'Uçkun bitkisi korunmalı'

Sosyal medya platformlarında, bölgede ‘Yayla Muzu’ olarak tabir edilen uçkun bitkisinin önemine dikkat çekilen paylaşımlar gerçekleştirildi.

VAN 7.05.2022 12:09:26 0
'Uçkun bitkisi korunmalı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Paylaşımlarda, uçkun bitkisinin erozyona karşı önemli bir işlevi olduğu gibi bazı canlı türlerinin devamlılığı için de gerekli bir bitki türü olduğu ve birçok alanda kullanıldığı belirtildi.  
Van ve havzadaki tarihi ve doğal değerlere ilişkin her hafta sosyal medyada bir tanıtım çalışması gerçekleştiren Vangölü Aktivistleri Derneği, bu hafta, yörede ‘Yayla Muzu’ olarak tabir edilen, ekşimsi tadıyla bahar aylarının aranan bitkilerinden biri olan uçkun bitkisinin tanıtımına yer verdi.

FARKLI İSİMLERLE ANILIYOR

Dernek üyesi aktivistlerin yanı sıra çok sayıda kullanıcı tarafından paylaşılan tanıtım metninde, bitkinin birçok isminin olduğu belirtildi.
Bitkinin bölgesel olarak farklı isimlerle anıldığı ifade edilen tanıtımda, “Işgın, Eşkın, Eşkeşkın, Uşgun, Yayla Muzu ve Uçkun gibi isimleri bulunmaktadır. Bölgesel olarak farklı isimlendirilebilir. Yüksek rakımlı alanlarda yetişmektedir. Genellikle Doğu Anadolu’da bulunur.” bilgisine yer verildi.  

KULLANILDIĞI ALANLAR

Tıbbi kullanımın yanı sıra uçkun bitkisinin birçok alanda kullanıldığı ifade edilen tanıtımda, şu bilgilere yer verildi:
“Yüksek rakımlı alanlarda yetişen bu özel bitki birçok alanda kullanılmaktadır. Besin olarak tüketimi, tıbbi kullanımı, boyarmadde olarak kullanımı, hayvanlarca kullanımı, bahçecilikte kullanımı gibi birçok alanda kullanımı gerçekleşen bitkidir. Oldukça faydalı olan bitkinin bazı kişilerde tüketilmesi de sakıncalı olabilmektedir.”  

EKOLOJİK DENGE ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Sıradan bir bitki gibi görünen uçkun bitkisinin aslında ekolojik denge üzerinde önemli bir etkisinin olduğu belirtildi.
Uçkun bitkisinin hem erozyon konusunda hem bazı canlıların neslini sürdürmesi açısından önemli bir işlevi olduğu aktarılan tanıtımda, “Aşırı toplanması bazı canlıların neslini tehlikeye atabilmektedir. Ayrıca kontrollü ekim yapılmadığı için bitki türünün de azalmasına ve yetiştiği alanların erozyona uğrayabileceği anlamına gelmektedir.” denildi. 

KORUNMASI GEREKİYOR

Erozyonun önlenmesi, bazı canlı türlerinin devamlılığı, tıp başta olmak üzere birçok alanda kullanılması ve yiyecek olarak tüketilmesiyle öne çıkan bitkinin korunması gerektiğine vurgu yapıldı. 
Uçkunun daha geniş bir alana yayılması için özel bir çaba geliştirilmesi gerektiğine ihtiyaç olduğu ifade edilen tanıtımda, “Yayla Muzu’nun katkısının devam edebilmesi adına kontrollü tarım yöntemiyle korunması ve daha fazla araştırılarak katkı alanları genişletilmelidir.” denildi. 
Haber: Adil Harmancı