VAGÖP’ten Bakan Kurum’a 'yeşil alan' dosyası

Van Gönüllüleri Platformu (VAGÖP), Van’ın yeşil alanlarını gösteren bir haritanın da yer aldığı bir dosyayı, geçtiğimiz Cuma günü Van'ı ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sunarak, bu alanların korunması

VAN 18.02.2019 10:19:16 0
VAGÖP’ten Bakan Kurum’a 'yeşil alan' dosyası
Tarih: 01.01.0001 00:00

TOKİ’ye ait olan eski Van Devlet Hastanesi yerinin bina yapılmak üzere satılmaması için bir süredir sosyal medyada ve farklı etkinliklerle sesini duyurmaya çalışan VAGÖP, geçtiğimiz hafta sonu Van’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı’na Van’ın yeşil alan sorunuyla ilgili bir dosya sundu.

Van’daki yeşil alanların korunmasıyla ilgili platformun yazılı taleplerinin yer aldığı dosyaya, ayrıca Van’ın var olan kısıtlı sayıdaki yeşil alanlarına ait bir haritanın da eklendiği belirtildi.  

BAKANDAN “KONUŞALIM” TALİMATI 

Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren VAGÖP sözcüsü Erdoğan Özel, platform olarak Bakan Kurum ile görüştüklerini ve Van’ın yeşil alan sorununa dikkat çeken bir dosyayı kendisine sunduklarını belirterek, şunları söyledi:  

“Platformu temsilen 10 kişilik bir grup, Van’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile ayaküstü bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmede sayın Bakana, hazırlamış olduğumuz dosyamızı teslim ettik. Dosyada Van’ın haritası üzerinde işaretlenmiş üç noktayı vurgulayan yeşil alanları gösterdik. Birinci alanın eski Devlet Hastanesi arazisi, ikinci alanın Milli Egemenlik Parkı ve üçüncü alanın da eski orduevi yeri olduğunu ve bu üçünün de TOKİ’ye ait olduğunu belirttik. Her tarafın betonlaştığını, sadece bu üç noktanın Van’ın nefes alması için kalan son yerler olduğunu, bu üç yerin yeşil alan olarak kalması gerektiğini vurguladık. Sayın Bakanımız Murat Kurum ilgiyle dosyayı inceledi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı sayın Necdet Takva’ya seslenerek bu önemli projeyi alın, üzerinde konuşalım talimatını verdi.”

PLATFORMDAN YAZILI TALEP

Şifaen yapılan görüşme dışında dosyaya yeşil alan sorunuyla ilgili yazılı bir talep de eklediklerini ifade eden Özel, şöyle dedi: 

“Yine dosyamızda bulunan platform olarak hazırladığımız yazı metni ve platform üyelerinin adlarının bulunduğu bir belgeyi de ekledik. Bu belgede şu ifadeler yer alıyor: ‘Kentimiz, büyükşehir olmasına rağmen yeşil alan bakımından yeterli alanlara sahip değildir. Büyükşehirlerde kişi başına 10 m² bir yeşil alan düşmesi gerekirken maalesef kentimizde bu oran 2 m²’nin altındadır. Sonuç olarak doğası ve turizm potansiyeli açısından önemli merkezlerden biri olan Van şehri, ne yazık ki merkezi yaşam alanları içerisinde yeşil alana muhtaç bir durumdadır. Bizler Van Gönüllüleri Platformu olarak, bu noktada bir misyon üstelenerek bir takım çalışmalar yürütmekteyiz. Şehir merkezimizde bulunan Beşyol Mevkiinde (Van Devlet Hastanesi Eski Yerinde) kentimiz ve halkımızın menfaatleri doğrultusunda bahse konu alanın yeşil alan olmasını talep ediyoruz.”

“KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Bakan Kurum'un ayrılmasından sonra dosyayı incelemek üzere alan Takva ile görüştüklerini de aktaran Özel, şu bilgileri paylaştı:

“Bakanımız Van’dan ayrıldıktan sonra Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı sayın Necdet Takva ile görüşerek, Bakana verdiğimiz dosya ile ilgili görüşmenin içeriğini konuştuk. Sayın Takva, Bakanın ilgilendiğini, verilen dosyayı çok beğendiğini ve kendisinin bunun üzerinde çalışmasını, projelendirip kendisine tekrar iletmesini istediğini bize aktardı. Van Gönüllüleri Platformu olarak konunun takipçisi olacağımızı sayın Takva’ya ilettik, sayın Bakanımıza ve sayın Takva’ya ilgilerinden ve desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.”

Özel Haber: Adil HARMANCI