TÜRKİYE-ABD ANLAŞMAZLIĞI IŞİD DEĞİL, PKK-YPG’DEN KAYNAKLANIYOR -

Türkiye, IŞİD’le mücadele edilirken bu süreçte PYD ve YPG’nin yani PKK’nın kazançlı çıkmasını istemiyor.

VAN 24.08.2015 11:42:51 0
TÜRKİYE-ABD ANLAŞMAZLIĞI IŞİD DEĞİL, PKK-YPG’DEN KAYNAKLANIYOR -
Tarih: 01.01.0001 00:00


Voanews

Türkiye ile ABD’nin İncirlik üssünün IŞİD operasyonlarında kullanılması konusunda anlaşmalarından kısa süre sonra ABD Savunma Bakanı Türkiye’nin daha fazla katkı sağlamasını istedi.

AB Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye’nin IŞİD’e karşı en fazla mücadele eden Avrupa ülkesi olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi’nden Erhan Keleşoğlu’na göre, anlaşmazlık iki ülkenin PKK-YPG politikalarındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Amerika Türkiye’den IŞİD’le mücadelede de daha fazla katkı istiyor. Açıklama, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Ashton Carter’dan geldi.

Carter, hem Suriye’nin komşusu hem de kıdemli bir NATO üyesi ve IŞİD’le mücadele koalisyonunun sorumlu bir üyesi olarak Türkiye’nin, Suriye ve Irak’la olan uzun sınırlarını kontrol etmesine istediklerini söyledi. Türkiye’nin IŞİD’le mücadele kararını ‘gecikmiş’ bulan ve Ankara’nın IŞİD’e karşı tek başına hareket etmemesini talep eden Amerikan Savunma Bakanı, net bir şekilde ‘Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede daha fazla katkı sağlamasını istiyoruz” dedi.  

McGurk, ‘Türkiye IŞİD’ operasyonda çok istekli’ demişti Carter’ın açıklamasının zamanlaması dikkat çekici. Zira daha geçtiğimiz hafta ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Hürriyet gazetesinden Verda Özer’e verdiği demeçte IŞİD’le mücadele konusunda Türkiye’yle mutabakat sağladıklarını söylemişti. McGurk, 15 Ağustos günü yayınlanan röportajda “Türk hükümeti IŞİD’e karşı operasyonlara başlama konusunda çok istekli. Şu anda bizimle birlikte operasyon yapacaklardı. Ancak önce askerlerimizin bazı düzenlemeler yapmaları gerekiyor.

Türkiye’nin şu anda IŞİD’e karşı operasyon yapmamasının tek sebebi bu düzenlemelerin son aşamasında olmamız” demişti.  Bozkır: ‘Türkiye’den daha fazla IŞİD’le mücadele eden Avrupa ülkesi yok’ Türkiye, ABD Savunma Bakanı’na doğrudan yanıt vermiş değil. Ancak Almanya’da yayınlanan Focus dergisine konuşan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır hem Carter’a hem de Türkiye’yi IŞİD’e karşı ayak sürümekle suçlayanlara bir yanıt verdi. Bozkır, “IŞİD’in Musul Başkonsolosluğumuzda 49 kişiyi rehin alması nedeniyle üç ay boyunca hareket kabiliyetimiz sınırlıydı.

Ancak Türkiye’den daha fazla IŞİD’le mücadele eden başka bir Avrupa ülkesi yok” dedi.  Bozkır: ‘IŞİD’le savaş için konvansiyonel olmayan ordu gerek’ IŞİD’in 25 bin kişilik terörist bir orduya sahip olduğunu belirten Avrupa Birliği Bakanı, IŞİD’le mücadele için konvansiyonel olmayan askeri birliklerin kurulmasını istedi. AB Bakanı Bozkır’ın PYD’nin Türkiye sınırında bir Kürt bölgesi kurmasını ve fırsatçı bir şekilde o bölgedeki Arap, Türkmen ve Hristiyanları yurtlarından etmesine müsaade edemeyecekleri ve bunun için ABD ile Türkiye’nin PYD ve IŞİD’in olmadığı bir güvenli bölge kurma konusunda anlaştıkları yönündeki sözleri Ankara’nın uzun süredir sürdürdüğü pozisyonunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Keleşoğlu: ‘Türkiye, ABD’nin YPG ile işbirliğini hazmedemiyor’ Türkiye, IŞİD’le mücadele edilirken bu süreçte PYD ve YPG’nin yani PKK’nın kazançlı çıkmasını istemiyor.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yardımcı Doçent Erhan Keleşoğlu, Türkiye ile Amerika arasında İncirlik konusunda anlaşmanın sağlanmasına rağmen devam eden uyumsuzluğu buna bağlıyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Keleşoğlu, “Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri Kürt politikasında anlaşmazlığa düşüyor.


Türkiye, IŞİD’le mücadele edilirken YPG’nin güç kazanmasını istemiyor. Ancak Amerika öncelikli mesele olarak IŞİD’i görüyor. Ancak son dönemde ABD’nin YPG ile geliştirdiği işbirliği sır değil. Erbil’de IŞİD’e yönelik operasyonlar için Amerikalılarla aynı odada çalışan PYD-PKK irtibat subayı var.

Türkiye bunu hazmedemiyor. Kavga bu” diyor.  Keleşoğlu: ‘Türkiye YPG’nin sahada güçlenmesinden kaygı duyuyor’ Türkiye’nin güvenli bölge talebinin YPG’nin Fırat’ın doğusuna geçmesini engellemek için gündemde tuttuğunun altını çizen İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi, Ankara’nın IŞİD’e yapılan operasyonların YPG’nin sahada güçlenmesi ve militan sayısını arttırmasından kaygı duyduğunu söyledi. Keleşoğlu’na göre, Ankara’nın YPG’nin etnik temizlik yaptığını öne sürdüğü Tel Abyad’da YPG-PYD bayrağı yerine Özgür Suriye Ordusu bayrağının dalgalanmasının da Türkiye’yi uluslararası arenada daha da sıkıştıracağını belirtti. - See more at:

http://www.iktibasdergisi.com/turkiye-abd-anlasmazligi-isid-degil-pkk-ypgden-kaynaklaniyor/#sthash.lobmbdbp.dpuf