ULAŞIM ANLAŞMAZLIĞA TAKILDI

Edremit TOKİ konutlarında çileye dönen, vatandaşları canından bezdiren toplu ulaşım sorunu devam ediyor. Minibüs kooperatifleri ve Edremit belediyesi arasında yaşanan anlaşmazlık ve inatlaşma da sürüyor. Vatandaşlar ulaşım sorununun bi

VAN 15.02.2014 11:23:32 0
ULAŞIM ANLAŞMAZLIĞA TAKILDI
Tarih: 01.01.0001 00:00

İlhan Siyahtaş

Edremit TOKİ konutlarında vatandaşların yaşadığı ulaşım sorununun çözülmesi gerektiğini söyleyen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı M. Emin Tuğrul “ Burada öncelikle çözülmesi gereken söz konusu bir mağduriyet vardır. TOKİ’de vatandaşlarımız ulaşım yönünde ciddi sorunlar yaşıyor. Şu an hatta çalışan mevcut minibüsçü arkadaşlarımızda aynı sıkıntıyı dile getiriyorlar. Ancak minibüsçü arkadaşlarımız 20-25 araçlık bir ihale yapılabilirdi diyorlar. Şuan ise 65 minibüs hattı var. Yeni araç sahipleri D-4 belgelerinin almışlar. Edremit belediyesi güzergâh ve ruhsatlarını vermiyor. Büyük bir mağduriyetin olduğunu bizzat gidip yerinde inceledik ve gördük. Vatandaşın bu yönde ciddi sıkıntısı vardır. Sorunun biran önce çözülmesi gerekmektedir. Ulaşımı çözmek belediyenin görevidir. Bu kooperatifliler İl Trafik Komisyonu tarafından kabul edilmiştir. Kuruluşları da Valilik tarafından onaylamış. Bakanlıktan D-4 belgelerini almış durumdalar. Sorunun çözüm için oda olarak gelinen noktada bir çalışmamız olamaz. Çünkü yasal kurulmuş olan bir kooperatif ve 65 ruhsatlı araç var. Tabi mahkemelik bir süreci de vardır” dedi.

EDREMİT BELEDİYESİ OTOBÜS ÇIKARSIN

Edremit 3 nolu kooperatif başkanı Seyfettin Kılıç, Edremit güzergâhın da ulaşım sıkıntısının olduğunu fakat bunun bu şekilde giderilemeyeceğini belirtti. Kılıç, “ Van büyükşehir yasası çıktıktan sonra mevcut minibüslerin halk otobüsüne dönüşümü gündeme gelmişti. Araya seçim süreci girdi. Bizde ulaşım sorunun çözümü, için Edremit belediyesinin otobüs çıkarmasını istedik” dedi.

MİNİBÜS HATTININ SATILMASI DOĞRU DEĞİL

Bizler mevcut minibüslerimizi yine kullanalım Edremit belediyesi de kendi otobüslerini çıkarsın diyen Seyfettin Kılıç, “ Biz bu doğrultudaki taleplerimizi bütün kurumlara verdik. Kurumlardan taleplerimize ret cevabı aldık. Edremit ilçesinin nüfusu TOKİ afet konutları yapıldıktan sonra daha da arttı. İki kooperatif kuruldu. Yasal dayanağı olmadan ihalesiz 65 hat satıldı. Yeni kurulan iki kooperatifin başvuruları trafik komisyondan geçerek onaylandı. Karar dönemin Valisi Münir Karaloğlu tarafından 4 defa reddedilerek geri çevrildi. Bizler Edremit ve TOKİ güzergâhında 42 araçla hizmet vermekteyiz. Şehrin bütün kesimlerinde olduğu gibi bizim güzergâhımızda vatandaşlar ulaşım sorun yaşamaktadır. Sorunun giderilmesi için belediyenin alternatif olarak otobüs çıkarmasını beklerken iki yeni kooperatif kurularak 65 minibüs hattının seferler çıkarılmasını ı doğru bulmuyoruz ” dedi.

