Türkiye ve Rusya, Irak’ta da anlaştı...

Nedret Ersanel

VAN 6.10.2018 10:11:56 0
 Türkiye ve Rusya, Irak’ta da anlaştı...
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye ve Rusya, Irak’ta da anlaştı...
Soçi’de kurulan İdlib anlaşmasını önceden duyuran, “Türkiye ve Rusya İdlib operasyonunun ‘tasarımında’ anlaştı” yazısını (15/09, Yeni Şafak.) anımsıyorsunuz değil mi?..

İdlib ve Suriye’de işlerde bitmiş değil ama.. Türkiye ve Rusya, Irak’ta da anlaştı. Rusya-Türkiye ve İran’ın ABD ile yüzleşmeye doğru start aldığını söyleyebiliriz...

‘Hayatın akışı’ başka yol bırakmıyor, bu çözümü ‘dayatıyor’.

Soçi anlaşmasına kadar, her kanal ve her köşede, “İdlib şöyle zor, böyle yaman” diye felaket temennilerinin tellallığını yapanlar şimdi ölü kadar sessizler!

Irak konusunda da, Türk ve ABD silahlı kuvvetlerinin yüzleşme “ihtimali artıkça” mezarlarına daha gömülüyorlar...

Askerlerin “yutan kumlardan” oluşmuş coğrafyada karşı-karşıya gelecek oluşu artık “güçle” ilgili değil. Güçlerin toplamı ile ilgili.

Bir kefeye Rusya-Türkiye-İran hatta Şam ve kimi Irak unsurlarını yazabilirsiniz.. Diğer kefeye de ABD, İsrail ve “biz korumayı bıraksak 15 gün dayanamazsınız” denilen ‘ülkeleri’...

Peki, ama Suriye ve Irak’ta ABD ile-belki de son-yüzleşmeye yürümek, fantastik bir “vatan-millet-mehter” yönlendirmesi mi, yoksa dış politik gelişmelere yaslanan mecburiyet mi?

ALAMETLER…

“Suriye’de güvenli bölgeleri genişlettikçe, misafirlerimizin topraklarına dönüşlerinin hızlanacağına inanıyorum. Sonraki hedefimiz, Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki bölgelerin, buraları işgal eden terör örgütünden temizlenmesidir. İnşallah en yakın zamanda bunu sağlayacağız”... (Cumhurbaşkanı, 01/10.)

“YPG’lilerin Münbiç’ten tamamen çıkarılmasının zamanı geldi”. (Dışişleri Bakanlığı, 02/10.)

“Irak parlamentosu, KYB’nin adayı Berham Salih’i Cumhurbaşkanı seçti. Salih, başbakanlık görevini de Şiilerin bağımsız adayı Adil Abdülmehdi’ye verdi. Seçim iki büyük Kürt partisi arasında gerilime neden oldu”... (05/10.)

“Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde pazar günü yapılan milletvekili seçimlerinde Mesut Barzani liderliğindeki KDP sandıktan birinci parti çıktı”. (04/10.)

“Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin kaotik bağımsızlık çıkışı, Türkiye’nin de net tavır koymasıyla boşa çıkartılmıştır. Merkezi yönetimin hakim olmasıyla Irak büyük bir sorundan kurtulmuştur. Temennimiz, ülkedeki PKK varlığının da ortadan kaldırılmasıdır”. (Cumhurbaşkanı, 01/10.)

“30 Eylül’de İran ordusu Erbil-İran sınır bölgesinde İran-Kürdistan Demokrat Partisi kamplarını hedef aldı. İran güçleri, 8 Eylül’de Erbil’de faaliyet gösteren İKDP’ye ait kampa saldırı düzenlemiş, üst düzey isimler dahil 16 İKDP’li ölmüştü”... (01/10)

“ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın Basra şehrindeki konsolosluğundan artık hizmet verilmeyeceğini duyurdu. ABD, Irak’taki çalışanlarına herhangi bir saldırıdan İran’ı sorumlu tutacağını ifade etti”... (29/09.)

“ABD Savunma Bakanı, Suriye’deki ABD’li diplomat sayısının 2 katına çıkarıldığını açıkladı”. (02/10.)

“Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye hükümetine 49 adet S-300 hava savunma sistemlerinin teslim edildiğini duyurdu”... (02/10.)

“Suriye Dışişleri Bakanlığı, Soçi’deki Putin-Erdoğan zirvesinden çıkan İdlip’te silahsızlandırılmış bölge kurulması mutabakatını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı”… (28/09)

“Suriye Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin İdlib anlaşması altındaki yükümlülüklerini yerine getirebilecek kabiliyette olduğunu söyledi”... (03/10, VOA.)

“Suriye Dışişleri Bakanı, Ankara ile ‘gelecekte ilişkileri normalleştirmenin gerekli’ olduğunu söyledi”… (02/10, DW.)

“Hedefimiz, Münbiç’ten başlayarak Suriye topraklarının tamamını teröristlerden temizlemektir. Çıbanbaşı olarak gördüğümüz Kandil’i, yeni Kandil olma yolunda ilerleyen Sincar’ı bölücü terör örgütünden tamamen temizlemektir”... (Cumhurbaşkanı, 26/09)

“Erdoğan’ın BM’deki bu çıkışının önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ardından Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ABD’nin Fırat’ın doğusundaki varlığını ve buradaki faaliyetlerini eleştiren mesajlarının ertesinde gelmesi meselenin kayda değer yönüdür. Bu yönüyle, ABD’ye karşı üçlü bir meydan okuma söz konusudur”. (27/09, S.Ergin, Hürriyet.)

“Rusya ile her alanda çok sıkı ve hızla gelişen ilişkiler içindeyiz. Aynı şekilde İran’la da, Suriye ve Irak politikalarımızda yakın temas halindeyiz. Bölgenin geleceğiyle ilgili kararlarda İran’ın dışlanmamasına özel önem veriyoruz”. (Cumhurbaşkanı, 01/10.)

“Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ‘NATO’daki muhataplarımıza Türkiye’nin sınırlarında bir terör koridoruna asla izin vermeyeceğini ifade ettik”… (4/10, Brüksel.)

Nihayet...

Irak’tan diğerlerini püskürtmenin yavaşça pazı şişirdiği anlaşılıyor.

Moskova; Lukoil, Rosneft, Gazprom türünden enerjinin ‘star’ isimleriyle Irak’ta bulunuyor. Sık tekrarlanan bir söylenceye göre de, S-400’ler ‘yeni yakınlaşma döneminde’ rol oynayacak!

Kaldı ki, yeni Bağdat yönetiminin Rusya’yı görmezden gelmesi için neden de yok. Bölgedeki en güçlü Rus diplomatik karakteri Mihail Bogdanov, ‘Irak bölgede Rusya’nın ana ortaklarından biri’ dedi dün.

Irak egemenliğinin korunması Moskova’nın resmi söylemine dahil; Barzani’nin ‘kaotik olarak tarif edilen ‘bağımsızlık referandumu’ konusunda Ankara ile aynı fikirde! Irak’ın yeniden inşası da büyük ödül. (‘Russian presence in Iraq-a matter of time’, 03/10, TNA.)

Tek eksik.. Askeri varlık!
izmir escort bayan