Vali Bilmez, pandemi denetimine katıldı; 'Van halkından destek bekliyoruz'

Van'da pandemi denetimine katılan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentte koronavirüs vaka sayılarının düğünler nedeniyle arttığını söyledi. Bundan dolayı düğün, sünnet, nişan gibi toplu organizasyo

VAN 4.09.2020 16:39:11 0
Vali Bilmez, pandemi denetimine katıldı; 'Van halkından destek bekliyoruz'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vali Bilmez, "Alınan kısıtlama kararı ile birlikte düğünler artık nikah töreni şeklinde yapılabiliyor. Bunun dışında müsade edilmiyor. Düğünlerin de mümkün mertebe 1 saat içinde nikah töreni ve takı töreni birlikte tamamlanması gerekiyor. Bütün düğünlere de gözlemci gönderiyoruz. Sokak ve bahçe düğünlerine de müsade edilmiyor, sadece nikah törenine izin veriliyor. Bu konuda konuda bütün Van halkından destek bekliyoruz." dedi. Vali Bilmez, sanıldığı gibi hastanelerde doluluk oranlarının çok fazla olmadığını, değerlendirmeler sonucu bir kısım hastanın tedavisinin evinde yapıldığını ifade etti. Vali Bilmez, yoğun bakımda yatan hasta sayısında artış olduğunu da sözlerine ekledi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelge kapsamında, geniş kapsamlı pandemi denetimi yapıldı. Bu kapsamda Van ve Van’a bağlı 13 ilçede de pandemi denetimi gerçekleştirildi. Van'da pandemi denetimine Vali Mehmet Emin Bilmez de katıldı.
Van'da Hastane Caddesi üzerinde bulunan Urartu Oteli önünde başlayan pandemi denetimi cadde boyunca devam etti. Denetim kapsamında esnaflara uyulması gereken kurallar hakkında Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez tarafından bilgilendirmelerde bulunuldu.

Pandemi denetimine Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'in yanı sıra, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Van Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Van İl Sağlık Müdürü  Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Osman Sevinç, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB)  Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge ve Van Berberler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Koç da katıldı.

“BÜTÜN VAN HALKINDAN DESTEK BEKLİYORUZ”

Yapılan denetimler sonrasında valilik bahçesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, şunları söyledi: “Bugün sağlık il müdürlüğümüz, zabıta daire başkanlığımız, emniyet müdürümüz, jandarma komutanımız ve esnaf odamız temsilcileri ile birlikte Van’da denetimde bulunduk. Ve bu denetim tüm Türkiye’de İçişleri Bakanlığımızın yürüttüğü bir çalışma kapsamında yapılmaktadır. İlimizde de 13 ilçemizde şuan tüm ekiplerimiz ana artellerde gün boyu denetimlerde bulunmakta ve vatandaşlarımızı pandemi tedbirlerine uymaları yönünde uyarmakta, özellikle de sosyal mesafe, maske ve temizlik konusunda bilgilendirmektedirler. Bu konuda ki farkındalığı artırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Esnafımız da, Van halkı da genellikle tedbirlere uyuyor. Düğünler artık nikah töreni şeklinde yapılabiliyor. Bunun dışında müsade edilmiyor, canlı müziğe müsade edilmiyor. Düğünlerin mümkün mertebe 1 saat içinde nikah töreni ve takı töreni ile bitmesini talep ediyoruz. Bütün düğünlere de gözlemci gönderiyoruz. Sokak ve bahçe düğünlerine de müsade edilmiyor, sadece nikah törenine müsade ediliyor ve bu konuda bütün Van halkından destek bekliyoruz. Hem düğün sahiplerinin hem de düğüne gidecek olan misafirlerin bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Bizim bulaş kaynağını en çok oluşturan husus düğünler olmaktadır. Özellikle toplu sünnetler, yemekler ve mevlütlerin de kısıtlandığı, yasaklandığını hatırlatarak, bu konuda da duyarlılık beklediğimizi belirtmek istiyorum.”

