Vali Bilmez: Tuşba'yı turizme kazandıracağız

Van Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İpekyolu ilçesi muhtarlarının ardından Tuşba ilçesindeki mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Vali

VAN 9.09.2021 11:06:16 0
Vali Bilmez: Tuşba'yı turizme kazandıracağız
Tarih: 01.01.0001 00:00

Fidanlık Parkı'nda düzenlenen toplantıya Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelik, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özvanlı,  Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Mucip Tapan, Başkan Danışmanı Sinan Hakan, daire başkanları ve Tuşba ilçesindeki muhtarlar katıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özvanlı, 2019 yılından bu yana kent merkezi ve ilçelerde hayata geçirilen projeler ve hizmetlerle ilgili sunum yaptı.

"MUHTARLAR DEVLETİN TEMSİLCİSİDİR"

Daha sonra söz alan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Bizim niyetimiz, belli periyotlarla muhtarlarla bir araya gelmek. Muhtar, kendi mahallesinin kanaat önderi, ileri geleni, her olaya müdahale etmek zorunda olan, örfümüzün ona yüklediği bir sorumluluk var. Ağlarımız, beylerimiz, şeflerimiz kenara çekilince, onların görevleri de maalesef muhtarların sırtında kaldı. Muhtar aynı zamanda, Cumhurbaşkanlığı sisteminde, Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin, devletimizin de mahallesindeki temsilcisidir. Muhtar, Türkiye Cumhuriyeti'nin yerel düzeyde en alttaki yöneticisidir. Dolayısıyla muhtarlar, kamu kurumlarıyla, vatandaşlar arasında köprü olmak zorundadır. Hem vatandaşın talebini yukarıya iletmede bir görevi var, hem de idarenin, karakolun, milli eğitimin, sağlığın, polisin taleplerini, isteklerini, onların talimatlarını da mahalleliye ulaştırmakla görevlidir. Kendi mahallesinde olup biteni, gözlemlemekle sorumlu kişidir. Belediyenin de bir parçasıdır. Bundan dolayı muhtarlarla daha sık bir araya gelmemiz lazım. Sadece sizin mahallenizle ilgili değil, kentin genel gidişatıyla da zaman zaman sizlerden yararlanmamız gerekiyor. Ama pandemi süreci, bütün planlarımızı değiştirdi. Cenazelerimizi doğru düzgün kaldıramadık, düğünlerimizi yapamadık. Bundan dolayı uzun bir aradan sonra yeniden buluşuyoruz" dedi.

"YEREL YÖNETİMLERİN TEMELİ, MUHTARLIKLA BAŞLAR"

Muhtarlara yönelik bir eğitim çalıştayı yapmayı planladıklarını belirten Vali Bilmez, "Bugün sizlerden bir fikir de almak istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak, muhtarlar akademisi gibi, oluşturulacak sınıflarda, muhtarlarımızın yetkileri, devlet yapımız, il yapımız, belediyenin sorumlulukları, yetkileri, hem sistemimizle ilgili, hem toplumla ilişkilerde nasıl davranmasına gerektiğine dair bir eğitim verelim ve o eğitim sonunda da muhtarlarımıza da sertifika verelim istiyoruz. Talebiniz olursa, böyle bir uygulama başlatmak istiyoruz. Van genelinde 693 muhtarımız var. Bu konuda muhtarlarımızın tartışmasını da istiyoruz. Faydalı olacağına inanıyorum. Yerel yönetimlerin temeli, muhtarlıkla başlar. Birçok insan muhtarlıktan, belediye meclis üyeliğine, belediye meclis üyeliğinden, belediye başkanlığına, belediye başkanlığından büyükşehir belediye başkanı olmaktadır. Bu anlamda biz muhtarlığı, önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın döneminde, muhtarların bütün talepleri karşılandı. Özlük hakları genişletildi. Sigortalarını devlet ödüyor. Asgari ücrete yakın maaş alıyorlar. Muhtarların bütün talepleri karşılandı. Türkiye'de muhtarlar belli periyotlarla da Cumhurbaşkanımızla bir araya geliyor. Cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin sorunlarını bizzat muhtarlardan dinliyor. Bu anlamada dünyada da birçok lider bu uygulamadan sonra, muhtarların gücünü keşfetmeye başladı. Herkes bu kez muhtarlara ulaşmaya çalıştı. Bizim siyasi yapımızda, sosyal yapımızda muhtarın yeri oldukça önemli" diye konuştu.

"BAZEN NE BİZE, NE VATANDAŞA YARANIYORSUNUZ"

Muhtarların artık köylülerden talimat aldığını ve köylüye hesap verdiğini belirten Vali Bilmez, "Hem vatandaş sizden çok şey bekliyor, hem biz sizden çok şey bekliyoruz. Bazen biz, bazen vatandaş sizden şikayetçi oluyor. Bazen ne bize, ne vatandaşa yaranıyorsunuz. Arada kaldığınız günlerde, dönemlerde oluyor. Eskiden muhtar köylüye talimat veriyordu, şimdi köylü muhtara talimat veriyor. Eskiden hesap soran muhtar, şimdi hesap verir duruma gelmiş. Bundan dolayı muhtarlarımızı dinlemek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"TUŞBA İLÇESİ KURULURKEN, ŞEHRİN ANA MERKEZİNİN TAMAMI İPEKYOLU'NDA BIRAKILMIŞ"

Çitören'den, Çarpanak'tan, Mollakasım'a kadar yeni bir yol yaptıklarını belirten Vali Bilmez, "Tuşba merkez bir ilçemiz. Ama maalesef ilçe kurulurken, şehrin ana merkezinin tamamı İpekyolu'nda bırakılmış. Kiremit üretiminin olduğu bölge de Tuşba'ya bırakıldı. Tek güzel bölgesi, üniversitenin olduğu bölgeydi. Bu ilk etapta bir dezavantaj gibi görünse de, orta ve uzun vadede imarı açık, yeni yapılaşma yapılabilecek, yeniden planlanabilecek, şehir bölgesi de Tuşba'dadır. Kentimiz Van merkezden, Gevaş tarafına, turizm bölgesi ilan edilmiş, ama ne hikmetse üniversite bölgesi, Çitören, Mollakasım, Çarpanak bölgesi, turizm bölgesi ilan edilmemiş. Bu bölgelerde de plansız bir yapılaşmanın olduğunu gördük. Biz bu yıl imarını bitirmeden, orada bir yol çalışmasına girdik. Yolu da biraz içeriden yaparak, 30 metre genişliğinde, Çitören'den Mollakasım'a kadar o yolu götüreceğiz. Bir kısmı açıldı. 4-5 kilometresi kaldı. Bu bölgemizin çok ciddi bir suya ihtiyacı var. Yol yapımında, Tuşba Belediyesi de destek veriyor. Mollakasım, Yeşilsu en turistik bölgemizdir. O bölgenin imarını, yolunu yapacağız. O bölgeyi turizme kazandıracağız" dedi.

Vali Bilmez'in ardından, Ak Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar ve Abdulahat Arvas kısa birer konuşma yaptılar.

Yapılan konuşmaların ardından söz alan muhtarlar ise, mahallelerindeki sorunları dile getirerek, sorunların çözümleri konusunda fikirlerini paylaştı.

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelik, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özvanlı,  Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Mucip Tapan, Başkan Danışmanı Sinan Hakan, daire başkanları ve muhtarlar daha sonra Fidanlık Parkı'nı gezdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz