Türkiye’deki kelebek türlerinin yarısından fazlası Van Gölü havzasında yaşıyor

Van ve Bitlisli aktivistler tarafından başlatılan sosyal medya çalışmasında, Van Gölü havzasında bulunan kelebek türlerine dikkat çekildi. Türkiye’de bulunan kelebek türlerinin yarısından fazlasının Van Gölü havzasında yaşadığın

VAN 14.01.2022 11:05:35 0
Türkiye’deki kelebek türlerinin yarısından fazlası Van Gölü havzasında yaşıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van ve Bitlis’te faaliyet gösteren, tarih, doğa, çevre ve turizme dair etkinlikleriyle öne çıkan Vangölü Aktivistleri Derneği, bu hafta sosyal medya çalışmasıyla Van Gölü havzasında yer alan ve turizmde önemli yer tutan kelebek türlerine dikkat çekti.
Dernek üyesi aktivistler ve gönüllüler, havzada bulunan kelebek türlerine ilişkin genel bilgilerin ve alınması gereken önlemlerin yer aldığı metni ve görselleri sosyal medya sayfalarında paylaştı.
Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da paylaşımlara beğeni ve yorumlarda bulunarak katkı yaptı, birçok kullanıcı da paylaşımlarda bulundu.

KELEBLERİN YARISINDAN FAZLASI VAN GÖLÜ HAVZASINDA
Paylaşılan tanıtım metninde havzada yer alan kelebek yoğunluğuna dikkat çekildi.
Türkiye’de bulunan kelebek türlerinin yarısından fazlasının Van Gölü havzasında yer aldığı belirtilen metinde, “Türkiye’de bulunan 420 kelebek türünün yaklaşık 230 türü Van Gölü Havzası’nda yaşamaktadır. Van’ın Çatak ilçesinde daha çok bulunan 'Şehzade Kelebeği', yine Van ve Bitlis'te gözlemlenebilen 'Romanov Gelinciği', 'Çok Gözlü Van Esmeri', 'İran Çok Gözlüsü', 'İran Ateşi' gibi türler genelde Van Gölü havzasında görülmektedir.” bilgisine yer verildi.

UYGUN BİR YAŞAM ALANI
Kelebek türlerinin havzayı yaşam alanı olarak seçmesinin nedenlerine değinilen tanıtım bilgilendirmesinde şu huşulara dikkat çekildi:
“El değmemiş doğası, yüksek dağları, sulak alanları, çayır ve meraları, zengin bitki örtüsü, zirai ilaçlamanın diğer bölgelere göre daha az yapılması gibi faktörlerin Van Gölü Havzası’ndaki popülasyon ve tür çeşitliliğinin zenginliğini arttırmaktadır.”

KURAKLIĞA ÖNLEM
Kelebeklerin besin kaynağının yaşatılması ve var olan türlerin korunması gerektiğine vurgu yapılan paylaşımda, şöyle denildi: 
“Kuraklık için önlem alınmaması halinde kelebeklerin besin kaynağı olan çiçeklerde azalma meydana geleceğinden korunması gerekmektedir. Kelebek cenneti Van Gölü havzasında, doğal güzelliğinin muhteşem olduğu bu canlıların korunması ve neslinin güvenceye alınması gerekmektedir.” 
Haber: Adil HARMANCI