Üretici “Küpe parasını“ alamıyor

Van'ın Gürpınar ilçesinde küçükbaş hayvan üreticisine 'Küpe parası' adı altında her yıl Tarım Bakanlığı tarafından yapılan ödemeler bu yıl henüz yapılmadığı için üreticiler büyük bir sıkıntı yaşıyor.

VAN 11.08.2015 11:24:54 0
Üretici “Küpe parasını“ alamıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Edinilen bilgilere göre, ülke genelinde "küpe parası" adı altında Tarım Bakanlığı tarafından hayvan üreticisine yapılan ödemeler, geçtiğimiz Nisan ve Mayıs aylarında Ziraat Bankası aracılığıyla yapıldı. Ancak Gürpınar'da hiçbir üreticiye şimdiye kadar herhangi bir ödeme yapılmadı. Ödemenin yapılmama nedeni olarak da bazı personellere soruşturma açıldığı ve müfettiş raporunun beklendiği olarak gösterildi.


ÜRETİCİ BORÇLANDI

Gazetemize konuşan Cahit Karakuş isimli Gürpınarlı hayvan üreticisi, ilçede 3 bin 800 üreticinin "küpe parası" nedeniyle mağdur olduğunu söyledi.

Üreticilerin elindeki hayvanı besleyebilmesi için borç para aldığını belirten Karakuş, şunları anlattı:

"Bize ödenmesi gereken para bankada yatıyor. Ancak bazı tarım çalışanlarının engellemesi nedeniyle bu parayı şimdiye kadar alamadık. Üreticinin dosyaları 4 kez kontrol edilmesine rağmen yine de ödeme emri çıkmadı. Diyelim ki bazı üreticilerin dosyaları bozuk çıktı, geri kalanının suçu ne? Hepimiz zor durumdayız. Saman ve arpa için herkes borçlanmış. Mesela ben belli bir süre için borç altın aldım. Ödeme yapamıyorum. Van'da tüm ilçelerde ödeme yapıldığı halde sadece Gürpınar'a ödeme yapılmamış."

NORDUZ KOYUNU KORUNAMIYOR

Üreticilerin büyük bir bölümünün koruma altındaki Norduz koyunu beslediğini ifade eden Karakuş, şunları söyledi:

"Küpe parası olarak bize koyun başına 17-18 TL para ödeniyor. Biz de bu parayla hayvanımıza saman ve arpa alıyoruz. Bir de beslediğimiz koyun türü nesli tükenmek üzere olan Norduz koyunudur. Güya nesli tükenmesin diye çalışmalar yapılıyor. Üniversite, Tarım, valilik, kaymakamlıklar bu çalışmaya öncülük ediyor. Ama ne yazık ki, şu anda bizim yaşadığımız maddi sıkıntı bu koyunun neslini daha çok tehlikeye düşürüyor, çünkü istediğimiz gibi besleyemiyoruz ve çoğunu kesmek ya da satmak zorunda kalıyoruz."

PERSONELE SORUŞTURMA

İlçe Tarım Müdürlüğü'nden edindiğimiz bilgilere göre ise, ödemelerin yapılması için müfettiş raporu bekleniyor.

Müdürlük yetkilileri, 514 işletmede yeniden çapraz denetimler yapıldığını, bu çerçevede bazı personellere soruşturma açıldığını ifade etti.

Yetkililer, hayvan üreticisine ödeme yapılması için soruşturmanın tamamlanması gerektiğini ve bunun için de müfettişin gelmesi gerektiğini kaydetti.
Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -