Uçkun bu yıl yaşlanmayacak!

Yendiğinde damağa yaydığı tatla bölgede aranan ve 'Yayla muzu' veya 'Kürt muzu' olarak adlandırılan uçkun bitkisinin, Haziran ayını yarıladığımız bugünlerde halen pazarda ve sokakta satılması 'bu bitki yaşlanmayacak mı?' sorusunu a

VAN 22.06.2015 12:52:20 0
Uçkun bu yıl yaşlanmayacak!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Bölgede değişen mevsim şartları, bitkinin yapısı ve devamlılığı üzerinde de etkili oldu.

Mayıs ayında bile yüksek kesimlere kar yağması ve yağmurların önceki yıllara nazaran daha da artması dağlık alanlarda yetişen bitki üzerinde etkili oldu.

Önceki yıllarda Mart ayında ortaya çıkan ve Nisan ayında tükenen ve yemeklerde kullanılan birçok bitki çeşidi bu sayede Haziran ayının sonlarına geldiğimiz halde halen piyasada yer alabiliyor.

EN ERKEN UÇKUN BÜYÜR

Bölgede en erken yetişen bitkilerden biri de uçkun.

Soyularak çiğ yenilebilen uçkun bitkisi kumlu ve çakıl taşlarından oluşan dağlık bölgelerde, yamaçlarda yetişiyor.

Kar yağan bir bölgede ise uçkun bitkisi karın ilk kalktığı günlerde filiz veriyor, karın olmadığı bir bölgede de, çevre yeşillenmeden uçkun bitkisi topraktan başını kaldırıyor.

Bu nedenle de yiyecek olarak tüketilen bitkiler arasında en erken yaşlanan bitki uçkun bitkisi oluyor.

MEVSİM ÖMRÜNÜ UZATTI

Uçkun bitkisi birçok bölgede Mart ayında, bazı bölgelerde de Nisan ayında toprak altından başını çıkararak kısa sürede gelişir ve en fazla 10-15 gün yenecek durumda kalır, sonrasında katılaşarak yenemez duruma gelir.
Ancak son yıllarda yaşanan mevsim değişikliği uçkun bitkisinin düzenini de etkilemiş durumda. En fazla Mayıs ayına kadar devam edebilen uçkunun Haziran ayını bitirmek üzere olduğumuz bugünlerde halen pazarda satılması dikkat çekiyor.

DAĞLAR SERİN

Çatak kırsalından getirdiği uçkunları işportacı tezgahında satmaya çalışan Mustafa Kurt isimli vatandaş, "Zamanı geçti ama insanlar halen gelip alıyor. Kilosunu 4 liradan satıyorum" dedi.

Uçkunu getirdiği bölgenin halen ıslak ve serin olduğunu belirten Kurt, "Birkaç sene önce bu tarihte oraya gittiğimizde resmen yanıyorduk, otlar bile yaşlanıyordu, ama şimdi çok farklı bazı bitkiler daha yeni yeni olgunlaşıyor" diye konuştu.

İKİ AYDIR UÇKUN SATIYOR

İki aydır uçkun satarak 4 nüfuslu ailesini geçindirmeye çalıştığını da anlatan Kurt, şunları kaydetti:

"Yaptığım başka bir iş yok. İşte böyle tuhaf işler yapıyorum. İki aydır uçkun satıyorum, bu iş bitecek bu sefer hamallık işlerine başlayacağım, inşaatlarda çalışacağım. Hayatımız böyle. Uçkunu soruyorsan, uçkun bu sene en erken Hakkâri bölgesinde yetişti. Önce oradan getirip sattım, o zaman deste işi satıyordum, şimdi kiloyla. Oradakiler artık yaşlandı, şimdi Çatak'tan getiriyorum. İki aydır ekmeğimi böyle kazanıyorum. Uçkun Ramazana da iyi gider haaa…"

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı