Üç fidan Van'da anıldı

Türkiye devrim hareketinin öncü isimlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin yıldönümünde HDK Van İl Meclisi ve EMEP Van İl Örgütü tarafından düzenlenen etkinlikte anıldı.

VAN 12.05.2013 14:26:35 0
Üç fidan Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Türkiye devrim hareketinin öncü isimlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin yıldönümünde HDK Van İl Meclisi ve EMEP Van İl Örgütü tarafından düzenlenen etkinlikte anıldı. 

6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Van İl Meclisi ve Emek Partisi (EMEP) Van İl Örgütü tarafından düzenlenen "41. yılında emperyalizme ve savaşa karşı Denizleri anıyoruz" konulu etkinlikte anıldı. Feqiyê Teyran Parkı'nda düzenlenen etkinliğe, BDP Van İl Başkanı Musa İtah, EMEP Van Şubesi yöneticileri, KURDÎ-DER, MEYA-DER, TUYAD-DER, GÖÇ-DER, VAKASUM, 78'liler Girişimi, İHD, KESK, DİSK Genel İş Sendikası, TTB ve çok sayıda yurttaş katıldı. "Barışı başarın, çünkü başarısızlığa tahammülümüz kalmadı" pankartının asıldığı anma etkinliğinde, "Bijî biratiya gelan" sloganları atıldı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Harun Okay, "Denizler tarihe örnek olmuştur. 70'li yıllarda baş gösteren devrimci, sosyalist hareket, devrimci sol hareketin gelişmesine yardımcı olmuştur. Denizleri katleden ırkçı zihniyet Kürt halkının varlığını da inkar etmiştir" dedi.

'Çayan Kürt halkının yanında yer aldı'

Ardından konuşan BDP Van İl Başkanı Musa İtah ise insanlık tarihinden bugüne kadar demokratik bir toplum ve yaşam için mücadele verildiğini vurgulayarak, "Tarihten günümüze kadar bu iki cephe karşılıklı bir mücadele içerisinde olmuştur. Devletin ortaya çıkması ile birlikte bu kavga daha da büyüdü. 1968 tarihi çok önemli bir tarihtir. Gençlik içerisinde özgürlük rüzgarının estiği bir dönemdir. Bütün toplum 68 gençlik hareketi öncülüğünde insan hakları ve demokratik mücadelesi veriyordu. 68'lerin ortaya koymuş olduğu mücadeleye dikkat çekerek, bu mücadeleye müdahale ederek, onları ortadan kaldırdılar" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın, Mahir Çayan'ın konuştuğu bir konferansa katıldığını hatırlatan İtah, "Kürt özgürlük hareketinin lideri, Mahir Çayan'ın konuşmacı olarak katıldığı bir konferans için, 'Mahir Çayan'ın söylemleri beni çok etkilemişti. Kendi yolumu çizmek için orada karar verdim' diyordu. Çayan, o konferansta, 'Kürt halkının kendi kaderine tayin hakkı vardır. Onların yanında yer alıp onların mücadelesine destek vermektir' diyordu" dedi. 

Ardından konuşan EMEP İl Yöneticisi Umut Yeğin, "Denizlerin mücadelesi bizim için ışıktır. ABD ve AKP tarafından Ortadoğu kan gölüne çevriliyor. Hatay'da patlama oldu ve masum insanlar öldü. AKP iktidar kanı olmuştur. Kahrolsun emperyalizm, Kürtler yıllardır verdikleri mücadeleden vazgeçmedi, vazgeçmeyecektir" dedi. 

Gecede müzik dinletisi ve yönetmen Aydın Çubukçu'nun "Fırtınanın çocukları" adlı belgeselinin gösterimi yapıldı.