'Türkiye'de ordu tekrar güç kazanıyor'

The Wall Street Journal'dan adeta tehdit mesajı içeren bir haber geldi. Gazete, 'Türkiye'de ordunun tekrar güç kazandığını ve Saray'da darbe endişesi olduğunu' söyledi.

VAN 17.05.2016 22:37:51 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 The Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Dion Nissenbaum, Türkiye'de ordunun yeniden "darbe yapma" gücünü elde ettiğini iddia ederek "Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 yıllık iktidarı boyunca düzenli olarak marjinalleştirilmiş olan ordu, Cumhurbaşkanı'nın politik rakiplerini saha dışına atmasını izlerken, darbe yapma gücünü de yeniden kazanıyor" diye yazdı.


"SURİYE'YE KARA OPERASYONU GENERALLERİ SERTLEŞTİRDİ"

Erdoğan'ın kara birliklerini Suriye'ye göndermek için yaptığı baskının "Türk generallerin sertleşmelerine neden olduğunun" iddia edildiği yazıda, "sertleşmeye" gerekçe olarak şu bulgular da sıralandı: "Kürt isyancılara karşı yönetilen askeri harekat üzerindeki ihtilaf ve Erdoğan'a kuşku ile bakan Batılı müttefikler ile var olan ilişkiyi koruma isteği. Politikadan kaçınan ordu, Türkiye'nin yeniden ortaya çıkan ulusal güvenlik kararlarında merkez oyuncu haline geliyor."

Yazıda ayrıca ABD'li bir yetkilinin bu konuda "ABD ve Türkiye'nin orduları arasındaki ilişki geleneksel anlamda her zaman güçlü olmuştur. Şimdi ise muhtemelen her zaman olduğundan daha güçlü'' dediği de aktarılıyor.

Yazı şu şekilde devam ediyor:

"TÜRK ORDUSUNUN ETKİSİ YÜKSELİŞTE"

"Türk Ordusu'nun etkisi yeniden yükselişte, geçmişte sivil liderleri koltuklarından eden güç şimdilerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de hareketlerine ve ülke içerisinde Kürt isyancılara karşı olan hareketleri çerçevesinde yeniden şekilleniyor."
"1960'dan itibaren dört sivil hükümeti darbe ile iktidardan inmeye zorlayan Türk askeri, uzun zamandır orduyu potansiyel bir düşman olarak gören Erdoğan'ın yanısıra yeniden güçlü bir odak noktası olmaya başladı."

"ORDU, ULUSAL GÜVENLİK KARARLARINDA MERKEZ OYUNCU"

"Türk generallerin sertleşmelerine neden olan; Erdoğan'ın kara birliklerini Suriye'ye göndermek için yaptığı baskı, Kürt isyancılara karşı yönetilen askeri harekat üzerindeki ihtilaf ve Erdoğan'a kuşku ile bakan Batılı müttefikler ile var olan ilişkiyi koruma isteği. Politikadan kaçınan ordu, Türkiye'nin yeniden ortaya çıkan ulusal güvenlik kararlarında merkez oyuncu haline geliyor."

"ORDU, YEGANE ETKİLİ GÜÇ"

İstanbul merkezli güvenlik analiz şirketinde çalışan emekli ordu mensubu Metin Gürcan bu konuda şu yorumda bulunuyor; "Türk ordusu Erdoğan'a karşı frene basabilecek ve güçler ayrılığı dengesini kurabilecek yegane etkili güçtür."

"ASKER DAHA ÖNCE ERDOĞAN'A KARŞI ÇIKMIŞTI"

"Suriye meselesi askerin başkan üzerinde kontrole sahip olması konusunda en açık yol. Geçtiğimiz sene çatışmalardan kaçınmak bahanesiyle Erdoğan'ın Suriye'de güvenli bölge açmak için askeri güç kullanımını tartışmaya açtığında, askeri liderler güçlü bir şekilde karşı çıktıkları Erdoğan'ın önceki yetkilileri ve müttefikleri tarafından ifade edilmişti. Geçtiğimiz hafta Suriye'den Türkiye'nin sınır kasabalarına yönelen roket saldırılarının artış göstermesiyle birlikte Erdoğan Türk askerini Suriye'ye gönderme fikrini tekrar edince tartışma yeniden başlamıştı."


"TÜRK ORDUSUNUN ENDİŞESİ RUSLAR TARAFINDAN BOMBALANMAK"

"Türkiye'nin ABD ve NATO'nun onayını almadan Suriye'ye girmesi durumunda Türk ordusunun endişesi Rus jetleri tarafından bombalanmak ve Uluslararası bir kınama ile yüzleşmek zorunda kalmak yönünde."

Türk bir düşünce kuruluşu olan Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi'nden Can Kasapoğlu bu konuda şu yorumda bulunuyor; "Bu gerçekçi bir garnizon. Türkiye'nin askeri kapasitesini gayet iyi biliyorlar ve maceracı değiller."

"ERDOĞAN'IN DARBE ENDİŞESİ..."

"Başkanlık sarayı yolundaki Erdoğan'a generallerin darbe yapmayı deneyebilecekleri endişesi artıyor."

OBAMA YÖNETİMİ ERDOĞAN'I DEVİRMEYİ DENEDİ Mİ?

Askerin darbe yapacağına dair spekülasyonlar Türk medyası tarafından Obama yönetiminin Erdoğan'ı devirmeyi denediğine dair haberleri ile Mart ayının sonlarında ateşlendi. Bunun üzerine bir gazeteci ABD'nin Dış İşleri Bakanlığı'nın sözcüsü John Kirby'e bu iddiaların gerçek olup olmadıklarını sordu. John Kirby, "Türkiye'de bulunan hükümeti mi devirmek istiyoruz? Bu mu yani sorunuz? Bu işittiğim en anlamsız ve saçma iddia, yanıt vererek bu soruyu onurlandırmak istemiyorum" dedi.

"TÜRK ORDUSU İDDİALARI YALANLADI"

"İki gün sonra, Erdoğan Washington'dayken, Türk ordusu alışık olunmayan bir açıklama yaparak darbe iddialarının gerçekçi olmadığı ifade edildi."