Uçar: AFAD olarak depremzedelerin yanındayız

Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Osman Uçar, 23 Şubat’ta Başkale’de, 25 Haziran’da ise Özalp, Saray ve Gürpınar ilçelerinde meydana gelen depremlerde AFAD olarak her zaman depremzedelerin yanında olduklarını söyledi.

VAN 17.10.2020 11:37:44 0
Uçar: AFAD olarak depremzedelerin yanındayız
Tarih: 01.01.0001 00:00

    23 Şubat’ta Başkale’de, 25 Haziran’da ise Özalp, Saray ve Gürpınar ilçelerinde meydana gelen depremlerde evleri hasar alan vatandaşların yaraları sarılmaya devam ediyor.

     Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Osman Uçar, çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, konut yapımları için yer tespit çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

   Şuana kadar Başkale ilçesine bin 700’ün üzerinde konteyner dağıttıklarını belirten Müdür Uçar, Özalp, Saray ve Gürpınar ilçelerinde de şuana kadar 200 civarında konteyner dağıttıklarını ve toplamda 350 civarında konteyner dağıtacaklarını ifade etti.

    23 Şubat’ta Başkale’de meydana gelen 5.9 büyüklükteki depremde 10 vatandaş hayatını kaybederken, 60’a yakın kişi ise yaralanmıştı. 870 civarında konut ağır hasar alırken, birçok hayvan telef olmuştu. 25 Haziran’da ise Özalp, Saray ve Gürpınar ilçelerinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremde ise 2 konut yıkılmış, birçok konut ise ağır hasar görmüştü.

   “MUHTEMELEN İLKBAHARIN KONUTLARIN YAPIMINA BAŞLANACAK”

    Başkale’de konut yapımları için yer tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Osman Uçar, “Sorunsuz olanları bitirdik ve TOKİ Başkanlığı’na gönderdik. TOKİ Başkanlığı projelendirme ve ihale aşamasına geçecek. Bu yıl muhtemelen kış süresince yetişmeyebilir. Zaten inşaat sürecimiz 2 ay kaldı. Ama ilkbaharın Allah nasip ederse hızlı bir şekilde girip hepsini tamamlayacağız. İlk depremde 870 civarında bir ağır hasar vardı. Bunların kaçı talep eder, kaçı talep etmez bilemiyoruz. Çünkü kendisine konut yapılmasını isteyen var, istemeyen var. Talep taahhütname süreci devam ediyor. Sorunsuz olanların ihale sürecine başlanıyor. Kaç konut yapılacak, kaç kişi başvurmuş 1 aya kadar bu rakamlar netleşir. İhale süreci bu kışın devam edecek ve hazırlıklara başlanacak. Muhtemelen ilkbaharın konutların yapımına başlanacak. Hasarlı yapıların yıkımı da Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü kontrolünde yapılıyor. Yıkım işi de aynı zamanda devam ediyor” diye konuştu.

    “AFAD OLARAK HER ZAMAN DEPREMZEDELERİN YANINDAYIZ”

   Özalp, Saray ve Gürpınar ilçelerinde konteyner dağıtımlarının devam ettiğini söyleyen Müdür Uçar, “25 Haziran’da ise Özalp, Saray ve Gürpınar ilçelerinde 5.4 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Bu depremde de çadır dağıtımı yapmıştık. Şimdi o ilçelere konteyner dağıtımlarımızda başladı. Yaklaşık 350 civarında konteyner dağıtmamız gerekiyor. Bunun 200’ünü dağıttık. Bu konuda dağıtımlarımız devam ediyor. Başkale’de bin 700 civarında konteyner dağıttık. 350 tane de şuanda Özalp, Saray ve Gürpınar ilçelerine dağıtıyoruz. AFAD olarak her zaman depremzedelerin yanındayız. Deprem sürecinde battaniye, soba, yatak gibi ihtiyaçlarını karşıladık. Her zaman depremzede vatandaşlarımızın yanındayız. Onların yaralarını sarmak için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.