KARARI KESİNLİKLE ONAYLAMIYORUZ

Seyfettin Kılıç, “Yarın bu araçlar çalıştığı zaman güzergâhta sayı 107 minibüse olacak. Bunun yanında da birde halk otobüsleri olacaktır. Sonuçta istenmeyen olaylar meydana gelecek. Bizler fiyat artışlarını bile uygulamadık, sırf vatandaş mağdur olmasın diye. Vali Münir Karaloğlu döneminde 25 tane halk otobüsüne onay vermişti. 25 adet halk otobüsünün resmi başvurusu Vali Münir Karaloğlu tarafından il trafik komisyonundan kabul edilmiş, Edremit belediyesine ihalesi yapılsın diye gönderilmişti. Ancak Edremit belediyesi mahalli idareler komisyonu ihalenin seçimden sonra yapılması yönünde karar aldı. Bu süreçte Vali Münir Karaloğlu başka bir ile tayin oldu. Yeni Valimiz Aydın Nezih Doğan 65 minibüs kararını onayladı ve karar çıktı. Biz bu kararın arkasında da değiliz. Taşıma sorunu varsa bunu belediye çözmelidir. Belediye ulaştırma koordinasyon merkezini kurarak şehrin genelinde bu sorunu çözmelidir. Yeni kurulan kooperatif minibüsleri Ulaştırma Bakanlığı’ndan D-4 belgesi aldılar. Bu aldıkları yetki belgelerinin sigorta poliçesi gibidir“ diye konuştu.

EDREMİT’TE MİNİBÜS TAKVİYESİNE İHTİYAÇ YOKTUR

Kılıç, “ Bu belgelere dayanarak minibüslerin çalışmaları, araçlarımızın önünü kesmeleri, araçlarımızın camlarını kırmaları doğru bir şey değildir. Bizler burada mağdur durumdayız ve sanki bizler bu güzergâhta hiç çalışmamışız gibi, emek sarf etmemişiz gibi bizleri mağdur ediliyoruz. Edremit güzergahında minibüs takviyesine ihtiyaç yoktur. Bizler belediye bünyesinde çalışan modern otobüsler istiyoruz, araçların özürlü insanların bile binebileceği tarzda olmasını istiyoruz. Bu işler tepeden inme işlerle olmaz. Ulaşım i sıkıntılarını gidermek için sadece 15 ek araca ihtiyaç vardır. Belediye şeffaf bir şekilde ihale usulü ile otobüs ilavesi yapılabilir. Eski şoförler cemiyeti zaten bu işin içindedir. Bu tür bir oluşuma yön gösterdi, kendiside onay verdi. Kendisi otobüslere onay verdikten sonra yine kendisi otobüslerin çıkmaması için engel koydu. Şuan oda başkanımız da yeni göreve geldi. Yaptığımız görüşmelerde böyle bir şeyin olmayacağını söyledi. Bizler bunlara bu hakkı verirsek emsal teşkil edecektir” diye konuştu.

KARARA KARŞIYIZ

Kooperatifler arasında yaşanan sorunun ihaleden kaynaklandığını ileri süren 27 nolu minibüsçüler Kooperatif Başkanı Kasım Çiçek “ Yapılan bu işin usul ve esaslarına uygun değil. Eğer gerçekten bir minibüs ihtiyaç varsa bunun ihale usulü ile halka açık bir şekilde yapılmasından yanayız. Bizler bu karar karşıyız ve kooperatifler korsan bir şekilde kurulmuştur” dedi.

MİNİBÜSLERE İHTİYAÇ VAR

Yeni kurulan 86 nolu kooperatif başkanı Murat Yılmaz Edremit’te yaşanan sorunun kendileriyle ilgisi olmadığını söyledi. Yılmaz, “Bu tür saldırıların bizimle hiçbir alakası yoktur. Edremit’te ulaşım nedeniyle mağdur olan vatandaşların çıkardığı olaydır. Valilik, Kaymakamlık, İl Emniyet Müdürlüğünün vermiş olduğu yasal bir karar var. Kararda şöyle deniliyor; Edremit 13 bin nüfus iken 100 bin nüfusa ulaşmıştır. Nüfus artışı nedeniyle yeni minibüslere ihtiyaç vardır. Bizler de yasal izin sonrası Ulaştırma Bakanlığı’ndan D-4 belgelerimizi aldık. Yapılan bütün işlemler kanunidir. Bize izni devlet vermiştir ” dedi.

