VAKFIN AMACI VE ÇALIŞMA İÇERİĞİ

Van'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Komiserliği ile dayanışma içinde mültecilere yönelik faaliyet yürüten ancak deprem nedeniyle uzun süre faaliyetlerine ara veren İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) yeniden büro açarak

VAN 20.08.2015 10:54:01 0
VAKFIN AMACI VE ÇALIŞMA İÇERİĞİ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van, Türkiye'de en fazla mülteci alan illerin başında geliyor. Bu nedenle de ilde mülteci sorunlarıyla ilgili olarak BM Yüksek Komiserliği bulunuyor.

Komiserlik dışında daha önce de Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) mültecilerle ilgili kayıt tutarak, BM ile paylaşıyordu.

TİHV bürosunun kapanması ardından ilde mülteci sorunları ile ilgilenen tek kurum BM Komiserliği kaldı.

İKGV KAPANDI

BM Yüksek Komiserliği ile ortaklaşarak çalışma yürüten İKGV de, 2011 yılında yaşanan deprem nedeniyle çalışmalarına 4 yıl boyunca ara vermek zorunda kaldı.
Bu süre içinde mülteciler daha çok Van Kadın Derneği'ne (VAKAD) yöneldi. Kadın ağırlıklı çalışma yürütmesine rağmen, daha önce sığınma evi bulunan ve mülteci kadınları ağırlayan dernek, bu kez de mülteci sorunlarıyla ilgilenmek zorunda kaldı.

İKGV YENİDEN AÇILDI

Bu arada geçtiğimiz Mayıs ayı içinde İKGV yeniden açıldı. Şerefiye Mahallesi, Hastane 2 Cadde'de bulunan Dünya İş Merkezi'nde açılan büroda mültecilere yönelik hizmet veriliyor.

Gazetemize konuşan Mülteci Programı Sosyal Çalışmacı Nihal Şimşek, ilgili şahıs ve kurumların mültecileri vakıfa yönlendirmelerini istedi.

6 DİLDE DESTEK

Vakıfta tercüman bulundurulduğunu ve mültecilere altı dilde destek sağlandığını ifade eden Şimşek, şunları anlattı:

"İKGV, BMMYK'nın Türkiye'deki uygulama ortaklarından biridir. 7 kentte Mülteci Destek Birimleri aracılığı ile sığınmacılara ve mültecilere destek verilmektedir. Bize başvuranlara Arapça, Fransızca, Farsça, İngilizce, Türkçe ve Kürtçe dillerinde sosyal danışmanlık ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veriyoruz."

VAKFIN AMACI VE ÇALIŞMA İÇERİĞİ

Vakfın temel amacının, nüfus ve kalkınma alanlarında eğitim, bilgilendirme ve hizmet sunarak insan kaynağını geliştirmek ve zor durumdaki grupların yetkinleştirilmesi için çalışmalar yapmak olduğunu ifade eden Şimşek, şu bilgileri verdi:

"İKGV, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Yürüttüğü Psikososyal Destek Projesi ile Türkiye'deki yasal sığınma prosedürü hakkında bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi; yasal çerçeve kapsamında sağlık, eğitim, sosyal yardımlara erişimlerinin sağlanması; adli konularla ilgili gerenli yönlendirmenin yapılması; psikolojik danışmanlık verilmesi; çocukların eğitim süreçlerine katılması ve toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik etkinlikler yapmayı hedefliyoruz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -