Türkiye-İran-Kürdistan-İdlib başlıklarında zemin kaygan

'Irak ve Suriye’de mevsim yaz, hava yağışsız olsa da ittifakların zemini hayli kaygan görünüyor'

VAN 28.08.2017 10:33:51 0
Türkiye-İran-Kürdistan-İdlib başlıklarında zemin kaygan
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Habertürk gazetesi yazarı Özcan Tikit, Türkiye'nin bağımsızlık referandumuna giden Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ve  İran ilişkilerinin karmaşık bir noktada olduğunu yazdı.

Tikit'in yazısından ilgili kısım şöyle

"Malumunuz Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), 25 Eylül’de halka bağımsızlık isteyip istemediğini sorma kararı aldı. Ankara ise IKBY BaşkanıMesud Barzani’yi kararından vazgeçirmek için İran’la görüşüyor. Fakat mevzu gayet karmaşık ve bu işin yarını da var sonuçta. İran, Kürt Bölgesi’ni de Irak’ı da tümüyle arka bahçesi yapmak istiyor. Ankara da bu planı Kürt Bölgesi’ndeki alternatiflerin İran’cı olduğunu bildiği için TürkiyeciBarzani’yi yine de güçlü tutmaya çalışıyor. Daha geçen hafta Türkiye, Erbil’e bölgenin en büyük vize ofisini açtı. Bu adımın temelinde de aynı hesap yatıyor.

Kafanız biraz karıştı belki ama daha bitmedi. Irak ordusu Telafer’e girdi. Türkiye, Türkmen kenti Telafer’in İran’cı Haşdi Şabi’ye geçmesini istemiyor haliyle. Ankara’ya gelen ABD Savunma Bakanı’ndan bu konuda İran’a karşı destek istendi.

Şimdi gelelim Suriye’ye. İdlib’in El Kaide’den alınması için YPG’nin bir kez daha ABD tarafından kullanılması riski var. Rusya da şüpheli sinyaller veriyor. Ankara riski minimize etmek için bu cephede bir kez daha İran’la yakınlaşıyor. Ama dediğim gibi sadece yakınlaşıyor, ötesi mümkün görünmüyor. Anlayacağınız Irak ve Suriye’de mevsim yaz, hava yağışsız olsa da ittifakların zemini hayli kaygan görünüyor."