“HASTALARIN ARTIK HASTANE ÖNÜNDE BEKLEMELERİNİ İSTEMİYORUZ”

Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan kriz merkezine de değinen ve bu kapsamda 20 civarında doktorun 24 saat esasına göre nöbet tuttuğunu sözlerine ekleyen Vali Bilmez, şöyle devam etti: “Biz artık pozitif vakalarımızın hastane önündeki acillerde beklemesini istemiyoruz. Bunlar o kriz merkezini aradıklarında sağlık ekiplerimiz eve gidip kişiyi evde muayene ediyor, numune evde alınıyor, evde alınan numune hastaneye götürülüyor, laboratuvarda test sonucu çıktıktan sonra da kişinin tedavisine başlanıyor. Kişi eğer hastaneye yatırılması gerekiyorsa hastaneye aktarılıyor, bunun için de 128 tane ekip oluşturuldu. Her bir ekipte 1 doktor var, sağolsun belediyelerimiz de araç desteği ile sağlık il müdürlüğüne bu konuda destek verdiler. Hastaların artık hastane önünde beklemelerini istemiyoruz, habersiz acile gelmelerini istemiyoruz. Pandemi kuşkusu olan, pandemi şüphesi olan bütün vatandaşlarımızın mutlaka bu kriz merkezini arayıp oradaki doktorlarımızın yönlendirmesine göre hareket etmeleri gerekiyor. Ben bu süre zarfında bütün sağlık çalışanlarımıza gerçekten teşekkür ediyorum, onları tebrik ediyorum. Ciddi bir fedakârlıkla çalışan, hastalığa da yakalanan, hastalığı geçer geçmez yine hastanede çalışmaya koşarak giden bütün sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Emeklerine, yüreklerine sağlık diyorum. İyiki varlar. Bizim onlara daha nezaketli davranmamız lazım, maalesef zaman zaman sağlık çalışanları uğradıkları şiddetle gündeme geliyor. Bunu da kınıyoruz, bütün halkımızı, vatandaşlarımızı sağlık çalışanlarına sahip çıkmaya davet ediyorum.”

“YOĞUN BAKIM HASTA SAYIMIZDA ARTIŞ OLDU”

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Haziran ayından sonra düğün sezonuyla birlikte kaldırılan bazı kısıtlamalardan kaynaklı Van’da hasta sayısının arttığını söyledi. Bilmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim yoğun bakımda yatan hasta sayımızda bir artışımız var. Sağlık birimlerimizde, sağlık tesislerimizde, hastanelerimizde yer konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Ne yoğun bakımnda ne de servislerde bir problemimiz yok. Hastane doluluk oranlarımız sanıldığı gibi çok fazla değil, pandemi nedeniyle hem üniversite hastanesinde hem de bölge hastanesinde yeterince yatak ayrılmış durumda. Herhangi bir darboğazımız, bir sıkıntımız, hastayı kabul etmeme gibi bir durum söz konusu değil. Ama Sağlık İl Müdürlüğünün geliştirdiği yeni algoritmaya göre hastanede yatması gerekmeyen, klinik bulgusu olmayan, sadece ilaç tedavisi uygulaması gereken hastalar evde izlenmektedir. Ve hergün Sağlık İl Müdürlüğünden, içinde doktorun olduğu bir ekip mutlaka bu hastayı birebir takip ediyor, bu da yetmiyor, emniyet ve jandarmadan oluşan ekipler de bu evleri kontrol ediyor. Yani pozitif olup tedavisi evde devam eden bir hastanın evin dışına çıkması halinde hakkında hem idari para cezası uygulanıyor hem de adli ceza işlemi başlatılıyor. Yani hastanın evde tedavi edilmesi, hastanede yer olmadığı anlamına gelmiyor. Hastanede yatırılması gereken her hastayı yatırıyoruz, komşu illerden de zaman zaman bize sevkler oluyor, orda herhangi bir sıkıntımız yok ama yoğun bakımda yatan hasta sayımızda artış var. En son belli yasakların ve kısıtlamaların uygulandığı 14 il arasına girdik. Aslında Haziran sonuna kadar oldukça iyi geldik ama Haziran sonrası özellikle düğünler, düğün sezonunda biraz kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte hastanede yatan yoğun bakım hasta sayımızda epey bir artış oldu.”
Vali Bilmez, son olarak vatandaşları maske, mesafe ve temizlik konusunda uyararak, mutlaka kurallara riayet edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi