“VAHAMETİ GÖRMEK GEREKİYOR”

Dünyanın en önemli sorunlarından biri olan ve Van’da giderek arttığı belirtilen ‘madde kullanımı ve bağımlılığına’ karşı kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş ile madde kullanımının önüne geçilmesi gerektiği mes

VAN 30.07.2015 12:56:52 0
“VAHAMETİ GÖRMEK GEREKİYOR”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Geçtiğimiz günlerde "Madde Bağımlılığı ve Sosyal Politikalar" konulu bir konferans düzenleyen ve konferansa Portekiz Devlet Kamu Yönetiminden Sorumlu Eski Bakan Alexander Rosa ile İSKEP Projesi Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Paulo Pedroso katılımını sağlayan Van Büyükşehir Belediyesi, ikinci bir hamle yaparak kentteki bazı sivil toplum örgütleri ile birlikte ‘madde bağımlığı ve uyuşturucu madde kullanımına’ karşı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Mavi Plaza Önü'nden Feqîyê Teyran Parkına kadar yapılan yürüyüşe Çaldıran İlçe Belediye Eş Başkanı Faruk Demir dışında hiçbir belediye eş başkanı katılmazken, MAZLUMDER Van Şube Başkanı Yakup Aslan, SES Van Şube Eş Başkanı Cengiz Paycu, Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Yılmaz Berki ve HDP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Ümran Kurt da yürüyüşe destek verdi.

‘ÖNCE ENGEL SONRA İZİN’

‘Madde kullanımı ve bağımlılığına’ karşı düzenlenen yürüyüş bir süre polis engeline takılsa da İpekyolu Belediyesi ‘Madde Bağımlılığı İle Mücadele Komisyonu’ üyelerinin Van Valisi İbrahim Taşyapan ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından yürüyüşe izin verildi.

Ardından Mavi Plaza Önü'nden Feqîyê Teyran Parkına kadar polis koridorunda bir yürüyüş yapıldı. Burada kitle adına açıklamalarda bulunan Van Büyükşehir Belediyesi Psikologlarından Zin Adıyan durumun vahametine dikkat çekerek, “Van’da gün be gün büyüyen bir tehlike ile karşı karşıyayız”dedi.

“VAHAMETİ GÖRMEK GEREKİYOR”

Çocukları ve gençleri madde bağımlılığı tuzağından  korumak ve daha çok yaygınlaşmasının önüne geçmek için bir araya geldiklerini ve farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Adıyan, “ Büyük bir kararlılıkla, gençlerimizi tehdit eden onların bedenlerini ve hayatlarını zehirleyenlerden, gözümüzü sakındığımız evlatlarımızı büyük bir kararlılıkla koruyacağız. Van’ın her mahallesine her sokağına ulaşarak bu bataklığa karşı halklarımızla birlikte mücadele edeceğiz. Bu kapsamda kentimizde giderek yaygınlaşan ve uyuşturucu madde kullanıcısı rakamlarının onbinleri bulduğu, kullanım yaşının oldukça düştüğü ve halkımızın gün be gün büyüyen bir tehlike ile karşı karşıya bırakan bir durum var. Bu durumun vahametini görmek gerekiyor. Bu noktada önümüze koyduğumuz eylem planı oluşmuş durumdadır. Bu eylem planı çerçevesinde halkımız ve toplumun tüm duyarlı kesimleriyle birlikte bir dayanışma içerisinde hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“ORTAK MÜCADELE”

 Bu sorunu sadece Van’a özel olmadığına vurgu yapan Adıyan, “Ticareti yapılan alınıp satılan yalnızca uyuşturucu maddeler değildir. Çocuklarımızın gençlerimizin ve toplumun hayatı, geleceği alınıp satılmaktadır. Kapitalist Hegemonik güçlerin gençliği uyuşturması, apolize etmesi bilinçli ve sistemlidir. Amacımız bu sistemli yapılara ve kapitalist güçlere karşı ortak bir mücadele yürütmek ve bu mücadeleyle yeni tertemiz bir yaşamı inşa etmek olacaktır. Sorun sadece şehrimizin sorunu değil, özellikle bölgenin ve bütün dünyanın sorunudur. Etikleri ve sonuçları sadece kullanan bireyi değil bütün toplumun yara aldığı bu ortak oruna karşı topyekün bir mücadele içine gererek geleceğimizi örme adına toplumun tüm kesimlerinin duyarlı ve hassas olması gereken bir durumdur. Uyuşturucu belasını küresel ve toplumsal düzeyde bir sorun haline getiren kapitalizmin ta kendisidir. Oluşturduğumuz koordinasyon kurulundaki uzman arkadaşlarımı, belirlediğimiz hareket plana göre kullanıcıları tespit ederek, tedavi ve iyileşme süreçlerini izleyeceklerdir. Aynı zamanda belediyemiz bünyesinde geliştirmeyi hedeflediğimiz Rehabilitasyon merkezinin kurulmasıyla meslek edindirme kurlarında çocuklarımız mesleki eğitimler alacak ve istihdam alanlarına yönlendirileceklerdir”diye konuştu.

“ZEHİRLENEN GENÇLER AJANLAŞTIRILMAKTADIR”

Madde kullanım yaşının oldukça düştüğünü de dile getiren Adıyan son olarak şunları söyledi:

“Bölgemizde uyuşturucu madde kullanım yaşı oldukça düşmüştür ve bugün şehrimizde on binlerce kişi uyuşturucu kullanmaktadır. Bölgemizde Kürt Sorununda çözümsüzlükte ısrar eden egemenler gençliği uyuşturacak pasifize etmekte, uyuşturulan, zehirlenen gençler ajanlaştırılmaktadır. Bu karanlık bataklıktan kurtardığımız, bu kirli ellerden çekip aldığımız çocuklarımız ve geçlerimiz olmakla birlikte aynı zamanda geleceğimiz olacaktır. Halkımızı, sivil toplum örgütlerine ve toplumun bütün kesimlerine çağrımızdır; Bu sorun Toplumsal sorundur. Sorunun çözümü Toplumun topyekün madde bağımlılığıyla mücadelesiyle sağlanacaktır. Kentimizin huzuru, refahı ve ortak geleceğimiz için bu mücadeleye sizleri de destek olmaya, yanımızda yer almaya davet ediyoruz. “

Yapılan basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan kitle sessizce dağıldı.