'Uzatılmasını bekliyoruz'!

Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Yakup Simeklioğlu, 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası'nın, ekonomik durgunluktan çıkıncaya kadar devam etmesinin bölge ekonomisi açısından yararlı o

VAN 25.03.2013 10:42:24 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

1 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren ve teşvik kapsamında bulunan illerde asgari on ve daha fazla sigortalı çalıştıran işverenlerin sigorta primi işveren hissesi teşvikinden yararlanmasını amaçlayan ve 49 ilde uygulanan 5084 sayılı teşvik yasası 31 Aralık 2012 tarihinde sona erdi. Yasanın sona ermesinin ardından kayıt dışı istihdamın teşvik edildiğini ve bu durumun ekonomik sıkıntılara yol açtığını söyleyen Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Yakup Simeklioğlu, "Teşvik yasasının 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermesi ekonomik sıkıntı içinde bulunan esnaf ve tüccarı olumsuz etkilemiştir. İşsizlik sorununu çözmek için istihdamı teşvik etmek gerekiyor. Teşvik uygulamasının bulunduğu illerde önceden yatırım yapan esnaf ve tüccarımızın yanı sıra mevcut esnaf ve tüccarlarımız da işlerini büyütürek istihdam sağlamışlardır." diye konuştu.

2012 yılında açıklanan yeni teşvik yasası ile Van´ın 6. bölgede yer aldığını belirten Simeklioğlu, "Yeni teşvik sisteminden yararlanabilmek için asgari yatırım şartlarının yerine getirilmesi yanında ayrıca yeni yatırımların yapılması gerekmektedir. Mevcut durumu bile koruyamayan esnaf ve tüccarımızın yeni yatırım yapma olanakları mevcut şartlara göre imkansızlaşmıştır. Yeni yatırımlar kadar mevcut yatırımların desteklenmesi, korunması ve kapasite kullanım oranlarının artırılması gerekir. Aksi halde yatırımların ve istihdamın teşvik yasasının sona ermesiyle haksız rekabet, işletmelerin kapanması ve işsizliğin artması hızla artacaktır. Mevcut 5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşviki yasasının uygulamasının ekonomik durgunlaktan çıkıncaya kadar devam etmesinin bölge ekonomisi açısından yararlı olacağı kanaatindeyiz." şeklinde konuştu.

"5084 SAYILI YASANIN
UZATILMASI GEREKİYOR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın en son Batman´da işadamlarıyla yaptığı toplantıya kendisinin de katıldığını ve Başbakan´ın 5084 sayılı yasanın Van´da 6 yıl daha uzatılabileceği şeklinde ifadeleri olduğunu kaydeden Simeklioğlu şöyle konuştu: "Nitekim Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçen ay içinde Hakkari´de bu şekilde konuşmalar yaptı. Bu yasa hem esnaf hem de çalışan emekçiler için çok önemli. 5084 sayılı yasanın uzatılmasını bekliyoruz."
Haber: Oktay CANDEMİR