__Ulaşımda bazı sorunlar yaşıyoruz_

Van’daki görme ve bedensel engelliler, özellikle ulaşım alanında bazı sorunlar yaşadıklarını belirterek, bu sorunlara karşı duyarlı olunmasını talep etti. Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor, özellikle ulaşım alanınd

VAN 2.02.2019 10:27:32 0
__Ulaşımda bazı sorunlar yaşıyoruz_
Tarih: 01.01.0001 00:00

"SORUNLARIMIZ VAR"

Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor, daha önce de dile getirdikleri ulaşım ve taşımada sorun yaşamaya devam ettiklerini söyledi.
Engelli yolu konusunda iyileşme beklediklerini ifade eden Bor, “Kaldırımlarda görme engelliler için yapılan yol bazı yerlerde trafolara, elektrik direklerine denk geliyor. Yine plastik yol kaygan olduğu için bunların da değiştirilmesini arzuluyoruz. Bunların düzeltilmesi lazım… Bazı bölgelerde esnaflar yine eskisi gibi kaldırımlarda eşya yığarak engelli yolunu kapatıyor. Yine rampaların önüne araç park ediliyor.” dedi.
Bor’un yanı sıra bazı dernek üyesi görme engelliler de, bazı halk otobüslerindeki akıllı kart cihazında halen “ücretsiz” anonsu yapıldığını, bunun da nahoş tartışmalara neden olduğunu belirterek, , bazı şoförler tarafından da  kendilerine kaba davranıldığını ve bu tür şoförlerin de eğitimden geçirilmesinin doğru olacağına inandıklarını söyledi.

“BİZE DE DANIŞSINLAR”
Van Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hanefi Baykara da, yapılan veya yapılacak olan çalışmalarda engelli derneklerinin görüşüne de başvurulması gerektiğini söyledi.
Yol ve kaldırımların engelliler de düşünülerek standartlara uygun yapılması talebinde de bulunan Baykara, şunları söyledi:
“Özellikle yollar ve kaldırımlar ile engelliler için yapılan rampalarda sorunlar bitmiyor. Sarı şeritler, görme engelliler için bırakılanlar, çok çabuk tahrip ediliyor. Kaldırımlar engellilerin istediği düzeyde, seviyede değiller. Belediyeler bu konularda çok güzel çalışmalar da yaptı. Ancak bazı noktalarda standartlara göre çalışma yapılmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Bu çalışmalar yapılırken engelli dernekleriyle bir araya gelip, nasıl bir yol çizilmeli, öncelik nerelere verilmeli, bunlarla ilgili bilgi alışverişinde bulunulmalı. Tabi esnaf da kaldırımları kullanıyor, ürünlerini teşhir etmek için, hem engelliye zarar veriyor, hem de çirkin görüntülere sebebiyet veriyor.”
Özel Haber: Adil HARMANCI- M.Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi