Türkiye'de yaklaşık 650 bin otizm hastası var

Dünya Otizm Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Türkiye'de ortalama 650 bin otizm hastası olduğuna dikkat çekti.

VAN 2.04.2014 15:56:30 0
Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00
Otizm Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Vali Nezih Doğan, otizmli bireylerin topluma kazandırılmasında en önemli etkenin erken yaşta bireysel özel eğitim verilmesi olduğunu ifade etti.

“650 bin otizm hastasından sadece 125 bin hastaya eğitim veriliyor”

Birleşmiş Milletlerin kararıyla 2008 yılından itibaren dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla her yıl 2 Nisan tarihinin “Dünya Otizm Günü” olarak kabul edildiğini hatırlatan Vali Doğan, “Ülkemizde yaklaşık 650 bin otizm hastası olduğu, bunlardan ancak ortalama 125 bin hastaya eğitim verilebildiği hatırlandığında karşı karşıya kaldığımız problemin büyüklüğü izah edilebilir diye düşünüyorum. Otizmli bireylerin topluma kazandırılmasında bugün için kabul edilmiş en önemli yöntem, erken yaşta verilmeye başlanan bireyselleştirilmiş özel eğitimdir. Özel eğitim alan otizmli çocukların sosyal yönlerinin geliştiği, iletişim becerilerinin arttığı ve takıntılı davranışlarının azaldığı bilinmektedir. Sevgi, sabır ve anlayışla sürdürülen eğitimlerle desteklenen otizmli çocuklar, akranlarının sahip oldukları becerileri edinerek toplumdaki yerlerini alabilmektedirler” dedi.

“Van’da 71 otistik kişi var”

Bu ayı ve bugünü farkındalığın sağlanması açısından fırsata dönüştürülmesi gerektiğini aktaran Doğan, “Ülkemiz, otistik çocukların veya bireylerin eğitimi ve sağlıklarına kavuşturulması veya kendine yeter seviyeye yaklaştırılması için gerekli olan kurumlara, duyarlılığa, eğitim ve bilgi düzeyine ve bu amaçla ayrılmış kaynağa ne yazık ki sahip değil. Van İlimizde de altyapı bakımından eksiklikler var. Bunları gidermek için çalışıyoruz. Van’da eğitsel tanımlaması yapılmış 71 otistik kişi vardır. Bunlardan 22 tanesine Zübeyde Hanım Zihinsel Engelliler Okulu’na bağlı olan OÇEM’ de hizmet verilmektedir. Şu anda Edremit’te inşaat halinde olan Eğitim Uygulama Okulu’nun bünyesinde tüm otistik çocuklara eğitim verebilecek düzeyde planlama yapılmıştır. Ama daha çok alınacak mesafe var önümüzde. Umuyorum ki hayırsever Vanlı hemşerilerimiz el attıkları konuları nasıl hemen çözüyorlarsa, ön yargısız, içten şahsi beklenti olmaksızın bu konuda da Devletin yanında olmaya devam edeceklerdir.

Dünya Otizm Gününün bu çerçevede anlaşılmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın-İLKHA)