Tuyad-Der: 3 yılda 20 tutuklu yaşamını yitirdi

Van Tutuklu Yakınları ile Dayanışma Derneği (Tuyad-Der) tarafından yapılan açıklamada son 3 yılda 20 hasta tutuklunun cezaevinde yaşamını yitirdiği belirtildi

VAN 21.04.2014 10:12:48 0
Tuyad-Der: 3 yılda 20 tutuklu yaşamını yitirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Adil HARMANCI
Tuyad-Der tarafından Feqiye Teyran parkında basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya BDP Van İl Başkanı Musa İtah, BDP İlçe Belediye Eş Başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve tutuklu yakınları katıldı.

20 TUTUKLU YAŞAMINI YİTİRDİ
Açıklamayı Tuyad-Der yöneticisi İsmail Akbulak, okudu. Türkiye'de son 3 yılda 20 tutuklunu cezaevinde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Akbulak, "2000 yılından sonra F Tipi cezaevlerine geçişle birlikte tecrit sistemi hayata geçirilmiş ve tutsaklar bilinçli olarak çürümeye terk edilmiştir. Bu cezaevlerindeki ağır tecrit koşulları birçok tutsağın ağır hastalıklara yakalanmasına neden olmuştur. Son üç yılda da 20 hasta tutsak rapor beklerken yaşamını yitirmiştir" Dedi.
Başvuru yapan az sayıdaki tutukluya olumlu cevap verildiğini de belirten Akbulak, "Bakanlığın verdiği bilgiye göre 21 Mayıs 2013 itibariyle 460 kişi başvuru yapmış olduğu halde sadece 43 kişi yasadan faydalanmıştır. Hasta tutsaklar yasal düzenlemeye rağmen tahliye edilmemekte, hijyen olmayan ve temel gıdadan yoksun koşullarda ölüme terk edilmektedirler. İçeride yaşı 70-80 arasında olan tutsaklar da dâhil, felç, kanser, ameliyatlı yüzlerce kişi cezaevlerinde ceza içinde cezaya maruz kalıyorlar." Diye ifade etti.

ÖCALAN'A VERİLEN SÖZ
Devletin İmralı cezaevinde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'a verdiği sözü yerine getirmediğini de hatırlatan Akbulak, şunları kaydetti:
" Hasta tutsaklar bu kez de kolluğun 'toplum güvenliği için tehlikelidir' beyanına takılmaktadır. Yani hasta tutsağın serbest bırakılması polis, Jandarma ya da JİTEM'in vereceği karara bırakılmıştır. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın devletle yaptığı görüşmelerde, acilen çözülmesi gereken konulardan bir tanesi de hasta tutsakların biran önce serbest bırakılması idi. Ancak devlet tarafından ne insani ve vicdani, nede siyasi açıdan böyle bir sorumluluğun gereği yerine getirmemiştir. Sonuç olarak, biz tutsak aileleri olarak devletin biran önce hasta tutsakları serbest bırakması talebimizi yineliyoruz ve aynı zamanda tüm kamuoyunu da duyarlı olmaya ve yaşanan hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmamaya çağırıyoruz."



Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -Adil Harmancı