Uzmanlardan Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Önerisi

Van Özel İstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Şahin, sağlıklı ve dengeli beslenmek için sebze ve meyvelerin mutlaka mevsiminde tüketilmesi gerektiğini söyledi.

VAN 10.02.2013 16:51:57 0
Uzmanlardan Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Önerisi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Özel İstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Şahin, sağlıklı ve dengeli beslenmek için sebze ve meyvelerin mutlaka mevsiminde tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Yeterli ve dengeli beslenme konusunda açıklama yapan Özel İstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Şahin, insanların bulundukları yaşa, boya ve kiloya uygun ihtiyaçların giderilmesi ve hayatlarını daha iyi idame etmeleri için yeterli ve dengeli beslenmelerinin çok önemli olduğunu belirtti. İnsanların yeterli ve dengeli beslenirken bazı şeylere çok dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Şahin, "Bunların başında mevsiminde meyve ve sebzenin tüketilmesidir. Mevsim dışı yemeklerin çok büyük sıkıntılara yol açtığı uzmanlar tarafından ispatlanmıştır. Mevsimsel açıdan değerlendirdiğimiz zaman özellikle kükürt içeriği fazla olan karnı baharı öneriyoruz. Yapılan araştırmada karnı baharın kanser olma riskini azalttığını görüyoruz. Bunun yanında yine kış mevsiminde ıspanak, pırasa brokolin mevsimine uygun güvenle tüketeceğimiz sebzelerdir. Yine domates A vitamini yönünden zengin bir sebze olmasına rağmen yaz ayına has bir sebzedir. Kış mevsiminde domates tüketmenin faydası olmadığı gibi yine kış mevsimine has olan karnı baharında yaz mevsiminde tüketilmesi herhangi bir fayda sağlamaz. Bu nedenle sebze ve meyvelerin mevsimine göre tüketilmesini öneriyoruz. Yine hastalarımıza kış mevsiminde mutlaka günde bir adet kivi yemelerini bunun yanında portakal, elma ve ayvanın da tüketilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

"OBEZİTE, GÜNÜMÜZÜN EN BÜYÜK HASTALIKLARINDAN BİRİDİR"

Sağlıklı ve dengeli beslenme için vatandaşların yağlı yiyeceklerden uzak kalmaları gerektiğini belirten Şahin, "Vatandaşlarımızın kaymak, krema, tahin, mayonez, çikolata ve yaş pastadan uzak durmalarını istiyoruz. Bunun yanında kızartmalar da yine üzerinde durduğumuz asıl temalarımızdan biridir. Çünkü günümüzün en büyük hastalıklarından biri olan obezite, sağlıklı ve dengeli beslenmemenin en büyük örneğidir. Obezite hastalığına karşı yaptığımız en büyük çalışmalardan biri diyet ve spordur. Bunun içinde vatandaşlarımıza yeterli ve dengeli beslenmeyi öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

İnsanların yeterli ve dengeli beslenmeleri için günde 6 öğün yemek yemelerini tavsiye eden Şahin, "Vatandaşlarımıza üç ana öğün ve üç ara öğün olmak üzere 6 öğün yemek yemelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü ara öğünde yenilen yemek hem insanları bir sonraki öğünde fazla acıkmamasını sağlar hem de o öğünde fazla yememesine neden olur. Özellikle kış mevsiminde akşam yemeklerinin erken yenilmesi ve uyuma zamanı arasındaki sürenin uzun olması nedeniyle mutlaka bir ara öğün yemelerini tavsiye ediyoruz. Bu ara öğünde vatandaşlara mevsimine göre meyve ya da süt ve yoğurt yemelerini öneriyoruz. Bunun yanında yine günde en az 2 -2,5 litre su tüketmesini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Yeterli ve dengeli beslenmede pişirme yöntemlerinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Şahin, özellikle hastalarından kızartmalardan uzak kalmalarını ve sebzenin cinsine göre haşlama, buğulama ya da fırınlama yöntemiyle pişirmelerini önerdiklerini söyledi. Şahin, "Genel anlamda vatandaşlarımıza haftada 1-2 kez kırmızı et yemelerini, bunun dışında beyaz et tüketmelerini ve haftada 1 kere de balık yemelerini öneriyoruz. Tahıl gruplarından da özellikle hastalarımıza ya tam buğday unu, çavdar ya da kepekli ekmeği tüketmelerini öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Şeker ve şekerli besinlerin yerine hastalarına, meyvelerden gelen şekeri tüketmelerini önerdiklerini dile getiren Şahin, bu nedenle günde 4 porsiyon meyve tüketilmesinin faydalı olacağını söyledi. Çocukların büyüme ve gelişme esnasında süt ve yoğurt yemeleri gerektiğine de değinen Şahin, süt ve yoğurdun büyümesini devam eden özellikle çocuklarda çok önemli olduğunu ve çocukların günde mutlaka iki bardak süt, yoğurt ya da ayran yemelerini önerdiklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan, vatandaşlar ise dengeli ve düzenli beslenmek için mevsimine göre yiyecekler seçtiklerini söylediler. - Van