Türkiye'de her 10 kanser vakasından biri çocuk

1-7 Nisan' Kanser Haftası' nedeniyle açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Türkiye'de her 10 kanser vakasından birinin 'çocukluk çağı kanseri' olduğuna dikkat çekti.

VAN 3.04.2014 15:59:55 0
Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van il Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığının Türkiye’de nedeni bilinen ölümler arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sıraya yükseldiğini söyledi.

Dr. Acar, yaptığı açıklamada, tüm dünyada her yıl 1-7 Nisan tarihlerinin ‘Kanser Haftası’ olarak kabul edildiğini hatırlatarak, kanser hastalığının önemine ve kanserden korunma konusunda alınacak önlemlere vurgu yapmak amacıyla Van Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirtti.

Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığının Türkiye’de nedeni bilinen ölümler arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sıraya yükseldiğine işaret eden Dr. Acar, kanser vakaları arasında ilk sıraları akciğer, meme, mesane, deri, mide ve kolon-rektum kanserlerinin yer aldığını ifade etti.

Sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımının ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açtığını belirten Acar, sigaraya karşı savaşın kanser vakalarının yüzde 40'ını yok edeceğine dikkat çekti.

“Her yıl dünyada 4 milyon, Türkiye'de ise 110 bin kişi sigaradan dolayı ölüyor”
Dr. Acar, sigaranın öldürücü etkileri sonucunda dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye'de ise 110 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, kanser olgularının yüzde 80'nin çevresel etkenlere bağlı olduğunu bildirdi.

Türkiye'de her 10 kanser vakasından biri ‘çocukluk çağı kanseri’
Kanser hastalığı ile mücadelede, sağlıklı beslenme, güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavinin önemli bir yer tuttuğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Sağlık Bakanlığı’nın Kanserle Savaş Dairesinde yapılan araştırmalar sonucu Türkiye'de her 10 kanser vakasından birinin ‘çocukluk çağı kanseri’ olduğunu belirterek, çocukluk çağı kanserlerinin azaltılması için aileleri kanserle mücadelede duyarlı olmaya çağırdı.

“Çocuklarımızı ‘Çocukluk çağı kanserlerinden’ korumak için neler yapılmalı”
Acar, çocukluk çağı kanserlerinin azaltılması için öncelikle tütün ve tütün mamullerinden uzak durulması gerektiğini dile getirerek, “Bu ürünlerin kullanılması ya da pasif içicilik halinde çocukluk çağı kanserlerinin görülme riskinin 3 kat arttırıyor. Çocukluk çağı kanserlerinden korunmak için özellikle hamilelik ve emzirme döneminde sigaralı ortamlarda bulunulmamasına dikkat edilmesi gerekir. Gebelik döneminde ağır kozmetikler, saç boyaları ve diğer tüm kimyasal maddelerden uzak durulması gerekmektedir. Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, 6 aydan sonra ek gıda olarak da doğal olmayan gıdaların tükettirilmemesi, boyalı ve katkı maddeli ürünlerden kesinlikle uzak durulması ve aşıların bağışıklama takvimine uygun olarak yaptırılması gerekiyor” dedi.

“Hamile bayanlar cep telefonu taşımasın”
Hamile bayanların, bebek ve çocukların televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarından en az 2,5 metre uzakta durmaları, özellikle hamilelerin cep telefonu taşımamaları gerektiğine dikkati çeken Dr. Acar, hamilelerin, bebek ve çocukların gereksiz yere röntgen filmi çektirmemeleri, ayaküstü tüketilen besinleri, gazlı içecekleri, yüksek ateş ve yağda pişirilmiş gıdaları tüketmemeleri gerektiği uyarısında bulundu. (Murat Dalgın-İLKHA)