Vali Bilmez: Markalaşmaya ağırlık vermeliyiz

İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yönetim tarafından organize edilen 12. Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı açıldı. Açılışta konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, hayvansal ürünlerde markalaşmay

VAN 30.03.2022 10:51:40 0
Vali Bilmez: Markalaşmaya ağırlık vermeliyiz
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen fuarın açılışına Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, eşi Meral Bilmez, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Emre, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, KOSGEB Müdürü Bilal Emre Yörük, VANTB Başkanı Nayif Süer, İpekyolu Expo Fuar A.Ş. yetkilileri, oda ve STK temsilcileri, iş insanları ile firmaların yetkilileri katıldı.
 

80 FİRMA, 192 STANT

Açılışın moderatörlüğünü Anatolia A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Can Çelik yaptı.
Açılışta konuşan 12. Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı Organizatörü Veysi Uygun, katılımcılara teşekkür etti. 
Fuarın, doğunun en büyük, ülke genelinde ise ilkler arasında yer aldığını ve gün geçtikçe hem katılım hem ziyaretçi sayısında artış yaşandığını ifade eden Uygun, fuara çeşitli illerden 80 firmanın katıldığını ve fuar alanında 192 stant açıldığını kaydetti.

GİRDİ FİYATLARINA DEĞİNİLDİ

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe de açılışta bir konuşma yaptı. Gıdanın önemine ve çiftçinin üretim faaliyetlerindeki yerine değinen Özgökçe, pandemi döneminde gıdanın ne kadar önemli bir sektör olduğunun anlaşıldığına dikkat çekti.
VANTB Başkanı Nayif Süer de girdi fiyatları nedeniyle çiftçinin yaşadığı sıkıntılara değindi.
Süer, Van’daki tarım ve hayvancılığın gelişmesi için girdi fiyatları konusuna mutlaka bir çözüm getirilmesi gerektiğini kaydetti.   

“MARKA OLUŞTURMAK LAZIM”

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yaptığı konuşmada, Van’da peynir başta olmak üzere tarım ve hayvansal ürünlerde konuya sadece ticaret anlamında yaklaşıldığını, markalaşma konusuna kimsenin pek yönelmediğini söyledi.
Ticaret Borsası başta olmak üzere Van’daki iş insanlarına markalaşma konusunda çağrıda bulunan Vali Bilmez, şunları kaydetti:
“Bu fuarımız bu yıl üçüncü fuarımız. İlimize cazibe merkezi kapsamında bu fuar alanı yapılırken, bu bölgede fuar olur mu, tutar mı diye endişe edenler oldu, ama bugün Türkiye’de en önemli fuar yapan kentlerin başında gelmekteyiz. Fuarı düzenleyenleri tebrik ediyorum. Van halkı da fuarı ve fuar alanını sevdi. Çatısının akmasıyla ilgili bir problemi var, inşallah Süleyman bey onu da düzeltecektir. 
Kentimiz bir hayvancılık merkezi, ama maalesef biz hayvancılığı sadece canlı hayvan üreticiliği şeklinde yapıyoruz. Oysa bizim kentimizin bu gün bir kavurma markası olmalıydı, yan ürünlerini işleyip pazarlayan bir kent olmalıydı. Markalaşmaya ağırlık vermeliyiz. Türkiye’de en çok peynir üreten kentiz ama maalesef Türkiye genelinde satılan bir peynir markamız yok. Bizim tarım ve hayvansal ürünleri işleyip pazarlamamız lazım. Canlı hayvan satışından elde edeceğimiz paranın çok daha üzerinde bir para katkısı olur. Kokoreciyle de marka olmalıydı, döneriyle de marka olmalıydı. Van Et bir ara kentimizi ciddi anlamda temsil etti ama devamı gelmedi. Hem borsamızın hem iş insanlarımızın bu alanda öncü olması lazım, bütün işletmelerin yapılması lazım. Bugün bir de en iyi buzağı yarışması tertiplendi bu yarışmaya katılan, çiftçilerimizi tertipleyen Tarım Orman İl Müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımızı kutluyorum. Kim düzenlerse düzenlesin bu tür fuarlara hep sahip çıkmalıyız.”

KURDELE KESİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından protokol tarafından fuarın açılış kurdelesi kesildi. 
Protokol daha sonra stantları dolaşarak ürünleri inceledi, stant görevlileriyle sohbet etti.

FUARDA NELER VAR?

Fuarda tarım makinaları, güneş paneli, traktör ve ekipmanları, hayvansal üretim makineleri, sulama sistemleri, tarımsal danışmanlık, gübre, ilaçlama, yem katkı maddeleri, gıda ürünlerinin yanı sıra, birçok ilden gelen yöresel lezzetler yer alıyor. Fuar 29 Mart - 2 Nisan 2021 tarihleri arasında 5 gün ziyarete açık olacak.    

Vali Bilmez: Markalaşmaya ağırlık vermeliyiz

        Haber: Adil Harmancı