Vali Mehmet Emin Bilmez, çağrı yaptı; ‘Bu mücadelede birlikte olmak zorundayız’

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, koronavirüs salgınına karşı Van’da alınan tedbirler ve sonrasında yapılacaklarla ilgili, skype üzerinden gazetecilerle video konferans bağlantısı yaparak değerlendirmel

VAN 31.03.2020 11:54:14 0
Vali Mehmet Emin Bilmez, çağrı yaptı; ‘Bu mücadelede birlikte olmak zorundayız’
Tarih: 01.01.0001 00:00

DÜZENSİZ GÖÇMENLER KONUSU

Gazetecilere yaptığı açıklamaya, zaman zaman gündem olan ve tedirginlik yaratan kaçak girişlere değinerek başlayan Vali Bilmez, “Ocak ayından bu yana sınır bölgesinde 7500’ün üzerinde göçmeni yakalayarak tekrar geldikleri tarafa göndermişiz. Hatta öyle durumlar oldu ki, iki gün biz göndermek için inat ettik, İran tarafı almamak için inat etti, göçmenler arada kaldı. Sonra Ankara’nın İran’la görüşmesinin ardından ikna oldular ve geri gönderdik. Sadece Mart ayında sınırda yakalayıp İran’a deport ettiğimiz 1050 göçmen oldu. Sınırda, gece askerlerimiz devriye geziyor, arkasında geçiş güzergâhı olabilecek noktalarda jandarma özel harekat, polis özel harekat ve korucular devriye geziyor. Buna rağmen bazen bu tarafa geçen göçmen de olabiliyor. Ortalıkta bazı söylentiler de var; bu insan kaçakçılığı yapanların, bu hastalığı bahane ederek ücretlerini 2 katına çıkardıkları gibi. Bizim bunlarla mücadelemiz de aralıksız devam ediyor. Bu insan kaçakçılarının, dünyanın en kötü işini yaptıklarına vurgu yapmak lazım. Bunlar; yurtsuz, vatansız kalmış, umut yolculuğuna çıkmış bu insanların bu yönünü istismar ediyorlar. Biz, bütün güvenlik personelimizle, sadece göçmenlerle değil, aynı zamanda bu işin organizatörleri ile de mücadele ediyoruz. Tüm tedbirlere rağmen sınırı geçen ve sınırlarımız içerisinde yakalanan her bir göçmen, ön kabul merkezine alınıyor. Burada sağlık taramasından geçiriliyor. Bir belirtisi varsa hastaneye gönderiliyor. Belirtisi yoksa 14 gün izlemeye alınıyor. 14 günü dolan ve sağlık sorunu olmayanları batıdaki geri gönderme merkezlerine gönderiyoruz. Geçen yıldan bu yana 400'e yakın organizatöre işlem yapıldı. Bunlarla da mücadelemiz aralıksız sürecek.” ifadelerini kullandı.

“YA ÇOK TEDİRGİN YA DA ÇOK RAHAT DAVRANAN KESİMLER VAR”

Koronavirüs salgınının ciddiye alınması gerektiğini, tüm kurumlarla birlikte bu ciddiyetle kararlar aldıklarını belirten Vali Bilmez, vatandaşlardan da bu konuda duyarlılık beklediklerini söyledi. Van’ın, ‘evde kal’ çağrısına genel itibari ile uyduğuna inandığını belirten Vali Bilmez, bir kesimin çok tedirgin davranabildiğini, buna karşın bir kesimin de çok rahat takıldığını dile getirdi. Vali Bilmez, işi olmadığı halde kalabalık oluşturan, dışarıda bulunanlarla ilgili daha katı denetimlerin olacağını, belirlenen kurallara uymayanlara 390 TL dolaylarında idari para cezasının uygulanacağını vurguladı. 

