Üç Kamu Kurumuna 5 Milyon Liralık 'Deprem' Cezası

Van'da 2011'deki depremlerde konutları yıkılanların açtığı davalarda, Van Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD toplam 5 milyon lira tazminata mahkum edildi.

VAN 20.07.2015 18:37:05 0
Üç Kamu Kurumuna 5 Milyon Liralık
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da meydana gelen depremlerde konutları yıkılan ev sahipleri tarafından açılan davalarda, Van Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD, sonuçlanan 100 dosya için 5 milyon liralık tazminata mahkum edildi.

Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde evleri ağır hasar gören ya da yıkılan depremzedelerin, Van 1., 2. ve 3. İdare Mahkemelerine açtığı tazminat davalarından 100'ü sonuçlandı.

Selimbey Mahallesi'ndeki evi ağır hasar gördüğü için yıkılan İhsan Çölemerikli'nin de Van 3. İdare Mahkemesinde açtığı tazminat davasında, üç kamu kurumunun yasal faizi hariç 37 bin 760 lira tazminat ödemesi kararlaştırıldı.

Depremde kusurlu oldukları iddia edilen Van Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına ait savunmaların da yer aldığı kararda, Çölemerikli'ye ait taşınmazın 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde ağır hasar görmesi nedeniyle üç kurum hakkında maddi ve manevi 100 bin liralık tazminat davası açtığı belirtildi.

Van Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD'ın kusurları oranında konut sahiplerine yasal faizleriyle toplam 5 milyon lira tazminat ödemesine hükmedildi.

Kamu kurumlarının görev ve sorumluluklarıyla ilgili kanun maddeleri ile Anayasa'da ifade edilen, "İdarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu" hükmüne yer verilen kararda, Türkiye'nin, jeolojik ve topoğrafik yapısı nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına yol açan deprem felaketleriyle sık sık karşılaşan ülkelerin başında geldiği anımsatıldı.

Kararda, afetlerin önlenmesi ve zararların azaltılması amacıyla alınması gereken tedbirleri araştırmak, bu konudaki temel hedef ve politikaları belirlemek, ülkedeki bilimsel, teknik ve idari çalışmaları koordine etmek, afet zararlarının azaltılması amacıyla ulusal ve uluslararası iş birliği, proje ve programları oluşturmak gibi çalışmaların devletin yetki ve sorumlulukları arasında bulunduğu kaydedildi.

En büyük kusur belediyenin

Bilirkişi incelemesi sonucu hazırlanan raporlarda da binanın yapı dayanım oranlarıyla ilgili eksikliklere işaret edilen kararda, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Olayda, davacının konutunun yıkılmasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu doğrultusunda davalı idarelerden Van Belediye Başkanlığının proje ve uygulama konusundaki denetimini tam yerine getirmediğinden yüzde 28, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının plan ve projelendirme konusundaki denetim görevini tam yerine getirmediğinden yüzde 4, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının afet durumuyla ilgili gerekli çalışmaların ve denetimlerin yapılmamasından dolayı yüzde 4 oranında kusurlu, idarelerin kusurları oranında tazminat ödemekle yükümlü oldukları sonucuna varılmıştır."

Kararda, maddi ve manevi tazminat isteminin 37 bin 760 liralık kısmının kabulüne hükmedildiği ve kurumların tazminatı yasal faiziyle ödemeye mahkum edildiği aktarıldı.

AA