TÜRKİYE SURİYE İÇİN NE PLANLIYOR?

Hilmi Hacaloğlu

VAN 30.11.2016 10:40:35 0
TÜRKİYE SURİYE İÇİN NE PLANLIYOR?
Tarih: 01.01.0001 00:00
  
Türkiye bugüne kadar her fırsatta IŞİD ve YPG/PYD’ye karşı Suriye’de sınır ötesi operasyona başladığını savunurken bugün ilk kez Erdoğan’ın ağzından Esat iktidarına son vermek için Suriye’ye girdiğini açıkladı.
Türkiye özellikle Rusya Federasyonu’yla ilişkilerini düzelttikten sonra Suriye ile ilgili olumsuz tutumundan uzaklaşmış görünüyordu. Ancak bugün İstanbul’da “Kudüs ve Sürecin Sorunları” başlıklı sempozyumda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ı hedef aldı.
Türkiye bugüne kadar her fırsatta IŞİD ve YPG/PYD’ye karşı Suriye’de sınır ötesi operasyona başladığını savunurken bugün ilk kez Erdoğan’ın ağzından Esat iktidarına son vermek için Suriye’ye girdiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz, ‘Sabır sabır’ dedik, en sonunda dayanamadık ve Suriye’ye ÖSO ile beraber girmek zorunda kaldık. Niçin girdik? Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Mesele toprakların gerçek sahipleri topraklarına sahip olsunlar, bunu sağlamak için, yani orada bir adaletin tesisi için varız. Devlet terörü estiren, zalim Esed’in hükümdarlığına son vermek için biz oraya girdik. Başka bir şey için değil. Kimse de ırkçı milliyetçilik yapmasın. Bizim asabi bir milliyetçiliğe asla olumlu bakmamız mümkün değildir. Irkçılığı bir kenara bırakacağız. Mezhepçiliği bir kenara bırakacağız. Bizim dinimiz İslam,” dedi.
Suriye rejiminin “Suriye’de devlet terörü” estirdiğini ifade eden Erdoğan’ın Suriye ordusunun son üç gündür hızlandırdığı operasyonlarla Halep’in kuzey batısında ele geçirdiği Türkmen mahalleleriyle ilgili yorumda bulunmaması da dikkat çekiciydi.
Musa Özuğurlu: “Erdoğan’ın sözlerinin sahada karşılığı yok tamamen iç kamuoyuna yönelik”
Suriye’deki iç savaşı en başından beri yakından takip eden gazeteci Musa Özuğurlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleriyle iç kamuoyunu hedef aldığını söyledi.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Özuğurlu, “Erdoğan’ın bu sözleri beni çok şaşırttı. Çünkü Türkiye üç ayı aşkın süredir orada ama Suriye ordusunu hedef aldığı yönünde hiçbir askeri hazırlık ve teknik altyapı çalışması yok.
Erdoğan, Kudüs başlıklı bir toplantıda yaptığı konuşmada iç kamuoyuna yönelik ajitatif mesajlar verdi ama ben kendisinin de buna inandığını düşünmüyorum,” dedi.
Özuğurlu: “El Bab’ı Kürtler ele geçirirse Türkiye için yenilgi olur”
Özuğurlu’ya göre, daha bir hafta önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından önce El Bab ardından da Menbiç hedefini dünyaya duyuran Türkiye’nin yavaş yavaş bölgeden elini eteğini çekmesi şaşırtıcı olmayacak: “Şu anda hem Türkiye hem de Suriye ordusu ve Kürt güçleri El Bab’ı ele geçirmek için yarışıyor. Eğer Kürtler El Bab’ı ele geçirirse Türkiye için bir yenilgi olacak. Halep’te Suriye ordusu ilerliyor muhalifleri çevreliyor, bana kalırsa on veya on beş gün içerisinde kentte hakimiyeti sağlayacak. Ama Moskova ile uzlaşan Ankara ‘Halep’te insanlık ölüyor, çocuklar ölüyor’ söylemini kullanmıyor. Erdoğan’ın sözleri de dikkatleri başka yere çevirmek politikası olarak değerlendirebilir. Bence Türkiye belki de gizli pazarlıklar yaparak Suriye’nin kuzeyinden çekilecek.”
Prof. Güvenç: “Erdoğan’ın Esat’a hışmının nedeni 24 Kasım saldırısı olabilir”
Medyascope TV’ye konuşan Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Serhat Güvenç ise Erdoğan’ın Esat rejimini hedef alan sözlerinin arkasında 24 Kasım’da El Bab’ın kuzeyindeki Türk birliklerine yapılan saldırı olduğunu söylüyor.
Prof. Güvenç, “Türkiye, Suriye’ye IŞİD ve PYD ile mücadele için girmişti. Ancak Cumhurbaşkanı’nın açıklamasında hedeften sapıldığı anlaşılıyor. Stratejik anlamda bu tür aldatma yapabilirsiniz. 100 gündür süren bir operasyonda bu ani dönüşe sahadaki unsurlar uyum sağlayabilir. Yola çıktığınız kişileri karşısında bulursunuz. Ani hedef değişiklikleri istediğiniz sonuçları vermeyebilir,” dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye ordusunun bölgede karşı karşıya gelmesinin ihtimal dahilinde gören Prof. Güvenç’e göre, “Ancak bu olursa Türkiye ve Rusya eskisine göre daha ağır bir biçimde karşı karşıya gelir. İki taraf da yani Türkiye ve Suriye süreci tırmandırma yönünde politika izlerse bölgesel savaş riskine yaklaşmış oluruz.”

Voanews/ Hilmi Hacaloğlu