Türkiye'nin Başika'dan çekilme şartı: Musul ve Kerkük

İbadi, Türkiye ile ilişkilerin düzelmesinin Başika'daki askerlerin çekilmesine bağlı olduğunu söyledi. Başbakan'ın Irak ziyareti sırasında Başika kampından çekilmek için Musul ve Kerkük'ün terörden temizlenmesini şart koştuğu ortay

VAN 11.01.2017 11:04:43 0
Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00
 rak Başbakanı Haydar el-İbadi, Ankara-Bağdat arasındaki krizin giderilmesi için Başika Üssü’ndeki Türk askerlerinin çekilmesi gerektiğini söyledi.

İbadi, haftalık basın toplantısında “Türk Başbakanı’na (Binali Yıldırım) ‘güçlerinizi Irak’tan çıkarmadığınız sürece ilişkilerimiz onarılamaz’ dedim” diye konuştu.

Hükümet kaynaklarından alınan bilgilere göre ise çekilme için belirli şartlar ileri sürülmüş. 

BAŞİKA'DAN ÇEKİLME ŞARTI: MUSUL VE KERKÜK

Yıldırım'ın ziyaretinde masadaki konulardan en önemlisi Türk askerinin bölge gönüllülerine askeri eğitimler verdiği Başika Üssü oldu. Bağdat'ın 'Başika' hassasiyetine karşılık ' Musul' ve ' Kerkük'ün durumuna dikkat çeken Ankara, buralardaki "terör tehdidi" bertaraf edilirse Türk askerinin Başika'da kalış sürecinin ele alınabileceği mesajı verdi.

FETÖ'YE KARŞI ORTAK MÜCADELE

Bağdat yönetimine 'mezhep uyarısı'nda da bulunan Ankara, yeni gerginliklerin oluşmaması için ' Musul Musulluların, Tel Afer Tel Aferlilerindir' düsturunun benimsenmesini istedi. Hem Bağdat'ta hem de sonrasındaki Erbil ziyaretlerinde 'FETÖ ile ortak mücadele' vurgusu da yapıldı. Bu kapsamda buradaki FETÖ okulları Maarif Vakfı'na devredilecek.

TÜRKİYE SAHRA HASTANESİ KURACAK

Bu arada Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimine 'hastane' desteği verecek. Görüşmeler sonucu bölgeye peşmerge güçlerinin kullanımı için 'sahra hastanesi' kurulması kararı alındı. Öte yandan Erbil ziyareti sırasında IKBY lideri Mesut Barzani ile IŞİD'e karşı cephe hattı Zerdık Dağı'na giden ve burada incelemelerde bulunan Başbakan Yıldırım'ı bin civarında peşmerge gücünün koruduğu öğrenildi.

Bağdat'la özellikle sağlık ve eğitim alanlarında daha fazla işbirliği için 'ortak komisyonlar' kurulacak, karşılıklı ziyaretler hızlandırılacak.