SEYAHAT KISITLAMASI

Diğer illere otobüs ve minibüsler gibi ticari araçlarla gidecek olanların yanı sıra, havayolu ile düzenlenecek uçuşlarda da yolcuların “Seyahat İzin Belgesi” olmadan seyahat edemeyeceğini hatırlatan Vali Bilmez, zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini hatırlattı. Vali Bilmez, “Toplu taşıma aracıyla diğer iller arası seyahatlere kısıtlama getirildi. Bu belli şartlara bağlandı. Doktor tarafından sevk edilen hasta, birinci derecede yakınını kaybeden ve geldiği kentte kalacak yeri olmayan insanların memleketine dönmesi için seyahat belgesi almaları gerekiyor. Bunun dışında kimseye toplu taşımayla seyahat izni verilmeyecek. Özel araçlarla ilgili bir kısıtlama şu an için yok. Pegasus ve SunEkspress, nisan sonuna kadar bütün seferlerini iptal etti. Her yolcudan seyahat belgesi istenilecek. Her gelen insan sağlık taramasından geçirilecek. Ayrıca şuanda Van’a karayoluyla giriş yapılabilen yollarda oluşturulan kontrol noktalarında da hem gelen hem giden vatandaşlarımıza UMKE ekipleri tarafından sağlık taraması yapılıyor. Giriş ve çıkışlarda gerekli denetimleri gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

“500 YOĞUN BAKIM YATAĞIMIZ VAR”

Koronavirüs vaka sayısının artmamasını temenni ettiğini belirten Vali Mehmet Emin Bilmez, Van’da 500 yoğun bakım yatağının olduğunu söyledi. Kentte 5 hastanenin pandemi hastanesi olarak belirlendiğini kaydeden Vali Bilmez, hastanelerde solunum cihazı konusunda da sıkıntı olmadığını belirtti. 

“VAN’DA DA TESTLER YAPILIYOR”

Koronavirüs testlerinin Van’da da, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapıldığını açıklayan Vali Bilmez, önümüzdeki günlerde hızlı test kitlerinin de Van’a geleceğini ve daha çok testi, daha kısa sürede yapma imkanı doğacağını kaydetti.

“DURUMU KÖTÜ OLAN HASTAMIZ YOK”

Van’da ilk koronavirüs vakasının bir umreci olduğunu da açıklayan Vali Bilmez; “Bu hastamız 60 yaş üstü. Ve taburcu olma noktasına geldi. Çok şükür Van’da koronavirüs kaynaklı kötü durumda olan bir hastamız bulunmuyor. Bütün vakalarımızdan olumlu sonuçlar alıyoruz.” dedi.
Van’da, koronavirüs vaka sayısının 20’nin altında olduğu öğrenildi.

“HASTANELER ZİYARETÇİ KABUL ETMEYECEK”

Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan kararların uygulanması noktasında üzerlerine düşeni yaptıklarını, vatandaşlardan da destek beklediklerini hatırlatan Vali Bilmez, hastanelerin bundan böyle ziyaretçi kabul etmeyeceğini söyledi. Vali Bilmez, “Refakatçilerin dışında ziyaretçiler kabul edilmeyecek. Bu konuda vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Öyle ki bazen pozitif çıkmış vakalarımızı ziyaret etmek isteyenler oluyor. Lütfen bunu yapmayalım, ısrar etmeyelim” ifadelerini kullandı.

TARIMIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Açıklamaları kapsamında tarımın önemine de vurgu yapan Vali Bilmez; “Tarlalarımızı, bağımızı, bahçemizi ekmeliyiz. Bizler bu konuda vatandaşlarımızı teşvik etmek durumundayız. Öyle ki 65 yaş ve üstü bile olsa, vatandaşımız ‘ben köyümde tarımla uğraşmak istiyorum’ derse ona müsaade edeceğiz. Tarım bizim için son derece önemli” diye kaydetti.

