Türkiye-İran dış ekonomik ilişkiler toplantısı (DEİK) yapıldı

Çeşitli ziyaret ve açılış programlarına katılmak üzere bugün sabah saatlerinde Van`a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, burada Türk-İran İş Konseyi Bilgilendirme Forumu kapanış toplantısına katıldı.

VAN 19.03.2014 10:17:52 0
Türkiye-İran dış ekonomik ilişkiler toplantısı (DEİK) yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Seçim çalışmalarına destek vermek amacıyla Van`ın Gevaş ilçesindeki temaslarının ardından Çatak ilçesine giden Bakan Yılmaz, Kaymakam Uhud Emre Koyuncu, Belediye Başkanı Emin Babur ve parti teşkilatını ziyaret ederek, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Daha sonra merkeze gelen Bakan Yılmaz burada bir otelde yapılan ‘Türkiye-İran Dış Ekonomik İlişkiler Toplantısı’na katıldı.

Toplantıya Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, Van Sanayi ve Ticaret Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Ekonomi Bakanlığı’ndan uzman Bahadır Erkan ile Fuat Kasımcan, bazı oda başkanları ve iş adamları katıldı.

Toplantının amacı ve hedefleri hakkında açılış konuşmasını Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy yaptı.

Ardından bir konuşma yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Türkiye ile İran arasında yapılması gereken ve yapılan ticaretle ilgili sorunlar ve bu sorunların çözümünee yönelik atılacak adımlar hakkında bilgi verdi.

“İran bizim olmazsa olmazımızdır”
Takva konuşmasında, “Türkiye-İran ilişkilerimiz yüzyıllara dayalı bir geçmişe sahip. Birlikteliğimiz, dayanışmamız, kültür ve medeniyetimiz ortak değerleri işaret etmektedir. İran`ın sahip olduğu doğal zenginlikler, ekonomik kaynaklar bizim için büyük fırsatlar yaşatmaktadır. İran`a en uzun sınırı olan kent olarak bu kadar derin geçmişe ve ekonomik fırsatlara rağmen yeterince yararlanabildiğimizi söylemek mümkün değildir. Şunu net olarak ifade etmem gerekirse İran bizim olmazsa olmazımızdır. Çünkü İran sadece Van için değil aynı zamanda Türkiye için de çok önemli fırsatlar yaşatıyor. O yüzden bizim kırmızı çizgimiz İran`la ticarettir. İran`la iş birliğidir. Bu konudaki ısrar ve talebimizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Soru cevap kısmında, bazı iş adamları özellikle sınır ticareti ve kapılarda yaşadıkları sorunlarla ilgili sitemlerini dile getirdi.

“Türkiye ile İran bulunduğumuz coğrafyanın en büyük iki ekonomik gücüdür”
Toplantının son kısmında kapanış konuşmasını yapan Bakan Yılmaz, Nisan ayında İran`da yapılacak Karma Ekonomi Konseyi toplantısının önemine değinerek, “On yıldan beridir gündemimizde olan tercihli ticaret antlaşması, bu yıl 29 Ocak tarihinde Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan`ın himayesinde Tahran`da imzalanmıştır. Nihai hedefimiz Türkiye İran arasında serbest ticareti gerçekleştirmektir. Türkiye ile İran bulunduğumuz coğrafyanın en büyük iki ekonomik gücüdür. Bu iki ülkenin ekonomi büyüklüğünü toplarsanız 2 trilyon dolar üzerinde bir ekonomi büyüklüğünden bahsediyoruz. Çok büyük iki ekonomi, Orta Doğu`daki en büyük ekonomi. Dolayısıyla iki ekonominin mutlaka çok daha fazla alışveriş yapması gerekiyor. Bu Türkiye için, İran için önemli olduğu gibi bölgedeki sınır bölgesine yakın illerimiz için çok daha önemli anlamlıdır” şeklinde konuştu.

Toplantı Bakan Cevdet Yılmaz’a takdim edilen hediyelerin ardından sona erdi.

(Murat Dalgın-İLKHA)