_Ülkemizde bir kriz yaşanıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, son zamanlardaki döviz dalgalanmaları ve fiyat artışlarını ekonomik kriz olarak yorumladı. Kurukcu, Merhum Ecevit döneminde dövizde yüzde elli yükselme olduğunda devalüasyon oldu

VAN 10.10.2018 09:18:49 0
_Ülkemizde bir kriz yaşanıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Ülkede ekonomik anlamda yaşanan durumu gazetemize değerlendiren CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, "Türkiye'de açık söylenmek gerekiyorsa bir devalüasyon yaşanıyor" dedi.

 


            Doların 7 küsurlara kadar çıkmasının ekonomik krizle meydana geldiğini söyleyen Kurukcu, "Ülkemizde bir ekonomik kriz yaşanıyor. Ama şimdi bu krizi esnafa veya toptancıya mal etmek doğru değildir. Stokçuları konuşarak bu sorun çözülmez. Şimdi diyelim ki esnaf veya toptancı elindeki ürünü yüzde 30 veya yüzde 50 artırmış. Ama elindeki ürün bittikten sonra, yerine koyacağı ürün zaten zamlandığı için onu erkenden zamlı satıyor. Denetimler sonrası fiyatların düşmediğini de görüyoruz" dedi.

 


          "MUTLAKA TASARRUFA GİDİLMELİ"
Başkan Kurukcu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sarayının harcamalarında veya kamu alanında mutlaka tasarrufa gidilmesi gerektiğini de belirterek, "Tasarruf saraydan başlamalı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sarayının günlük maliyeti çok fazla. Aylık veya yıllık hesaplandığında mutlaka tasarrufa gidilmeli. Bunun önüne geçemezsek, dolar çok daha fazla artar. Yine kamuda her açıdan tasarruf olmalıdır. Bugün birçok Avrupa ülkesinde bakanların makam arabaları yok. Ama ülkemizde, bir bakanın üç-dört aracı var veya kiralanıyor. Bunlar hepsi bizim cebimizden çıkıyor. Onun için dolar aldı başını gidiyor. Ülkede ihracat ve ithalat bir birini karşılamadığı sürece ekonomik dengeler yerini bulmaz. Hükümete buradan çağrımız, bir an önce bu ekonomiyi düzeltmesidir" dedi.

 


           ABD'li danışmanlık şirketi McKinsey konusuna da değinen Kurukcu, "Ekonomiyi düzeltmek için ABD'li Mckinsey şirketi ile anlaşıldı, ama sonradan vazgeçildi. Acaba anlaşılırken para verildi mi veya vazgeçilince bir bedel ödendi mi? Tüm bunların yanıtını bekliyoruz. Kapalı kapılar ardından neler oldu? Biz zaten ilk etapta yapılan bu sözleşmeye karşıydık. Biz bize yeteriz. Damat bir laf söylüyor, Cumhurbaşkanı başka bir laf söylüyor. Bizim Genel Başkanımız şu soruyu sordu: 'Bu Mckinsey ile yapılan sözleşmenin içinde ne var, bu feshedilen sözleşme sonrası ülkemizin cebinden ne kadar para çıkacak?' İşte tüm bunların yanıtını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

 


           "EKONOMİSİ GÜÇLÜ OLAN ÜLKELER KRİZLE BAŞA ÇIKAR"
Ülkelerin ekonomik gücünün dış etkenlere karşı dayanıklı olması gerektiğini vurgulayan Kurukcu, "ABD ekonomik anlamda Japonya'ya da baskı uyguladı. Ama Japonya'nın ekonomisi sağlam olduğu için Japon Yen'inin, ABD doları karşısında değeri arttı. Bizim ekonomimiz güçlü olmuş olsaydı, TL değer kaybetmezdi" dedi.

 


             Van'da CHP olarak yerel seçimlere de hazır olduklarını vurgulayan Kurukcu, "Van'da yerel seçimlerde doğrusunu isterseniz güçlü olarak HDP ve Ak Parti önde görünüyor. Ben HDP'yi daha şanslı görüyorum. Ama bizler her yerde CHP olarak çıkar, çalışmalarımızı sürdürürüz. Kazanmak için de ne gerekiyorsa yaparız. Ben şahsen, partimin bana uygun göreceği her göreve de hazırım" şeklinde konuştu.Van Bölge Gazetesi

antalya bayan escort