KARANTİNAYA ALINAN MAHALLELER

Van’da karantinaya alınan mahalle ve mezralardaki duruma da açıklık getiren Vali Bilmez; “Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç, Çaldıran ilçesine bağlı Han Mahallesi ve Çatak'ın Tellikaya ile Çemik mezraları, dışarıdan gelen misafirlerin koronavirüs testlerinin pozitif çıkmasından dolayı karantinaya alındı” şeklinde konuştu.
Bu arada, Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada, dün itibari ile, koronavirüs (Covid-19) şüphesiyle Başkale İlçesi Ilıcak Mahallesi ve Belliyurt mezrasının da İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındığı açıklandı. 

“EKMEĞE ZAM TARİFESİNİN UYGULANMA ZAMANI YANLIŞ”

Van’da tartışma konusu olan ekmek fiyatlarının arttırılması konusuna değinen Vali Bilmez; “Aslında ekmeğe şimdi zam yapılmadı ancak birçok esnafın uygulamadığı zamlı tarifeyi şimdi uygulama kararı almasının zamanı doğru olmadı. Çevre illeri araştırdım, bize komşu 5 ilden sadece 1’inde ekmek fiyatları bizimkisinden ucuz. Diğer 4 il bizden pahalı. Ancak zamanlamanın doğru olmadığını belirtmem gerekiyor.” dedi.

“DENETİMLERİMİZ SÜRÜYOR”

Ekmek ve diğer açıkta satılan ürünlere el temasının olmaması gerektiğini, bu konuda ve fiyatlar konusunda yoğun bir çalışma ve denetim gerçekleştirildiğini anlatan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez; “Ekmek satışı, el değmeden yapılmalıdır. Bu konuda İl Gıda Tarım İl Müdürlüğümüz tarafından da gerekli denetimler yapılıyor. Bu konuya da azami hassasiyet gösterilmelidir. Fahiş fiyat uygulaması konusunda da gerekli denetimler yapılıyor. Bu anlamda Van’ın sicilinin iyi olduğunu söylememiz gerekiyor. Yaptığımız denetimlerde bunu gördük ve fiyat artışı yapmayan esnaflarımıza da teşekkür belgesi verdik” diye konuştu.

“HERKESLE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ”

Vali Bilmez, vatandaşlara destek amacıyla vefa gruplarının oluşturulduğunu, katkı sunmak isteyen herkesle çalışmaya hazır olduklarını belirterek; “Vatandaşlarımıza destek olmak, yardım etmek isteyen herkesle çalışmaya hazırız. 65 yaş üstü vatandaşlarımıza da her konuda destek oluyoruz. Desteklerimiz de devam edecek” dedi.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI YAPTI

Vali Mehmet Emin Bilmez, koronavirüs ile mücadelede hep birlikte olunması gerektiğine de vurgu yaparak, şu çağrıyı yaptı; “Vatandaşlarımızdan rica ediyorum; zorunlu olmadıkça kimse evden çıkmasın. Sokağa çıkma yasağı olmadan da, işleri olmayanların, sanki sokağa çıkma yasağı varmış gibi hareket etmesi son derece önemlidir. Van, bu konuda iyi bir mesafe aldı. Birkaç gün içinde daha iyi noktalara geleceğimize de inanıyorum. Evlerimizde kalalım bir süre. Ve bu süre içerisinde de akraba ziyaretleri de yapmayalım. Taziyeler zaten yasak ama evinde taziye yapmak isteyenler oluyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Bir süre bunları ertelemek zorundayız. Doğu ve Güneydoğu illeri, batı illerine göre daha az vakaya sahiptir. Vatandaşlarımız evde kalırlarsa, çağrılara uyarlarsa inşallah Van olarak daha kısa sürede bu felaketten kurtulabiliriz. Bu zorlu mücadelede hep birlikte olmak zorundayız.” 

Vali Bilmez, ihtiyaç duyulması halinde, İl İdare Kurulu Toplantısında yeni kararlar alınabileceğini de sözlerine ekleyerek, algı yaratmak amacıyla sosyal medyada yapılan paylaşımlara da itibar edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi