`Türkiye`de 8.5 Milyon Engelli Bulunuyor`

3 Aralık `Dünya Engelliler Günü` nedeniyle basın bildirisi yayımlayan Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekti.

VAN 3.12.2012 16:08:12 0
`Türkiye`de 8.5 Milyon Engelli Bulunuyor`
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ünal Öncül, 3 Aralık `Dünya Engelliler Günü` nedeniyle yaptığı açıklamada engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekti.
 
"Türkiye`de  8.5 Milyon Engelli Vatandaş Bulunmaktadır"
3 Aralık Dünya Engelliler Gününün, engelli vatandaşların sorunlarını gündeme getirilmesi için önemli olduğuna değinen Öncül, "Bu sorunların tartışılması ve çözüm yollarının bulunması bakımından bu günler önemlidir. Ülkelerin sağlık, eğitim ve ekonomik kalkınma göstergelerinde, engelli nüfusun yaşam düzeyi ile engelli nüfusa sunulan hizmetin kalitesi önemli bir yer tutmaktadır. Dünya nüfusunun yüzde 10`u, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12`si engelli, yani ülkemizde yaklaşık olarak çeşitli özürleri olan 8,5 milyon vatandaşımız bulunmaktadır." dedi.
 
Engelli vatandaşların sorunlarının çözümüne de değinen Öncül, " Engelli vatandaşlarımızın sorunlarını çözebilmenin temel yolu, toplumun tüm kurumlarının ve tüm kesimlerinin ortak çabası ile mümkün olabilecektir. Başka bir deyişle, engelli bireylere götürülecek nitelikli, nicelikli ve öncelikli hizmetlerin yeterince sağlanabilmesi; devlet, üniversiteler ve demokratik kitle örgütlerinin ortak seferberliğiyle mümkün olacaktır." ifadelerini kullandı.
 
Bu amaçla son dönemlerde gerek toplumda gerekse devlet düzeyinde engellilere yönelik çalışmaların büyük önem ve ağırlık kazandığını belirten Öncül "5378 Sayılı Engelliler Yasası kabul edilerek, Bu anlamda geliştirilen; sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam konularındaki politikalar engellilerin topluma başarılı bir şekilde entegre olmasını sağlamaktadır." dedi.
 
"Van`da 7648 Engelli Vatandaşımıza Hizmet Vermekteyiz"
Van`da engellilerle ilgili yaptıkları çalışmalardan söz eden Öncül, "Bilindiği üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığıyla engellilere sunulan bakım hizmetleri ile ilgili gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler çerçevesinde ağır derecede engelli olduğunu sağlık raporu ile belgelendiren ve ekonomik göstergeleri uygun olan ailelere engelli evde bakım hizmetleri sunulmaya başlanmıştır. İlimizde de bu anlamda çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmekte olup, bu güne kadar 7648 engelli vatandaşımız ve ailesi bu hizmet modelinden yararlanmaktadır. Bakım hizmeti çerçevesinde her engelli birey için bakım hizmetinin karşılığı olarak 673,30 TL ödeme yapılmaktadır." İfadelerini kullandı.
(Sedat Karatay-İLKHA)