Ülker Cem Kaplan, Van’ın çılgın projelerinden olan İleri Biyolojk Arıtma Tesisini TRT GAP’ta anlattı

Van Büyükşehir Belediyesi’nin Van Gölü’nün kirlilik sorununu gidermek için 3 yıl önce yapımına başladığı ileri biyolojik arıtma tesisi tamamlandı Göle dökülen atık suları arıtmak amaçlı yapılan,180 Milyon Lira bütçeli tesi

VAN 2.05.2021 12:21:38 0
Ülker Cem Kaplan, Van’ın çılgın projelerinden olan İleri Biyolojk Arıtma Tesisini TRT GAP’ta anlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00

TRT GAP Radyosu’a canlı telefon bağlantısı ile katılan, Van’ın ve Bölgenin çılgın projesi olarak nitelendirilen Van İleri Biyolojik Arıtma Tesisini anlatan VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, proje öncesi yaşanan süreçleri ve projenin hayata geçmesinde sonra yapılacak çalışmaları paylaştı.

TRT GAP Radyosu - Tesis Kente ve Van Gölü’ne neler kazandıracak ? Fonsiyonları ne olacak ve ne zaman hayata geçirilecek?

Ülker Cem Kaplan - Van Gölü Türkiye’nin en büyük sodalı ve yüzölçümü bakımından da en büyük gölü. Van gölü, etrafında yerleşen belediyeler ve yerleşim alanları nedeniyle 1990’lı yıllardan beri düzgün bir arıtma yapılmadan, kapalı bir havza olduğu için etrafındaki tüm yüzey ve yer altı sularının Van Gölü’ne akmasından dolayı sürekli bir kirlilik altındaydı. 2018 yılında önceki görevlendirme (kayyum döneminde şehrin iki büyük problemi tespit edildi. Birincisi katı atık sorunu, diğeri de Van Gölü’nün kirliliğiydi. Bizim görev alanımız içerisinde yer alan yatırım arıtma tesisi olduğu için tüm mesaimizi bu sorunun çözümüne ayırdık. Mevcut arıtma tesisinin inşaatı 1990 yıllarda yapıldı fakat 2008 yılı itibariyle tesis kapasitesini doldurdu. Atık suyun ancak %25’i arıtılıp göle deşarj edilmekteydi. Bu durum gölde uzun yıllar biriken bir kirliliğe neden oldu. 2018 yılında startı verilen yeni projenin Sayın Cumhurbaşkanımızın emirleri doğrultusunda ve VASKİ genel müdürlüğümüz tarafından ihalesi gerçekleştirildi. 3 yıllık sürecin sonunda 132 Milyon Lira para harcanarak 200.000 metreküp kapasiteli tesisi 2020 yılı sonunda bitirdik. Şu an tesiste rekreasyon, peyzaj ve su testleri yapılmakta. B hafta on gün zarfında tesis tam anlamıyla çalışmaya başlayacak. Yeşillendirme çalışmaları sonrasında Van Gölü Koruma Eylem Planı kapsamında Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın sahiplendiği plan, 01 Haziran 2021’de düzenlenecek olan Van Gölü sempozyumuyla açılış yapılacaktır. Böylelikle uzun yıllardır kirlilik sorunu ile baş başa kalan Van Gölü, eski görünümüne kavuşmuş olacaktır.

TRT GAP Radyosu - Arıtma tesisi ile birlikte neler değişecek, hedefleriniz nelerdir?

Ülker Cem Kaplan - Şu an dünya tamamıyla iklim değişikliğini konuşuyor. Su kaynaklarının azalmasını konuşuyor. Bununla beraber su kaynaklarının kirlenmesini konuşuyor. Van Gölü Koruma Eylem Planı dediğimiz bu proje, gölün etrafındaki bütün yerleşkelerin, sadece Van merkez için değil. Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş, Gevaş ve göl çevresindeki yerleşkelerin tamamı ve toprak kirliliğinin, çevre kirliliğinin konuşulduğu bir eylem planıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Van Büyükşehir Belediyemiz ağırlıklı olarak bu çalışmayı yürütmekte ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından himaye edilmektedir.

TRT GAP Radyosu - Bu tesis ile ne değişecek?

Ülker Cem Kaplan - Su kaynaklarımızı daha doğru ve temiz bir şekilde kullanmamızı sağlayacaktır. Yıllardır göle deşarj edilen kanalizasyon atıklarının oluşturduğu gölün dibinde oluşan dip çamur da bu proje kapsamında Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızın emirleri doğrultusunda, tıpkı Haliç’te ve İzmir Körfezi’nde olduğu gibi temizlik çalışmasına girilecektir.

TRT GAP Radyosu - Kayyum ataması öncesinde arıtma tesisi çalışması yapılmış mı?

Ülker Cem Kaplan – Şunu açıkça belirtmek isterim ki; 2008 yılı tesis kapasitesinin dolduğu yıldır. 2008 yılından 2017 yılına kadar yani kayyum atanıncaya kadar bu tesis, önceki siyasi irade ve belediye yönetimi tarafından hiçbir şekilde çalıştırılmamıştı. Fakat şu anda ye kurduğumuz tesis, çevreci olması yanı sıra aynı zamanda tam otomasyon ve atık su izleme sistemi ile sürekli Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından takip edilecektir. Bu da bizim geleceğe ve çocuklarımıza bırakacağımız ‘doğru doğa’ ve ‘temiz doğa’ kavramıyla şehrimizi ve gölümüzü tamamıyla kirlilikten kurtarmış olacaktır.