Tuşba’da çevre denetimi kontrolleri...

Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Denetim ve Atık Yönetimi Birimi ile Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçede insan ve çevre sağlığına zarar veren maddelerin ortadan kaldırılması ve bertaraf edilmesi için denetim

VAN 13.10.2016 11:49:09 0
Tuşba’da çevre denetimi kontrolleri...
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Tuşba Belediyesi ekipleri, Tuşba’nın Urartulardan günümüze kadar sahip olduğu tarihi, kültürel, sosyal, ekolojik ve turistik değerleriyle adeta bölgenin çekim merkezi olmaya aday bir İlçeye yakışmayan olumsuzlukları tek tek ortadan kaldırıyor.

   6360 Sayılı Kanunla kurulan ve 30.03.2014 yerel seçimleri sonrasında kurulan Van İli Tuşba Belediyesi başta İnsan sağlığını Doğal çevreyi oluşturan biyolojik çeşitlilik ile bu çeşitliliği barındıran ekosistemin korunmasını, geliştirilmesini ve tanıtılmasını önemini ortaya koymayı amaçlıyor.

    Biyolojik çeşitliliği koruma ve kullanım esasları Yüzüncü Yıl Üniversitesi, sivil toplum örgütleri, Milli Eğitim ve ilgili diğer tüm kamu ve kuruluşlarıyla tüm çevre kirliliklerini önlemek amacıyla denetimlerini aralıksız olarak ilgili tüm kurumlar ile koordineli bir şekilde sürdürüyor.

    Gelişi güzel, rastgele ekosisteme atılan ve dökülen atıkların kaldırılması konusunda da ciddi bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek, '2872 Sayılı Çevre Kanunu’ ve bu kanuna bağlı çıkarılan yönetmelik ve tebliğler çerçevesinde denetimler yaptıklarını söyledi. İnsanların çevrede canlı ve cansız varlıklarla doğrudan veya dolaylı olarak sürekli etkileşim içerisinde olduğunu belirten Akyürek, “Teknolojinin gelişmesi ile artan sanayi atıkları, tarımsal ve hayvansal atıklar bertaraf edilirken herhangi bir planlama yapılmadığı takdirde beraberinde de kalıcı ve geri dönüşümsüz birtakım çevresel problemlere yol açmaktadır. Bunu için Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Denetim ve Atık Yönetimi Birimi ile Zabıta Müdürlüğü ekipleri, olarak insan ve çevre sağlığını etkileyecek problemlerin ortaya çıkmasını engellemek için çevre denetim ve kontrollerimizi sıkı bir şekilde yürütmekteyiz'' ifadelerini kullandı. Örneğin İnsanların huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde ilgili yönetmeliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturulması yasaktır. Ulaşım araçları, şantiye, fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları ve konutlardan kaynaklanan gürültü ve titreşimin yönetmeliklerle belirlenen standartlara indirilmesi için faaliyet sahipleri tarafından gerekli tedbirler alınır. Çevreyi kirletenler ve çevreye zarar verenler sebep oldukları kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı kusur şartı aranmaksızın sorumludurlar.

     Yaptıkları denetimlerde Tuşba’da en çok katı atıklar ile hayvan gübrelerinin çevreye gelişigüzel atılması, kontrolsüzce yapılan evsel ve endüstriyel nitelikli atık su deşarjları, beton santralleri, asfalt şantiyeleri, taş ocakları, kum ocakları, biriketçiler, yüksek gerilim hatları ile baz istasyonlarından kaynaklı radyasyon şeklindeki çevre kirlilikleri ile karşılaştıklarını ve düzenli bir şekilde Belediye olarak Tuşba’da bu güne kadar; Özellikle 2011 Van Depremi sonrası Enkazların, Tadilat ve Moloz Atıklarının durumu ile İnşaat ve Yıkıntı Atıkları, Ömrünü Tamamlamış Lastikler, Atık Motor Yağları, Bitkisel Yağlar, Tehlikeli Atıklar, Hafriyat Toprağı, Ömrünü Tamamlamış teknolojik araçlar tespit ettiklerini ve bunların düzenli olarak denetilmesi yapılmaktadır diyen Akyürek, “Müdürlüğümüze bağlı Çevre Denetim ve Atık Yönetimi birimi tarafından yapılan denetimlerde giderilmesi gereken olumsuzluklarla ilgili tespit tutanakları oluşturularak belirli periyotlarla kontrolleri sağlanmaktayız. Olumsuzlukların giderilmediği durumlarda 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’na göre yasal işlem uygulanmaktayız. Daha temiz bir çevre için denetimlerimize devam edeceğiz. Vatandaşlarımız böyle bir durum ile karşılaşmalarında 4446011 no'lu telefonu arayabilir, www.tusba.bel.tr adresine yazabilir veya sosyal medya sayfalarımız hesaplarından ulaşabilir veya Tuşba Belediyesi'ne bizzat gelerek irtibata geçebilirler” şeklinde konuştu.