TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Van milletvekili Kemal AKTAŞ'ın Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının cevaplaması istemiyle TBMM başkanlığına soru önergesi verdi

VAN 19.02.2014 15:28:48 0
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Tarih: 01.01.0001 00:00

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Van ilimizde hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili aşağıdaki soruların Tarım Gıda Ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından, Anayasanın 98.ve İç Tüzüğün 96.ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.


Türkiye de hayvancılık ile geçimini sağlayan yurttaşlarımız gerek hükümetin ithalat politikası gerekse de adil ve yeterli olmayan teşvik politikaları sonucu önemli sorunlar yaşamaktadırlar. Hayvancılık sektörünün temel girdileri olan saman ve yem fiyatlarında yıllara göre önemli artışlar yaşanırken canlı hayvan fiyatları giderek azalmaktadır. Et balık kurumlarının özelleştirilmesiyle hayvancılık sektörü yok olmayla yüz yüze kalmıştır.



Hükümetin hayvancılık sektöründeki bu politikaları tek geçim kaynağı hayvancılık olan Van ilimizdeki üreticileri de zor durumda bırakmaktadır. 30 yıla yakın bir süre yayla ve mera yasaklarıyla büyük zarara uğrayan hayvan üreticilerinin mağduriyetleri devam etmektedir.

Van ilimizde ağır kış koşullarının yaşanması nedeniyle mera ve yaylalarda yararlanma süresi kısalmakta hayvanların barınaklarda beslenme süresi artmaktadır. Bölgelerin iklim durumları dikkate alınmadan hazırlanan ve yetersiz olan destekler Van ilimizdeki üreticileri hayvanlarını satmaya mecbur bırakmaktadır.



Bu bağlamda:

1- Son 10 yılda hayvancılık sektöründe bakanlığınızın üreticilere sunduğu destek miktarları büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları, arıcılık ve balıkçılık sektörlerinde yıllara göre hayvan ve kovan başına ne kadardır?


2- Bu desteklerin bölgelere göre dağılımı ve Van ilimize verilen miktarı ne kadardır?


3- Son 10 yılda tüm hayvancılık sektörlerindeki girdi fiyatlarındaki artışların yıllara göre dağılımı ne şekildedir?


4- Et balık kurumlarının özelleştirilmesinin üreticiler üzerindeki olumsuz etkileri üzerine yapmış olduğunuz bir araştırma var mıdır? Canlı hayvan fiyatlarının düşmesine rağmen tüketicilerin eti ucuz tüketememesinin nedeni nedir?


5- Hayvancılık sektöründe bölgesel iklim koşullarının dikkate alınmadan sunulan desteklerin eşitsizliğe yol açtığını düşünüyor musunuz? Kış koşullarının uzun sürdüğü bölgelerdeki üreticilerin destek miktarlarının arttırılmasını öngören bir çalışmanız var mıdır?


6- Van ilimizdeki hayvan üreticilerinin mera ve yayla yasakları sonucu yaşadığı kayıplar ile yaşanan deprem felaketi sonucu ortaya çıkan kayıplarının tespiti ve tazmini konusunda yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?


7- Hayvancılık sektöründe sunulan destekleri yeterli buluyor musunuz? Bulmuyorsanız bu desteklerin arttırılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?