Urartu Müzesi’nin açılışı 2019’a sarkabilir!

Van Kalesi yanında 2012 yılında temeli atılan Van Urartu Müzesi’nde eser sayım ve tanzim işlemleri sürerken, Ekim ayı olarak düşünülen müzenin ziyaretçiye açılış tarihinin, 2019 yılına sarkabileceği tahminleri yapılıyor.

VAN 6.10.2018 10:27:05 0
Urartu Müzesi’nin açılışı 2019’a sarkabilir!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da, 2011 yılında meydana gelen depremden dolayı eski müze binası kullanılamaz duruma gelince, 2012 yılında Van Kalesi yanında “Van Urartu Müzesi” adı altında yeni bir binanın temeli atıldı. Yüklenici firmalarla hem inşaat sürecinde, hem de eser sayım ve tasnif işlemlerinde yaşandığı belirtilen sorunlardan dolayı, müzenin açılışı ise, yaklaşık 7 yıldır yapılamıyor.

 

ZORLUOĞLU’NUN ÇABASI 
Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Murat Zorluoğlu’nun, Van’a atandığı ilk ayda yürüttüğü faaliyetlerden biri de, açılışıyla ilgili tartışmaların yapıldığı Van Urartu Müzesi’nde muhataplarla bir toplantı gerçekleştirmesi oldu.
Yaşanan sıkıntıların değerlendirildiği toplantıda, müzenin, 2 ay gibi bir süre içinde tüm eksiklerinin tamamlanacağı ve 2017 yılı sonunda açılabileceği yetkililer tarafından ifade edildi. 

 

2018 BAHARI
2017 yılında açılış gerçekleşmeyince, çeşitli vesilelerle yetkililer, müzenin 2018 yılı bahar aylarında açılabileceğini belirtti.
Yine, önceki yüklenici firma ile yaşandığı belirtilen sorunlardan dolayı eser tasnif ve sayım işlemlerinde gecikmeler yaşanınca açılışın daha da geç bir tarihte, Ekim ayında olabileceği tahminleri yapıldı.

 

ARALIK’TA ÇALIŞMALAR TAMAM
Ancak müzede halen eserlerin yerleştirme işlemleri sürdüğü için Ekim ayında açılmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.
Aralık ayında tüm eksiklerin tamamlanacağı söylenen Van Urartu Müzesi’nin ziyaretçiye tümüyle açılmasının 2019’a sarkabileceği tahminleri yapılıyor.

 

VAN’IN MÜZECİLİK TARİHİ
Birçok uygarlığa mekân olan ve 3 bin yıllık bir tarihe ışık tutacak tarihi eserleri bağrında taşıyan Van’da ‘müze’ düşüncesi, ilk olarak 1932 yılında oluştu. 
O zamana kadar Van’da Milli Eğitim Müdürlüğü yapan Mustafa Noyan’ın girişimleriyle toplatılan eserler için bir depo binası inşa edilerek müzenin ilk altyapısı oluşturulmuş oldu. 
Eserler depoya sığmayacak kadar artınca da bu kez, 1945 yılında, Van Müze Memurluğu kuruldu. 
Eserlerin teşhir ve tanıtımı için Memurluk statüsü de ihtiyaca cevap vermeyince, 1972 yılında Müze Müdürlüğü kuruldu ve Van’ın yanı sıra Hakkâri ve Ağrı’dan toplanan ve satın alınan eserler bu binada ziyaretlere açıldı. 

 

DEPREMLE GELEN YENİ DÜZENLEME
50 bin dolayında eserin biriktiği binada yer darlığı nedeniyle az sayıda eserin teşhir imkânı bulması sık sık eleştirilere neden oldu, bunun üzerine Bakanlık, müze binasının hemen karşısında bulunan arsada ek bir binanın inşası için yerel yetkililere talimat verdi.  
Ancak 2011 yılında yaşanan depremle müze binası kullanılamaz hale gelince, bu projeden vazgeçilerek Van Kalesi yanında Van Urartu Müzesi adıyla yeni bir binanın temeli atıldı. 

 

SAYILI MÜZELERDEN OLACAK
Van Urartu Müzesi’nin kapasite, yapılan yeni düzenleme ve yer alan eserler açısından Türkiye’deki sayılı müzeler arasında yer alacağı belirtiliyor.
Yetkililer, 100 binin üzerindeki eserleriyle, daha büyük kapasitesi ve çok amaçlı yapısıyla birlikte eserlerin tanziminde benimsenen modern tarzı ve çevre düzenlemesiyle, Van Urartu Müze’sinin, Türkiye’nin sayılı müzeleri arasında yer alacağını söylüyor.

 

KENDİ YAĞIYLA KAVRULACAK
Van Urartu Müzesi ile ilgili en farklı gelişme ise, bundan böyle eserlerin çeşitliliği ve eserlerin toplandığı alan ile ilgili olacak.
Şimdiye kadar Ağrı ve Hakkâri’den de eser toplayan ve satın alan müze müdürlüğünün bundan böyle sadece Van bölgesinde eser edinebileceği belirtildi. 
Bakanlığın “Her ile bir müze” projesi kapsamında Ağrı’da müze binası açılırken, Hakkâri’de de Meydan Medrese’nin müze yapılacağı ve bu ilde elde edilen eserlerin burada toplanacağı öğrenildi.
Van Urartu Müzesi’ne ayrıca, diğer illerde ve farklı ülkelerde bulunan Van bölgesine ait tarihi eserler de yapılacak girişimlerle tekrar kazandırılacak.

 

LABORATUAR EKSİKLİĞİ
İlkler arasında sayılacak olan ve Van turizmine büyük katkı yapması beklenen Van Urartu Müzesi’nin çalışmalarını en olumsuz etkileyecek olan ise, ilde, Restorasyon ve Konservasyon Laboratuarı’nın olmayışı.  Müzenin bu alanda Diyarbakır’a bağlı olarak çalışma yürüttüğü, müzenin gerçek işlevini görmesi için Van’a mutlaka bir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuarı’nı kurulması gerektiği belirtiliyor.  
Özel Haber: Adil HARMANCI
Urartu Müzesi’nin açılışı  2019’a sarkabilir!

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi
bornova escort