Umuda yolculuk ölümle sonuçlanıyor

Ülkelerindeki savaştan kaçan birçok göçmenin umuda yolculuğu ölümle sonuçlanıyor. İran sınır hattından geçerek Türkiye'ye geçen göçmenler, Van ve çevre illerde kazalar sonucu ve donarak hayatı kaybetmeye devam ediyor.

VAN 31.01.2022 10:34:23 0
Umuda yolculuk ölümle sonuçlanıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp, kaçakçılara yüklü miktarda para vererek, genelde Başkale, Saray, Çaldıran, Özalp ve Çaldıran sınır hattından Van'a giriş yapan göçmenlerin umuda yolculuğu, çoğu kez ölümle sonuçlanıyor.

Zorlu şartlar altında yolculuk yapan mülteciler kimi zaman kaçakçılar tarafından yarı yolda bırakılırken, kimi zaman ise donarak, trafik kazası geçirerek ya da boğularak hayatını kaybediyor.

Ülkelerinde yaşadıkları savaşlardan kaçarak Türkiye'ye sığınmak isteyen düzensiz göçmenlerin bazılarının umuda yolculuğu, trafik kazaları, donma, tekne yâda botların batması nedeniyle ölümle sonuçlanıyor.

Özellikle Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Doğu Afrika ülkelerinden yola çıkıp Avrupa'ya ulaşmak isteyen ve Türkiye'yi ana göç koridoru olarak seçen göçmenler, Van-İran sınırından ülkeye giriş yapıyor.

Son yıllarda binlerce düzensiz kaçak göçmen yakalanırken, yüzlerce göçmen ise umuda yolculuk yolunda hayata gözlerini yumdu.

Göç İdaresi'nden alınan verilere göre, 2021 yılında Türkiye'de 162 bin düzensiz göçmen yakalanırken, bu göçmenlerin 70 bin 252 Afgan uyruklu olduğu tespit edildi. Kilometrelerce yol yürüyen Afganlar, önce Pakistan'a, ardından İran'a, buradan da Türkiye'ye geçiş yapıyor.

Umuda yolculuk kapsamında Van'da geçirdikleri kazalar sonucu hayatını kaybeden düzensiz göçmenler, Seyrantepe Mahallesi'nde bulunan kimsesizler mezarlığına defnedilirken, bu mezarlıkta defnedilenlerin sayısı her geçen giderek artıyor.

Van'da 2021 yılında 100'ün üzerinde göçmen geçirdikleri kazalar sonucu hayatını kaybederken, yapılan operasyonlar sonucu ise 20 bine yakın göçmen yakalandı.