Uzatılacak!

31 Aralık 2012 tarihinde sona eren ve uzatılıp uzatılmayacağı büyük tartışmalara sebep olan 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası'nda yeni gelişmelerin heran olabileceği belirtiliyor.

VAN 18.02.2013 11:48:57 0
Uzatılacak!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Uzatılmaması durumunda işvereni de işçiyi de büyük sıkıntılara sokacak olan 5084 Sayılı yasa ile ilgili bugünlerde önemli kararların alınması bekleniyor. Beklentiler daha çok 5084 Sayılı Yasa´nın uzatılması veya benzer özellikleri içine alan farklı bir yasa ile yeniden varlığını sürdürmesi yönünde.
Gelir vergisi stopajı teşviki, sigorta primi işveren hissesi teşviki ile enerji desteği gibi konuları içeren ve işverenin yükünü birhayli azaltan 5084 Sayılı Yasa 31 Aralık 2012 tarihinde sona erdi. Yasanın sona ermesi iş dünyasını zora soktu. 49 ili ilgilendiren yasanın sona ermesinden dolayı işverenler istihdamda azalmaya gitmeyi düşündü. İşçiler işsiz kalacakları endişesiyle kara kara düşünmeye başladı. İş dünyası ardı ardına açıklamalar yaparak yasanın uzatılması gerektiğini söyledi. Tüm bu gelişmeler ışığında bu hafta içinde 5084 Sayılı Yasa ile ilgili önemli gelişmelerin olabileceği belirtiliyor.
Yapılacak olan Bakanlar Kurulu´nda ele alınması beklenen 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası ile ilgili müjde çıkabileceği tahmin ediliyor. Yasanın uzatılması durumunda olası işten çıkarılmaların önüne geçilmiş olunacak.
Konu ile ilgili geçtiğimiz hafta gazetemize açıklamalarda bulunan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı ve Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan; "2012 Haziran’ında çıkan ve Van’ın da 6. bölgede yer aldığı teşvik paketi, 5084 Sayıyı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası’nın yerini tutmaz. 5084’ten dolayı birçok işveren indirimlerden faydalanabilmek için eleman çalıştırıyordu. Bu yasanın uzatılmaması çok büyük sıkıntılar doğuracaktır. Zaten zor bir süreçten geçen işveren bu yasanın tamamlanması nedeni ya da bahanesiyle işçi çıkarımına gidecek, bu da ciddi istihdam sorunlarına yol açacaktır. 5084 Sayılı Yasa’nın uzatılması gerekiyor. Bunun için bu konuyu bir kez daha gündemimize aldık ve gerekli girişimlerde bulunduk. Bu yasayla ilgili mağduriyetlerimizi, endişelerimizi, kaygılarımızı sadece Van olarak değil, bölge illeri olarak da dile getirdik. Bu konudaki taleplerimiz ivedilikle dikkate alınmalı ve söz konusu yasa uzatılmalıdır. Yasanın uzatılmaması durumunda insanlarımızın çoğu istihdam dışı bırakılacak, sosyal güvencelerin dışına itilecek. Bu da beraberinde büyük sıkıntılar doğuracak. Tüm bu sebeplerden dolayı acil bir şekilde 5084 Sayılı Yasa’nın yürürlüğe girmesini ve uzatılmasnı talep ediyoruz. " ifadelerini kullanmıştı.

Haber: Umut TARHAN