Tuşba Belediyesi’nde bir ilk daha

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe,mevcut piyasanın çok altında bir fiyat ile halka daha sağlıklı, kaliteli, güvenli ve görüntü bakımından da mükemmel olan temel gıdamız olan ekmek satışına başladıklarını söyledi.

VAN 11.05.2018 10:40:10 0
Tuşba Belediyesi’nde bir ilk daha
Tarih: 01.01.0001 00:00
        Tuşba Belediyesi, sağlıklı, kaliteli ve en uygun ücretlehalkın temel gıda kaynağı olanekmek ihtiyacını karşılamakiçin tüm imkanlarını seferber etmektedir. Her vakit halkına en iyi hizmeti sunmanın gayreti ve azmi içinde olan Tuşba Belediyesi, Türkiye’nin en modern tesislerinde el değmeden ve yüksek kalitede üretilen katkısız ekmeği halkına sunmanın mutluluğunu yaşamaktadır. Sağlıklı ve kaliteli ekmek üretiminin yanında bilinçli tüketim yapan bir toplum oluşturmak için de çalışmalarını sürdüren Tuşba Belediyesi, halkı bu konuda da bilinçlendirmeye yönelik çalışmaları başlattı.Şu anda alt sınır 250 gram olan ekmeğin üretimini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tebliğde yapılan değişiklikle israfı önlemek amacıyla artık ekmek 200 gram üretileceği ve ekmekte taban 200 gram olacak, bunun altında olmayacağı belirtilmesi üzerine Tuşba Belediyesi de sofralardaki israfı önlemek ve sofrada sıfır atık amacıyla ‘Halk Ekmeğin’ gramajını 200 gram olarak belirledi.

 

‘HALK EKMEK VAN’DA BİR İLK OLACAK’

   30 Mart 2014 yerel seçimlerdeki vaatlerinden birinin de halka kaliteli, hijyenik, sağlıklı ve uygun fiyatta ekmek sağlamakolduğunu dile getiren Başkan Özgökçe, “Burada maddi durumu iyi olmayan binlerce aile mevcuttur. Halkımızdan sürekli bize özellikle ekmek fiyatlarının çok yüksek olduğunu, kalabalık ailelerin bunu karşılayamadıklarını ve düzenli olarak taze ekmek alamadıklarını belirmektedirler. Ailelerin çok yoğun talepleri üzerine biz de mecburen Türkiye’nin birçok ilinde olan ve Van’da bir ilk olacak Halk Ekmekçalışmasını başlattık. Yapılan çalışma sonucunda halkımıza daha uygun fiyatta ekmek satma müjdesini veriyoruz. Türkiye genelinde çekirdek aileler günlük ortalama 3-4 adet ekmek tüketirken, bölgemizin özelinde ilimizde hem aile yapılarının kalabalık oluşu hem de beslenme alışkanlıklarından kaynaklı ekmek tüketimi çok daha fazla olup ortalama tüketilen ekmek sayısı 10’u bulmaktadır. Ekmeğin bu kadar çok önem arz ettiği toplumumuzda belediye olarak bu konuda bir şeyler yapma zarureti hasıl oldu. Bundan sonra aziz halkımız artık daha uygun fiyatta ve daha kaliteli ekmek satın alacaktır” dedi.

 

‘BAYAT EKMEĞE SON’

    Vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde 1 Lira 10 Kuruş’a satılan ekmeğin aynı gramajdaki bayatını bir gün sonra 60 Kuruş’tan alabilmek için fırının önünde kuyruk oluşturuyor. Ekmeği pahalı bulan ve maddi durumlarının iyi olmaması nedeniyle evlerine giren her ekmeğin hesabını yapmak zorunda kaldığı için bayat ekmek kuyruğuna giren vefalı ve kadirşinas halkımız taze ve sağlıklı ekmeği Tuşba Halk Ekmek büfelerinde 60 kuruşa alacaklardır. Halkın sosyal belediyecilik anlamında kendilerinde böyle bir hizmeti beklediklerini de dile getiren Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Türkiye’nin batı illeri başta olmak üzere birçok bölgesinde hayata geçirilen ‘Halk Ekmek’ uygulamasının şimdiye kadar Van’da olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirtti. ‘Halk Ekmeğin’ uygulamasının Van’a kazanç sağlayacağını vurgulayan Başkan Özgökçe, “İnşallah Ramazan ayı birlik beraberlik ve bereketi kendisiyle birlikte getirecektir. Bu ay bolluk bereket ve ihsan ayıdır. Bu ay dayanışma ve zenginin fakirin halini anlayacağı bir aydır” şeklinde konuştu.

 

      Yurdumuzda yaygın olarak buğday unundan ve mayalanmış hamurdan üretilen ekmek tüketilmektedir. Ancak kısıtlı da olsa bölgelere göre mısır, yulaf, çavdar ve benzeri tahıllardan da ekmek üretilmektedir. Ekmek, bir emek ürünü, alın teri simgesi ve Allah'ın kullarına nimeti olarak hemen bütün dinlerde övülmüş ve kutsal sayılmıştır. İslam dininde de ekmek çok değer verilen gıdaların başında gelmektedir. Başlangıçta da belirttiğimiz gibi ekmek, insan gıdalarının başında gelmektedir. İçeriği, şekil ve tekniği değişikliğe uğrasa da, bugün dünyanın her yerinde bilinmekte, üretilmekte ve tüketilmektedir. Hemen, hemen tüm insanlığın ortak yiyecek türüdür. Ucuza mal olması nedeniyle tüm dünyada dar gelirliler tarafından daha fazla önem verilmekte ve daha fazla tüketilmektedir.

 

     Karbonhidrat ve protein kaynağı olan ekmek, özellikle tahıla dayalı bir beslenmenin yaygın olduğu ülkemizde, beslenme açısından büyük öneme sahiptir. Türkiye’de, insanların gündelik hayatlarında tükettikleri enerjinin yüzde 66’sı tahıllardan, bu oranın yüzde 56’lık kısmı yalnız başına ekmekten karşılanmaktadır. Ülkemizde, kişi başına günde yaklaşık olarak 250 - 300 gr ekmek tüketilmektedir. Tam buğday unundan yapılan ekmeğin vitamin ve mineral içeriği, beyaz undan yapılan ekmeğe göre daha yüksektir. Aynı zamanda posası da daha fazladır. Bunun yanında kepekli ve çavdar ekmeğinin enerji değeri beyaz ekmekten daha düşüktür. Unutulmamalıdır ki ekmek, tek başına, yeterince enerji ihtiyacını pratik olarak karşılayamaz.

 

     Tuşba Belediyesi’nin, Akköprü Mahallesi Özalp Yolu üzeri Sıhke TOKİ Kavşağı ile Akköprü Mahallesi Esenyurt-Tuşba Dostluk Parkı, Abdurrahmangazi Mahallesi İskele Caddesi Koçbaşı Sokak Lezgin Usta Durağı ile Abdurrahmangazi Mahallesi Tuşba İlçe Emniyet Müdürlüğü arkası, Altıntepe Mahallesi Zeve Caddesi Postane karşısı ile Altıntepe Mahallesi Zeve Caddesi Leylak 1. Sokak, İstasyon Mahallesi Şairizi 4. Sokak Selahattin Eyyübi Patkı karşısı ve Kalecik TOKİ Şehit Soner İdil Spor Tesisleri arkasındanda olmak üzere ilk etapta 8 noktada kurduğu Halk Ekmeği’nin satış noktasına gün boyun cagelen vatandaşlar, sıcak etmeklerini alarak evlerinin yolunu tutuyorlar.