Umutlar turizmde!

Van, doğal güzelliğinin yanı sıra tarih kokan atmosferi ile turistlerin uğrak mekânı haline gelmeye başladı. Yıl içinde birçok ülkeden turist kabul eden Van, en çok da İranlı turistleri ağırlıyor. Alternatif turizm projeleri olmamas?

VAN 22.06.2015 12:53:38 0
Umutlar turizmde!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Tarihi ve doğal güzelliğinin yanı sıra tarih kokan atmosferi ile de cazibe merkezi olan Van, ağırladığı turist bakımından her yıl biraz daha iyiye gidiyor. 2015 yılının ilk 6 ayında Van'a gelen turist sayısı yüzleri güldürürken, en çok da küçük esnafın bu durumdan memnuniyet duyduğu görülüyor. Özellikle İranlı turistlerin son yıllarda sıkça geldiği ve alışveriş yaptığı Van'da bu hareketliliğin daha da artması için turizm konusunda verimli çalışmaların yapılması isteniyor. Van'ın ekonomik kurtuluşunun turistler sayesinde olabileceğini iddia eden esnaflar, "Bacasız fabrikanın kıymetini bilmeli, ona göre hareket etmeliyiz" diyor.

'EN ÇOK İRANLILAR GELİYOR'
Yıl içinde Van'a birçok ülkeden turist gelirken, bunların içinde en büyük payı İranlı turistler oluşturuyor. Yetkililer, kente gelen İranlı turist sayısının her geçen yıl biraz daha arttığını belirtiyor. Bir süre önce sadece Newroz döneminde ve az sayıda İranlı'nın geldiği Van'a, son zamanlarda her dönem rastlanmaya başlandı. Kentte hergün çok sayıda İranlı'ya rastlamak mümkün.

'SÜS EŞYALARINA İLGİ YOĞUN'

Geçen yıla nazaran Van'a gelen İranlı turist sayının yaklaşık olarak ikiye katlandığı belirtilirken, İranlı turistlerin Van'ı en çok alışveriş için tercih ettiği biliniyor. Dolayısıyla bu da en çok giyim, hediyelik halı, süs eşyası ve takı satan esnafın işine yarıyor.
Ayrıca İranlı turistlerin yoğun olarak geldiği dönemlerde otellerde doluluk oranı yüzde yüze ulaşırken, İranlı turistler sayesinde Van çarşısı hareketlilik kazanıyor.

'ESNAF İŞİNDEN MEMNUN'

El dokuma sanatlarından en önemlileri olan kilim, halı, çanta ve benzeri ürünleri satan Oğur Halı Kilim dükkanı sahibi Kazım Bor, turistlerin ilgisinden memnun. İranlı turistlerin yanı sıra yerli turistlerin de ciddi anlamda el dokumalarına meraklı olduğunu belirten Bor, işlerinin iyi olduğunu söylüyor. Van'daki huzurun turizmi olumlu etkilediğini ifade eden Bor, kendisinin Hakkârili olduğunu ve uzun bir zamandan beri bu işle uğraştığını ifade etti.
Sattıkları el dokuma ürünlerinin tamamının yöreye has özellikler taşıdığına dikkat çeken Bor, Kürt kadınlarının el emeğinden övgü dolu sözlerle bahsetti.

'TURİSTLER BEREKET KATIYOR'

'Van, doğal güzelliğinin yanı sıra tarih kokan atmosferi sayesinde turist çekiyor' diyen Bor, kente gelen turist sayısının artması için tanıtımın şart olduğuna işaret etti. Ayrıca kente gelen yerli ya da yabancı turistlere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Bor, "Turistler bu kente bereket katıyor" dedi.
Her kesimin bütçesine uygun hediyelik süs eşyalarını aldığını söyleyen Bor, esnafların turistleri kesinlikle aldatmaması gerektiğini kaydetti.

'OTEL SAHİPLERİ DE MEMNUN'

Gazetemize konuşan otel sahipleri ise, bir süre önceyenazaran işlerden memnun olduklarını belirtti. Kentte lüks otellerin olmasına rağmen doluluk oranları konusunda sıkıntı yaşanırken, İranlıların yoğun olarak geldiği dönemlerde ise otellerdeki doluluk oranının yüzde yüz seviyelerine ulaştığı belirtiliyor. Otel sahipleri, alternatif turizm projeleri ile her dönem kente çok sayıda turistin kazandırılması gerektiği görüşünde. Van'ın turist kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden otel sahipleri, alternatif turizm projeleri ile daha çok turistin Van'a geleceği görüşünde.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş