VALİ BİLMEZ, BÜYÜKŞEHİR’İN KADIN ÇALIŞANLARI İLE BİR ARAYA GELDİ

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve eşi Meral Bilmez, Büyükşehir Belediyesi’nin kadın çalışanları ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

VAN 8.03.2021 16:26:47 0
VALİ BİLMEZ, BÜYÜKŞEHİR’İN KADIN ÇALIŞANLARI İLE BİR ARAYA GELDİ
Tarih: 01.01.0001 00:00

8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle Van’da düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Van Büyükşehir Belediyesinde çalışan kadın personeller, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığının organizasyonunda düzenlenen kahvaltılı programla bir araya geldi. Bir otelde düzenlenen programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, eşi Meral Bilmez, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selma Biçek’te katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selma Biçek, kadın personellere katılımlarından ötürü teşekkür etti. 
Biçek’in konuşmasından sonra konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez’in eşi Meral Bilmez, tüm kadınların ‘Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.
Meral Bilmez, ‘‘Bir kadını ortadan ikiye böl yarısı annedir, yarısı çocuk. Kadın hayat veren, birleştiren toparlayan, tarlada, fabrikada işçi, okulda öğretmen, sahada doktor, politikacı, en önemlisi de annedir. Hatta kimin zaman baba, sözün özü kadın hayatın gerçek moderatörü, emek harcayan fedakâr kadındır. İlk yaratılan kadın Hz. Havva annemiz Hz. Adem’e hayat arkadaşı, yoldaşı olsun onunla huzur bulsun ve insanlığın soyu devam etsin diye yaratıldı. Ve bu yolculuk başlarken Yüce Rabbimiz yarattığı kullarına siz eşrefi mahlûkatsınız dedi. Yani yarattıklarımın en şereflisi sizsiniz dedi. Ama siz birbirinize üstünsünüz demedi. Eşsiniz dedi birbirinizi tamamlayansınız dedi. Lakin biz insanlar ne yaptık. Hırsa kapıldık kibre kapıldık ve Rabbimizin tüm öğütlerini unuttuk. Ancak bütün bunların yanı sıra antik dünyada kadınlar toplum tarafından dışlanıp cadı ve dinsiz olarak anıldıkları bir dönemde ve o koşullarda bile bu düşünceye ve biçilen rollere itiraz eden ve dik duruş sergileyen beraberinde akıl ve iradenin tepelerine hızla tırmanmayı başarmış ve isimlerini günümüze taşıyabilmiş onlarca kadın var olmuştur. Milletimizin istisnasız her ferdinin minnet borçlu olduğu başımızın tacı olan kadınlarımız var ki onlar aziz şehitlerimizin anneleri, kız kardeşleri, eşleridir. Onlar bir insanın sahip olabileceği en yüksek mertebe olan şehitlikle şereflenmiş değerlerimizin anneleridir. Aziz şehitlerimizin değerli aileleri başta olmak üzere tüm emek veren, fedakâr kadınlarımızın, ülkemizde ve şehrimizdeki tüm kadınların sizlerin kadınlar gününü en kalbi duygularımla kutluyor, kadınlarımızın her geçen gün daha fazla güçlendiği yarınlarda buluşmayı umut ediyor Büyükşehir Belediyemizde de sayımızın bu kadar fazla olması beni oldukça mutlu etti. Sizlere iş hayatında kolaylıklar diliyorum’’ dedi.
Daha sonra konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ise, bu önemli günde kurumdaki kadın personeller ile olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. 
Kadınların toplumun her alanında olduklarını belirten Vali Mehmet Emin Bilmez, ‘‘İnsan hayatta dinini seçebilir. Siyasi düşüncesini seçebilir, yaşam biçimini kendi iradesiyle seçebilir. İnsanoğlunun seçemediği temel şeylerden biri cinsiyeti ve annesi ve babasıdır. İnsanoğlunun iradesi olmadığı bir konuda cinsiyetinden dolayı veya aşiretinden dolayı üstün olması söz konusu olmadığı gibi zengin olması da söz konusu değildir. Maalesef özellikle bölgemizde hem cinsiyet hem de soy, sop ayrımının yapıldığı, insanların bir kısmının diğer kısımlardan ötekileştirildiğine şahit oluyoruz. Bunun da bizim geçmiş feodal yapımızdan etkilendiğini görmekteyiz. Bazen farklı aşiretlerin değişik kollarının bir birine tepeden baktığına şahit oluyoruz. İşte Peygamber efendimizin ayaklar altına aldığı Irkçılığı biz aile, aşiret içinde bile maalesef görebiliyoruz. Aynı konuyu kadınlar içinde görebiliyoruz.  Van’ın sembolü olmuş Fadile’nin başına gelenlerin normal şeyler olmadığını, siz Vanlı kadınlarda biliyorsunuz. Bazen başına gelenleri anlatamadığı için belki deli numarası yapıp hayata tutunmak bir kurtuluş olmuştur. İşte bizler de çağdaş bir toplum olacaksak, insanların meşreplerinden dolayı, cinsiyetlerinden dolayı ayrıma tabi tutulmadıkları bir toplumu hep birlikte yaratmamız gerekiyor. Bu toplumun yüzde ellisi kadınsa, kadınlarımız da sosyal hayatın her alanında olması gerekiyor. Kadın toplumun içinde yer alırken erkekleşmeden kadınlığıyla, iffetiyle yer almalıdır. Toplumu değiştiren kadınlardır. Van ilimiz de bazı kötü alışkanlıklarından kurtulacaksa bunun önceliği kadınlar olmalıdır. Çocukların kötü yola düşmesi istenmiyorsa bunda kadının rolü, ailenin rolü büyüktür. Toplumda standartlarımızı belli bir yere getirmek istiyorsak hayatın her alanında kadının var olması gerekiyor. Maalesef bölgemizde de ilimizde de hayat erkeklere göre dizayn edilmiş. Cumhuriyet Caddesinde lavabo ihtiyacı olan kadının ihtiyacının giderebileceği bir yer maalesef tesis edilmemiş. Şuan tespit edilen Devlet Hastanemizin yerinde bir millet bahçesi yapıyoruz. Benim burada yüklenici firmadan tek ricam oldu. O da kadınların makyajlarını tazeleyebileceği, bebek emzire bilecekleri, abdest alabilecekleri mescitlerin yer aldığı bir alan. Bu da projede yer alacak. İnşallah Tekel binasının yanında yapılacak binanın içine de kadınlarımızın kullanabileceği nezih bir ortamı orada da planladık. Çarşıda alışveriş yapanların büyük bir çoğunluğunun kadın olduğunu görüyoruz. Esnafımızdan, tüccarımızdan da rica ediyorum, dükkânlarında kadın bölümlerini mutlaka yapmaları gerekmektedir. Siz personellerimizin de masa düzeninizle, temizliğinizle tüm erkeklere örnek olmanız gerekmektedir. Belediyeye işi düşen vatandaşlarımızın sizin bir anneniz, babanız kardeşiniz olduğunu varsayın. Bu programda da emeği olan herkese teşekkür ediyor, bir kez daha her birinizin günlerini kutluyorum’’ ifadelerini kullandı. 
Konuşmaların ardından Vali Mehmet Emin Bilmez ve eşi Meral Bilmez, masaları dolaşarak kadınlara çeşitli hediyeler verdi. Program çekilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.