'Üretim az, fiyatlar yüksek'

Van'ın marka değeri, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi otlu peynirin tadı değişmese de fiyatlarında ki değişim, iştah açmak yerine bu aralar iştah kapatıyor.

VAN 21.12.2017 09:57:01 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Kilosu 30 TL'ye dayanan otlu peynir, şimdilerde vatandaşa çok tuzlu geliyor. Kalitesine göre kilogram fiyatı 20 TL ile 30 TL arasında değişen otlu peynir, vatandaşın olduğu gibi, satıcısının da yüzünü güldürmüyor. Köylerde üretimin az olmasından kaynaklı otlu peynirin fiyatında yükselmeler olduğunu belirten peynirci esnafı, bu nedenle peynire geçmiş dönemlerdeki gibi ilginin olmadığını söylüyor. Daha önce il dışından da çokca otlu peynir siparişi aldıklarını belirten peynirci esnafı, şimdilerde siparişlerin de dip noktada olduğunu iddia ediyor.
Van'ın marka değerlerinin başında gelen, kentte sadece kahvaltıda değil 3 öğün de sofraların baş köşesine konulan otlu peynir, bu aralar 30 TL etrafında cirit atıyor. Tuzlu bir peynir olan Van otlu peyniri, tadındaki tuz oranı ile damaklarda tad bırakırken, fiyatındaki tuzluluk ile de cüzdanlarda derin bir boşluk yaratıyor. Üretimin düşmesi ile fiyatların yükseldiği otlu peynir, vatandaşı olduğu kadar satıcısını da zor duruma düşürüyor. Van Otlu Peynir satıcısı, peynirdeki gidişatı iyi görmüyor. Daha önce köylerde üretimin bol olduğunu ve bundan dolayı da fiyatların uygun olduğunu belirten peynirci esnafı, köylünün üretimden uzaklaştıkça, peynirin fiyatının da yükseldiğine işaret ediyor.
Vatandaşların bile daha önce bidonlarla batı illerindeki akrabalarına gönderdikleri otlu peynir şu sıralar eskisi gibi bidonlara değil, poşetlere konabiliyor. Alım gücü düşük olan vatandaşın gramla aldığı otlu peynir, batıdan da eski rağbeti görmüyor.
Taze, salamura gibi farklı şekillerde satılan Van'ın meşhur otlu peyniri, fiyatıyla da meşhur olmaya aday! Ancak bu durum ne vatandaşı, ne de satıcıyı memnun ediyor.
Konu ile ilgili görüşlerini paylaşan Kıvanç Besin Pazarı işletme sahibi Selçuk Kıvanç, peynir piyasasının şu sıralar durgun olduğundan söz etti. Kış mevsiminde olunduğu için küp peynir bulundurduklarını anlatan Kıvanç, şuanda otlu peynirin kilosunu 20 – 25 TL arasında değişen fiyatlarla sattıklarını söyledi. Bahar aylarına yakın taze peynirin çıkması ile birlikte fiyatlarda düşüş olacağını belirten Kıvanç; “Daha önce Batı illerinden Van otlu peynirine büyük bir rağmet vardı. Ancak şimdilerde Batıdan eskisi gibi talep yok. Açıkçası toptan satışlarımız  kesilmiş durumda, perakende satışlarımız ise az.” dedi.

 

“PEYNİRCİ ESNAFI MESLEĞİ BIRAKIYOR”
Peynirci esnafının geleceğini iyi görmediğini anlatan Kıvanç, şöyle devam etti; “Mesleğimiz  artık bitme aşamasında dersek yanlış olmaz sanırım. Büyük firmalar ve serbest piyasa yüzünden peynirci esnafı bu mesleği yavaş yavaş bırakıyor. Köylü vatandaşımız eskisi gibi hayvancılıkla uğraşmadığı için peynir üretimi çok az oluyor. Bu da doğal olarak bizi oldukça etkiliyor. O sebeple esnafların durumu sıkıntılı. Peynirci esnafı ileriyi göremiyor. Bu nedenle de bir kısmı sahip oldukları iş yerlerini kapatıp, büyük market reyonlarında market personeli olarak çalışmayı yada başka yerlere gidip tezgah açmayı düşünüyorlar.”

 

“ÜRETİM AZ, FİYATLAR YÜKSEK”
Kaya Besin Pazarı işyeri sahibi Erhan Kaya da, Van otlu peynirinin eskisi gibi fazla üretilmediğini, bundan dolayı da fiyatlarının yükseldiğini vurguladı. Kaya şunları söyledi; “Peynir bu sene geçmişe göre fazla üretilmiyor. Bundan dolayıdır ki bu sene peynir fiyatları oldukça yüksek. Köylü halkımız eskiden peynir üretiyordu, tereyağı üretiyordu. Şimdilerde bu işi sürdürenlerin sayısı azaldı. Böyle olunca da peynirin fiyatı yükseldi, bu durum da vatandaşa ve bizlere yansıdı. Vatandaş eskisi gibi peynir alamıyor ve dolayısıyla da bizler de eskisi gibi iş yapamıyoruz. Dışarıdan peynire talep devam ediyor ancak geçmişle kıyasladığımız zaman bu taleplerde de büyük düşüşler söz konusu. Şuan peynirin kilogram fiyatı 30 TL. Peynirin kalitesine göre 25 TL'ye de almak mümkün. İnşallah peynirde üretim yeniden fazlalaşır ve fiyatlar da daha makul seviyelere geriler.” Özel Haber: Mürsel ÖNER

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi