Urartu Müzesi göz kamaştırmaya başladı

'50 BİN METREKARE ALAN ÜZERİNE İNŞA EDİLDİ'

VAN 19.06.2015 13:23:02 0
Urartu Müzesi göz kamaştırmaya başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Kalesi'nin yanında inşa edilen Urartu Müzesi'ndeki çalışmalar sürerken, müzenin görüntüsü şimdiden göz kamaştırmaya başladı. Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, bir aya kadar çevre düzenlemesinin biteceğini, idare bölümünün de yaklaşık iki ay içinde faaliyete gireceğini söyleyerek, "Daha önce sergilenemeyen Asur, Urartu, Selçuklu ve Osmanlılara ait binlerce yıllık geçmişi olan eserler, artık yeni müzede sergilenebilecek" dedi.
Bölge: Bişar Ulutaş
Kalkınma Bakanlığı tarafından 'Cazibe Merkezleri Destekleme Projesi' kapsamında Van Kalesi'nin hemen yanında oldukça farklı bir mimaride inşa edilen Urartu Müzesi'ndeki çalışmalar sürüyor. Çevre düzenlemesinin bir ay içinde tamamlanacağı belirtilen Urartu Müzesi'nin idare bölümünün de iki ay içinde hizmete gireceği ifade edildi.
Gazetemize açıklama yapan Van Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, "Bildiğiniz gibi 2011 yılında ilimizde meydana gelen depremler nedeniyle birçok binada hafif, orta ve ağır hasarlar meydana geldi. Çarşı merkezinde bulunan Van Müzesi de söz konusu depremlerden etkilendi. Yeni Urartu Müzesi Kalkınma Bakanlığımız tarafından 'Cazibe Merkezleri Destekleme Projesi' kapsamında yaklaşık üç yıl önce inşa edilmeye başlandı" dedi.
 
"50 BİN METREKARE ALAN ÜZERİNE İNŞA EDİLDİ"
Aktuğ, söz konusu yeni müzenin 50 bin metrekare alan üzerine inşa edildiğini belirterek, "Kalenin yanında camlı ve oldukça güzel görünümüyle inşa edilen Urartu Müzemiz 50 bin metrekarelik alan üzerinde yapıldı. Kapalı alanı ise 13 bin metrekaredir. Müzenin yanında oto parklar, gezme ve yürüme alanları olacak. Yine müzeyi gezen vatandaşlarımız veya turistlerin oturup çayını, kahvesini veya yemeğini yiyebileceği alanlar oluşturulacak. Şimdilik çevre düzenlemesi yapılıyor ve bir ay içinde tamamlanmasını bekliyoruz. İki ay içinde ise idari binayı oluşturmayı planlıyoruz. Sonraki süreçte ise teşhir ve tanzim salonu için çabalayacağız. Yeni müze sayesinde daha önce sergilenemeyen Asur, Urartu, Selçuklu ve Osmanlılara ait binlerce yıllık geçmişi olan eserler, artık yeni müzede sergilenebilecek" şeklinde konuştu.
 
ESKİ VAN MÜZESİ…
Geçmişi M.Ö. 5000 yıllarına değin uzanan Van bölgesinde, bu uzun tarihi sürecin izlerini günümüze ulaştıran kültür varlıklarına bölgenin hemen her yanında rastlamak mümkündür. Bu zenginlik 1930'lu yıllarda Van'da görev yapan Milli Eğitim Müdürü Mustafa Noyan'ın dikkatinden kaçmamış ve taşınabilir olan kültür varlıkları Van merkezinde toplanmaya başlanmıştır. 1932 yılında yapılan bir depo binası Van müzesinin ilk temelini oluşturmuştur. Öncelikle bölgede çok sayıda bulunan Urartu çivi yazılı zafer stelleri ile Akkoyunlu ve Karakoyunlulara ait koç ve koyun şeklindeki mezar taşları bulundukları yerlerden toplanarak bu depo binasına nakledilmiştir. Depoda bu kültür varlıklarımızın sayısı çoğalınca bu kez 1945 yılında Van Müze Memurluğu oluşturulmuştur.
Satın alma ya da arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan eserlerin daha iyi korunup teşhir edilmesi için 1972 yılında Van Müze Müdürlüğü kurulmuştu. Eski müzede sadece 2 bin eser sergilenebiliyordu.