‘Türkiye silah verdi, açıklamadık’

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Türkiye’nin Kürt yönetimine silah yardımında bulunduğunu ancak Ankara’nın konjonktür gerekçesiyle bunun açıklanmasını istemediğini belirtti.

VAN 13.10.2014 17:33:59 0
‘Türkiye silah verdi, açıklamadık’
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Barzani Sky News Arapça’ya verdiği mülakatta konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Gerçekleri söylememiz lazım. IŞİD tarafından saldırıya uğradığımız ilk gece İranlılar bize silah dolu iki uçak gönderdi. Bu o an için büyük bir yardımdı. Başkalarından da geldi. Ama gelen ilk silah yardımı İran’dandı. Türkiye’den de beklenirdi, Türkiye de daha sonra gönderdi ama iç konjonktürlerinden dolayı bizden açıklamamamızı istediler. O zaman Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidiyorlardı ve IŞİD’in elinde rehineleri vardı”

Barzani “Sizin ilişkileriniz Türkiye ile iyiydi. Bazıları Türkiye’nin size yardımda yavaş davrandığını söylüyor. Yorumunuz ne?” sorusuna, “Türkiye’den daha güçlü bir tutum bekliyorduk. Gördüğümüzden daha güçlü bir tutum bekliyorduk. Daha çabuk hareket etmelerini daha fazla silah göndermelerini… Ama bununla birlikte onların problemlerini anlıyoruz” yanıtı verdi.

Kürt lider “Bu yavaş hareket etmede başka boyutlar da olabilir mi sizce?” sorusunu ise “Türkiye açık ve kararlı tutum almakta çekinceli davranıyordu. Tabii bunun sebebi iç durum ve rehineler meselesiydi. Bu sebepleri anlayışla karşıladık. Söylememiz gerekir ki, Türkiye de yardımda bulundu. Ama dediğim gibi daha fazlasını bekliyorduk” sözleriyle yanıtladı.

Barzani “Türkiyenin samimi olduğuna inanıyor musunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Ben Türkiye’yi dost olarak görüyorum. Ve Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nin gelişimine karşı duracağını sanmıyorum. Bağımsızlık konusu ise başka bir konu. Açıkçası bağımsızlık konusunda Türkiye ve başka ülkelerin nihai tutumlarının ne olacağını bilmiyorum. Ancak Türkiye ile bu büyük ilişkiler devam ediyor ve kuvvetini koruyor. Elimizde Türkiye’nin IŞİD’İ desteklediğine dair veriler yok. Ama görüyoruz ki bu devletlerin politikalarında kesişmeler var. Açıkçası bu girift ilişkilere girmek istemiyorum. Kürdistan Bölgesi olarak bölgede ülkeler arasındaki bu ihtilaflar ve çekişmelerden uzak durmak istiyoruz”

Kaynak: Sky News