MİNİBÜS İLAVESİNİ KABUL ETMİYORLAR

Yasal izinlerine rağmen minibüslerin çalışamadıklarını söyleyen Yılmaz, “Edremit Belediyesi anlaşılmaz bir şekilde gereken ruhsatı vermiyor. İl Trafik Komisyonu tarafından verilmiş bir hak var ama Edremit Belediye Başkanı Abdülkerim Sayan çalışmamıza izin vermemektedir. Aslında ortada çözülmeyecek bir durumda yok. Çünkü Edremit’te 42 minibüs varken 13 bin nüfusu vardı. TOKİ konutları yapıldıktan sonra İlçede nüfus 105 bine çıkmıştır. Vatandaşlar yaşadıkları ulaşım sorununun çözülmesi için devletten minibüs talebinde bulunmuşlar. Yetkililerde çözüm için böyle bir karar almıştır. Ama Edremit’e çalışan minibüsler yeni minibüs ilavesini kabul etmiyorlar “diye konuştu.

EDREMİT BELEDİYESİ RUHSAT VERMİYOR

Başkan Yılmaz, “Minibüs sahiplerinin hepsi bizim arkadaşlarımızdır ve tanıdıklarımızdır. Canlarımız ve ciğerlerimizdir. Şimdi Edremit TOKİ’de ciddi bir sıkıntı vardır ve vatandaş hakikaten mağdurdur. Biz alınan karar sonrası kredi kullandık, araç aldık, borçlandık. Biz kimsenin hakkını gasp etmiyoruz. Edremit belediyesi başkanı neden izin vermiyor? Edremit’te ulaşım sorunu yaşayan depremzede halka yazık değil mi? Sıkıntıları ortada iken belediye neden ruhsat vermiyor anlamış değiliz. Edremit Belediyesi kanunsuzluk yapmaktadır. Aldığımız D-4 belgelerinde güzergâhlarımız yazılıdır. Bu belge doğrultusunda ruhsat alma hakkına sahibiz. Elimizde belgelerimiz ve alınan karaları var. Aynı zamanda Edremit Belediyesi ilçe encümen kararı da mevcuttur. Edremit ilçesi encümen kararı, güzergâhların belirlenmesi ve araçlarımızın ruhsatlandırılması kararı alınmış ve kararı bizlere verilmiştir. Belediye’nin yaptığı yasa tanımazlıktır. Türkiye Cumhuriyeti kanunları sadece Van’da mı değişiyor? Ankara’da, İstanbul’da, Diyarbakır’da ulaşım kararları nasıl ise bu Van’da da böyledir. Bunu kimse değiştiremez. Belediyenin bu ruhsatı vermesi gerekiyor. Ruhsatlar verildikten sonra vatandaşın ulaşım sorunun tamamıyla çözülecektir” dedi.

VATANDAŞ TEPKİLİ

Edremit TOKİ konutlarında ulaşım sorunu yaşayan vatandaşlar minibüsçüler ile Edremit belediyesi arasında yaşanan kavganın ve inatlaşmanın kendilerini mağdur ettiğini söylediler. Vatandaşlar, “ Bir yıldır bu sorunu yaşıyoruz. Sabahın köründe soğukta perişan olduk. Buna kimin ne hakkı var. Hasta, çocuk, kadın yollarda minibüs bekliyoruz. Ama sorun inatla, ısrarla çözülmüyor. Kimse vatandaşı düşünmüyor. Birileri daha çok para kazanma peşinde. Sorunun çözülmesini, yasaların uygulanmasını çilenin sona ermesini istiyoruz” dediler.