Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe: "Çiftçiye desteklerin artması gerekiyor"

Tuşba Ziraat Odası 3. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Tek liste ile girilen kurulda mevcut başkan Hasan Özgökçe, yeniden oda başkanı seçildi. Açılışta konuşan Özgökçe, kırsal alanlardan kente yaşanan göçe dikkat çekerek, bu

VAN 4.02.2019 10:19:01 0
Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe: "Çiftçiye desteklerin artması gerekiyor"
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Ziraat Odası 3. Olağan Genel Kurulu, 2 Şubat Cumartesi günü Akdamar Oteli’nde gerçekleştirildi.
Genel kurula, odanın ilçe temsilcileri ile delegeler katıldı.

“MAHSULÜ GETİRENE DESTEK VERİLMELİ”

Açılışta konuşan Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, çiftçiye yapılan desteklerin yerini bulması gerektiğini söyledi.
Her tapu getirene destek verilebildiğini belirten Özgökçe, “Önceki yıllarda, gayrı safi milli hasılada tarıma düşen pay yüzde 1’di, son üç yılda bu çok daha altta kaldı. Çiftçiye yapılan destekler yerini bulmuyor. Mazot ve gübre desteği çiftçiye değil, tapuya veriliyor. Kim tapuyu getirse o desteği alıyor. Hâlbuki çiftçiye verilmesi gerekiyor. Bu nasıl olacak peki, kim mahsulü getirirse, Toprak Mahsuller Ofisi’ne (TMO) desteğin ona verilmesi gerekiyor.” dedi.

“EN BÜYÜK GEÇİM KAYNAĞIMIZ TARIM VE HAYVANCILIKTIR”

Van’da, gerekli altyapı olmadığı için hayvan ürünlerinden yararlanılmadığına dikkat çeken Özgökçe, “İlimizin en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Türkiye sıralamasında hayvancılık konusunda birinci sıradayız. Ancak bu hayvanımızın şu anda etinden, sütünden, yününden yararlanamıyoruz.  Et Süt Kurumu, Et ve Balık Kombinasyonunun açılması gerekiyor.” diye konuştu. 
 

“ÇİFTÇİ DESTEKLENİRSE GÖÇ OLMAZ”

Göç konusunun tarım ve hayvancılık için hayati önemde olduğunu, üretimin olması için çiftçinin yerleşkesinde tutulması gerektiğini anlatan Özgökçe, “Göç olayı, tarım ve hayvancılıkta önemli bir konudur. Çiftçi desteklenirse yerinden yurdundan ayrılmaz. Yerinde kalması için de karnını doyurabilmesi lazım. Bu nedenle tüm çiftçilerimize desteklerin artırılması gerekiyor.” dedi.

TABAN FİYATA DİKKAT ÇEKTİ

Belirlenen ürün taban fiyatı ile giderler arasındaki farka dikkat çeken Özgökçe, şunları kaydetti: 

“Arpa ve buğday taban fiyatı belirlendiği zaman yüzde 11 artış yapıldı. Oysa mazota yüzde 32, gübreye de yüzde 90, hatta yüzde 100 gibi bir zam gelmiştir. Devletin verdiği taban fiyat yüzde 11. Biz bunu dosya halinde Bakanlığa, Ziraat Odaları Birliği Başkanlığına ve ilgili yerlere bildirdik. Desteklerin artırılması için de dosya hazırladık. Raporları dönemin Tarım Bakanı Fakıbaba’ya verdik.”

ÖZGÖKÇE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından diğer prosedürler de tamamlandı ve Genel Sekreter Tayfur Kartal tarafından, görsel üzerinden odanın çalışmaları tanıtıldı. -

Daha sonra da seçimlere geçildi.

Tek liste ile girilen seçimlerde mevcut oda başkanı Hasan Özgökçe, yeniden Tuşba Ziraat Odası Başkanı seçildi.

YÖNETİM KURULU ASİL ÜEYELERİ

Odanın Yönetim Kurulu Asil Üyeleri ise, şöyle belirlendi:

Ali Kartal, Ramazan Güneş, Cemil Mat, İbrahim Kızıltaş, Yusuf Bucağa, Mehmet Salih Malay, Abdulselam Kartal, Yaşar Bitiktaş, Rahiyettin Koç, Nurettin Arslan, Fikri Özgökçe, Mahmut Çelik, Ahmet Aytin, Seyfettin Aytin, Alpaslan Kıran, Cemal Demirtaş, Mecit Kartal, Ahmet Gürbüz, Bedir Ayan, Möhyettin Kadaş.

Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi