Üstad`ın Medresesi 2014`te İbadete Açılacak

Van`ın en eski yerleşim yeri olan tarihi Van Kalesi`nin güney tarafında bulunan ve Said Nursi`nin medresesi olarak da bilinen Horhor camisinde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Caminin, 2014 yılında ibadete açılması hedefleniyor.

VAN 11.10.2012 15:53:37 0
Üstad`ın Medresesi 2014`te İbadete Açılacak
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İsmini, caminin hemen yanında bulunan suyun çıkardığı sesten alan Horhor camisinde restorasyon çalışmaları başlatıldı.

 

Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk, Horhor camisinin eski Van şehri içerisinde bulunan 8 camiden biri olduğunu hatırlatarak bu camilerin farklı dönemlerde ve farklı mimari üsluplarda inşa edildiğini kaydetti.

 

Tahrip Olmuş Kuran-ı Kerim Parçası Bulundu
Caminin malzemelerine ve yapım tekniklerine bakıldığında 18. Yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiğini söyleyen Öztürk, "Cami, o tarihten 1915 yılına kadar aktivitesini devam ettirmiş, ancak 1915-1918 olaylarından dolayı yapı yıkılmıştır. Daha önce Van Valiliği tarafından hazırlanan restorasyon kapsamındaki tüm projeler, Van Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından onaylandı. Yine kısa bir süre içinde Van Valiliği tarafından bu yapıların mülkiyeti Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü`ne devredildi. Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık bir ay önce ihalesi yapılan tarihi caminin restorasyon çalışmaları başlatıldı. Kazı çalışmaları esnasında minbere yakın bir yerde, büyük bir kısmı yanmış, tahrip olmuş Kuran-ı Kerim parçasının bir bölümünü sağlam çıkarabildik. İnşallah caminin ibadete açılmasından sonra çıkardığımız Kuran-ı Kerim`i caminin uygun bir yerinde sergilemeyi düşünüyoruz" dedi.

 

Said Nursi`nin Medresesi Olarak Biliniyor
Caminin, Bediüzzaman Said Nursi`nin medresesi olarak bilindiğini belirten Öztürk, "Horhor Camisi, eski Van tarihi içerisinde oldukça önemli bir yer oluşturmaktadır. Cami, şekil olarak dikdörtgen bir plana sahip olup, daha çok devşirme malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Şu anda ilgili firma tarafından drenaj çalışmaları yapılmakta ve bozuk ömrünü tamamlamış taşlarda çürütme işlemi devam etmektedir. Biz de danışman olarak sürekli bunu takip etmekteyiz. Umudumuz, çok kısa sürede camimizin restorasyonunun tamamlanarak ibadete açılmasıdır" şeklinde konuştu.

 

Öztürk, caminin restorasyonu tamamlandıktan sonra gerek çeşme, gerekse abdest birimleri ve abdesthane ile ilgili bir çalışmalarının da olduğunu sözlerine ekledi. (Fırat Arslan - İLKHA)