Vali Mehmet Emin Bilmez'den özel açıklamalar: Elden çıkmış bir Van Gölü geri getirilemez!

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Gölü’nde yaşanan kirlenmeye dikkat çekerek, “Bizim bir yolumuz 20 yıl sonra da yapılabilir, bir caddemizin altyapısı 10 yıl sonra da yapılabilir. Ama elden çıkmı?

VAN 16.11.2020 10:36:08 0
Vali Mehmet Emin Bilmez'den özel açıklamalar: Elden çıkmış bir Van Gölü geri getirilemez!
Tarih: 01.01.0001 00:00

“ÖNCE VAN GÖLÜNÜ KORUMAMIZ LAZIM”

Van Gölü’nün önemine dikkat çeken Vali Bilmez, “Van Gölü dünya değeridir, bize de emanet edilmiş bir göldür!” dedi.
Gölün korunması yönünde duyarlılık çağrısı yapan Vali Bilmez, “Bizim bir yolumuz 20 yıl sonra da yapılabilir, bir caddemizin altyapısı 10 yıl sonra da yapılabilir. Ama elden çıkmış bir Van Gölü 20 yıl sonra geri getirilemez. Ecdat bugüne kadar bize sağ salim getirebildi. Ama düşünün bu kentin bütün atık suyu bugün Van Gölü’ne akıyor ve Van Gölü’nü kirletiyor. Benim arzum, isteğim, nereye gidersem gideyim ilk isteğim Van Gölü sorulsun! Soran hemen hemen yok denecek kadar az, herkes iş diyor, ihale diyor, kimsenin Van Gölü ile ilgilendiği yok, ilgilenen çok az. Oysa bizim önce Van Gölü’nü korumamız lazım. Önce kirletmekten tamamıyla kurtarmamız lazım.” diye konuştu. 

ARITMA TESİSİ NE AŞAMADA?

Van Gölü’nü kirlilikten kurtaracak olan en önemli mekanizmalardan birinin, yapımı devam eden Arıtma Tesisi olduğunu ifade eden Vali Bilmez, tesisin bu yıl biteceği bilgisini verdi.
Belediye gelirlerinde daralma yaşandığı halde arıtma tesisi konusunda taviz vermediklerini belirten Vali Bilmez, şunları aktardı:
“Yapılmış bir ihale vardı, bizden önce süreç başlamıştı; öngörülen, her yıl 25 milyon para harcayarak yapmaktı, biz bunu hızlandırabildiğimiz kadar hızlandırdık. Bu sene 100 milyon kredi çektik. Hedefimiz yıl sonunda bitirmekti. 30-35 milyon daha krediye ihtiyacımız var, yani maliyeti bize 170-180 milyonu bulacak, çünkü bütün elektronik aksanı, makinesi yurt dışından geliyor, döviz arttıkça maliyet artıyor, özel bir ihale yöntemiyle ihale edilmiş, o günkü fiyat üzerinden ödeme yapmak durumunda kaldığımız için ne kadar erken biterse maliyeti o kadar ucuz olur. Bunu inşallah bu sene bitireceğiz. Belediye gelirlerinin yüzde 45 daraldığı bir dönemde taviz vermedik. Bana göre bizim Van’a en büyük hediyemiz de bu olacak.”

DİP ÇAMURU TEMİZLENECEK

Sadece arıtma tesisiyle yetinmeyeceklerini, kirlenen bölgelerdeki dip çamuru da temizleyeceklerini anlatan Vali Bilmez, şunları söyledi:
“Belediyelerin yaptığı parklar var ama bu arıtma devreye girmezse, üniversite ile 15 Temmuz Parkı arasında yürüdüğünüzde koku ciddi bir rahatsızlık veriyor. İnşallah, şubatta, martta orada bir şeyin farklılaştığını hissedeceğiz. Arıtma bitikten sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanımızı açılışa davet edeceğiz. Ondan da destek isteyerek gölün dip çamurunu da temizlememiz lazım. Çünkü kirlenmiş bir sahil bandımız var. Onu temizlememiz lazım, artık üniversitenin, MTA’nın olduğu bölgelerde, Kale’nin olduğu bölgelerde insanlarımız suya girsin.”

“ÖLÜNCE GERİ GELMİYOR”

Van Gölü kirlenme sorununun sadece Van’ın sorunu olmadığını, diğer belediyeleri de ilgilendirdiğini aktaran Vali Bilmez, bunun için ortak bir gayrete dikkat çekti. 
Dünyada ölen gölleri örnek veren Vali Bilmez, şöyle dedi:
“Bu göl bizim en büyük değerimizdir. Her şeyi sonradan çözebiliriz, ama göl gecikirse çözümü yok, dünyada birçok yerde gördük, ölünce geri gelmiyor. Bizim bu gölümüzü önce korumamız lazım, sahip çıkmamız lazım. Göl sadece bizim değil, Tatvan’ın da Ahlat’ın, Adilcevaz’ın da değeridir. Van, büyükşehir olduğu için sorun tek bir birimde toplandı, yani Ahlat gibi değil, Gevaş olsun, Gürpınar olsun, Muradiye olsun, büyükşehrin sorunu. Diğer arıtmaları da eksiklerini gidererek inşallah devreye sokacağız.”

‘HAVZA YÖNETİMİ’ OLUŞTURULACAK 

Van Gölü’ne kıyısı olan tüm yerleşim yerlerinin ortak bir çözümde buluşması için çalışmalar olduğunu da hatırlatan Vali Bilmez, bu konuda da şu bilgileri aktardı:
“Van Gölü’ne kıyısı olan diğer yerlerin de çabası var, bunun bir üst yapı tarafından yönetilmesi konusunda. İşte Van halkının Van Gölü Kanunu dediği, aslında o değil de Havza Yönetimi oluşturma yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmelerimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Gülşen Hanımın da içinde olduğu bir çalışma var ama bakalım o nereye evriliyor. Bana göre hem arıtma hem de göl sahil bandının imarı tek elden yönetilmelidir.”

Vali Mehmet Emin Bilmez'den özel açıklamalar: Elden çıkmış bir Van Gölü geri getirilemez!
Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi