Uyuşturucuya savaş açıldı!

Son yıllarda artan alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarının tedavisinde önemli bir yere sahip olan AMATEM, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden sonra bu kez de özel bir hastane bünyesinde hizmete açıldı. AMATEM'in açılışına k

VAN 8.04.2015 09:33:01 0
Uyuşturucuya savaş açıldı!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Türkiye'nin ilk özel Alkol ve Madde Bağımlıları Araştırma Tedavi Merkezi (AMATEM) Van'da özel bir hastane bünyesinde hizmete açıldı. Son yıllarda artan alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarının tedavisinde önemli bir yere sahip olacak olan AMATEM, tedavi bekleyen hastalara umut ışığı olacak.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden sonra bu kez de özel hastane bünyesinde hizmete açılan AMATEM'in açılış törenine Van Valisi İbrahim Taşyapan ile hastane yönetim kurulu üyeleri ve sağlık personelleri katıldı.

VALİ TAŞYAPAN: İNŞALLAH BURALAR HASTASIZ KALIR !..
AMATEM'in açılışına katılan Vali Taşyapan, AMATEM'in uyuşturucu ve alkol bağımlılarına hizmet veren, onları bu bağımlılıktan kurtaran ve bu uğurda çalışan birimler olduğuna dikkat çekti. Van'daki özel bir hastanede AMATEM'in açılmasının büyük bir önem arz ettiğini ifade eden Vali Taşyapan, "Böyle bir açılışı, böyle bir hastanede yapmaktan bende memnuniyet duydum. İnşallah ilimizde ihtiyaç duyan hastalarımıza en iyi hizmet burada verilir"dedi.
Sağlık hizmetinin en temel hizmetlerden bir tanesi olduğunu ve bu temel hizmetin kamu hastanelerinde verildiği gibi özel hastanelerde de verilmekte olduğuna dikkat çeken Vali Taşyapan, şunları söyledi:
"Özel hastanelerimiz biraz daha müşteri memnuniyetini ön planda tutan, daha aktif karar alınabilen, daha hızlı yapılanabilen yerledir, ama devlet kurumlarımız da olmazsa olmazlardır. Van Bölge eğitim ve Araştırma Hastanemizde 12 yataklı bir AMATEM merkezimiz var ve çalışıyor. Burası da bu alandaki hastalarımıza 12 yatakla iyi bir destek vermiş olacaktır. İnşallah buralar hastasız kalır. Buralara ihtiyacı olan insanlarımız olmaz anlamında bunu söylüyorum. Ama hayatın gerçeğinde öyle değil. Dolayısıyla bu illete müptela olan ve bundan kurtulmak için karar veren insanlara, buralarda güler yüz, temiz ortamlarla hizmetin en iyisi verilerek bu illetten kurtulmalarını bu müesseselerimiz sağlayacaktır. Bu vesileyle Özel hastane bünyesinde açılan AMATEM'in Van'ımıza, insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum."

DR. ÇİÇEKSAY: İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Özel İstanbul Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Çiçeksay ise şunları söyledi:
"Hastanemiz bu yıl sekizinci yılını kutluyor. Bu sekiz yıllık süre zarfında ilimizde yokluğunu çektiğimiz, yoksulluğunu çektiğimiz sağlık hizmetlerini Van'a kazandırmak gibi bir misyon üstlenmiştik. Bu misyonun bir gereği olarak, ilimizde bazı ilkleri gerçekleştirdik. Bu kapsamda ilk medikal onkolojiyi ilimize kazandırmıştık. Bugün de ilk özel AMATEM'i hastenemiz bünyesinde açıyoruz. Tüm halkımıza hayırlı olsun."

PSİKOLOG ERDEN: MESELE SADECE YATMAK DEĞİL
Daha sonra gazetecilere AMATEM hakkında bilgi veren Uzman Psikolog Cem Taylan Erden de Türkiye'de uygulanan bütün modern tedavileri AMATEM'de uygulamaya çalıştıklarını belirterek madde bağımlılığının da diyabet ve tansiyon hastalığı gibi tamamen iyileştirilebilen bir hastalık olmadığını ancak iyi tedavi edilmeleri dâhilinde hastaların ömür boyu sağlıklı insanlar gibi yaşamlarına devam edebileceğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Madde bağımlılarında mesele yatarak tedavi değil. Bu, tedavinin çok küçük bir kısmı. Önemli olan ayaktan tedavide hastaların birbirlerini desteklediği bir terapi, bir rehabilitasyon tedavilerini gündeme getirmek. Yatarak tedavi, tedavinin sadece yüzde 10'luk kısmı diyebiliriz. Ama tabi ki çok önemli. Çünkü tedavinin başlangıcı, ilk adımı ama mesele sadece yatmak değildir. Önemli olan daha sonraki süreçte hastaların takibi ve tedavileridir."
Konuşmaların ardından özel hastane bünyesinde hizmete açılan AMATEM'i gezen protokol, yetkililerden bilgi aldı.
Geçtiğimiz yıl Van İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği tarafından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde AMATEM hizmete açılmıştı.