Türkiye veremle savaşta dünya üçüncüsü

2-8 Ocak Verem Haftası dolayısıyla basın mensuplarına bilgi veren Van Verem Savaş Dispanseri Doktoru Nur Düzen, Türkiye'nin veremle savaş noktasında dünyada üçüncü sırada olduğunu söyledi.

VAN 7.01.2014 09:46:05 0
Türkiye veremle savaşta dünya üçüncüsü
Tarih: 01.01.0001 00:00
Verem Savaş Dispanseri Doktoru Nur Düzen, dünyada her yıl ortalama 9 milyon insanın verem mikrobuyla hasta olduğunu, bunların yaklaşık 1,5 milyonunun hayatını kaybettiğini belirterek, Türkiye’de ise bu oranın 150 civarında olduğunu kaydetti.

 

Van’da 120 civarında verem hastasının tedavi gördüğünü ifade eden Dr. Düzen,  Şu ana kadar kendilerinde tedavi görüp de hayatını kaybeden hastalarının olmadığını söyledi.

 

Türkiye’de 67 yıldır Ocak ayının ilk Pazar’ının ‘Verem Savaş propaganda haftası’ olarak kutlandığını hatırlatan Dr. Nur Düzen, bu haftayı çok iyi değerlendirmek istediklerini belirterek, “Türkiye ve dünyada çapında verem hastalığı hala çok önemli hastalık. Etkeni biliyor olmasına rağmen her yıl bu hastalıktan milyonlarca insan ölmektedir. Ülkemiz bu konuda dünya sıralamasında üçüncü sıradadır. Bu neden bizler her yıl bu haftayı daha verimli değerlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“Dünyada her yıl ortalama 9 milyon insanın verem mikrobuyla tanışıyor”
Dünyada her yıl ortalama 9 milyon insanın verem mikrobuyla hasta olduğunu 1,5 milyon insanın da bu hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini dile getiren Düzen, “Ülkemizdeki hasta oranı son verilerde 150 kadardır Van ise bu sıralamada oldukça iyi. Yıllık hasta sayımız çok düşük. 120 civarlarında seyretmektedir. Ve giderek bu rakamlar düşmektedir. Bizler politikamızı belirleyerek ve hastalarımızla birebir ilgilenerek bu seviyeye geldik. Dolayısıyla bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz.” dedi.

 

“Veremle savaşta tedavi stratejisi çok önemlidir”
Verem mikrobunun solunum yolu ile bulaşan bir mikrop olduğunu ve bunun hapşırıkla, öksürükle bulaşabildiğini vurgulayan Dr. Düzen, şunları kaydetti.
“Dolayısıyla ciddi bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak herkes bu mikrobu kaptığı gibi hasta olmaz. Uzun bir süreçtir. İnce hastalık olarak da hastalarımızın sosyo ekonomik durumu psikolojik durumu bu hastalığın oluşmasında çok önemli. Herhangi bir sebepten bu hastalık bir süre sonra ortaya çıkabilir. Bu hastalığın tedavisi mümkün. İşin en güzel tarafı yüz güldürücü bir tedavi söz konusu 6 ila 8ay süren uzun bir tedavi süreci var. Burada da hastalarımızın tedaviye uyumu çok önemli bizler bu sebeple doğrudan gözetimli tedavi stratejisi uyguluyoruz. Her hastamızla birebir ilgileniyoruz. Evlerine gidip ilaçlarını içiriyoruz. 6 ay boyunca onlarla güzel bir iletişim halindeyiz. Bu sebeple de hasta sayımız her geçen gün düşmekte ancak bu demek değildir ki, verem hastalığı azaldı artık bunun peşini bırakalım. Daha çok kontrolde tutulması her zaman aynı özenin gösterilmesi gereken bir hastalıktır verem. Kontrolü bıraktığınız zaman hemen hasta sayısı artmaktadır. Ölümcül bir hastalıktır. İnsanlarımızı bu çağda bile bu hastalıktan kaybedebiliriz. Dolayısıyla tedavi stratejisi çok önemlidir.”

 

Uzun süreli öksürüğe dikkat!
Bu hastalıktan korunmak için hastalığın belirtilerini bilmemiz gerektiğinin altını çizen Düzen, “Özelikle 2-3 hafta süren öksürük, balgam, gece terlemesi ve kilo kaybı şikâyetleri bizim için önemli ancak başka hastalıklarla da karışabilir. Bu belirtileri olan hastalarımız hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Öncelikle verem savaş dispanserine başvurmalıdırlar. Biz orada hastalarımıza çeşitli tetkikler yaparak bunun sonuncunda hastalarımızı tespit ediyoruz.” diye konuştu.

 

“Korkulacak bir şey yok”
Verem’den korunmak için hastaların yaptıracağı bir test olduğunu da aktaran Dr. Nur Düzen, “Testin sonucuna göre biz onlara kuruma ilacı verebiliyoruz. Bu ilacı kullandıkların çok uzun bir sürede bu ilacın korumasında kalabiliyorlar. Onun dışında hastalarımız tespit edildikten sonra tedavi süreci ilaçlarla başlamakta 6 ay kadar bu devam ediyor. Burada korkulacak bir şey yok. Şu ana kadar kaybettiğiz hiç hastamız olmadı. Lütfen kimse korkmasın çekinmesin dispanserlerimize başvursun testlerini yapsın." dedi.  (Murat Dalgın - İLKHA)