Türk Üniversitesinin Büyük Başarısına Silikon Vadisi Talip Oldu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) öğretim üyesi Prof.Dr.Nahit Aktaş ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr.Nurettin Şahiner tarafından hazırlanan ve siyanürün yerine geçecek olan 'Nano Sarraf' adı verilen h

VAN 7.12.2012 11:55:02 0
Türk Üniversitesinin Büyük Başarısına Silikon Vadisi Talip Oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) öğretim üyesi Prof.Dr.Nahit Aktaş ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Nurettin Şahiner tarafından hazırlanan ve siyanürün yerine geçecek olan 'Nano Sarraf' adı verilen hidrojele, Silikon Vadisi'nden talep geldi. Prof. Dr. Nahit Aktaş, Türkiye'den bu ürüne çok talep geldiğini belirterek, "Fakat bizi en çok gururlandıran, onur veren bu ürüne Silikon Vadisi'nden talep gelmesiydi. Oradaki bir firma ürünümüze talip oldu. Biz şu an patent aşamasının tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Van YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nihat Aktaş ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nurettin Şahiner'in 3 yıl önce siyanür kullanımı ile ilgili başlattıkları çalışma, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı San-Tez projesi kapsamında 660 bin lira ile desteklendi.

12 kişilik ekiple yürütülen çalışmalar sonrası ortaya çıkan 'Nano Sarraf' adı verilen çalışma ile altın ve Gümüş üretiminde 19'uncu yüzyıldan bu yana kullanılan, siyanürün artık kullanılmaması hedeflendi.

ÇEVREYE VE İNSANA DOST

Projenin asıl adının "Değerli Metallerin Sulu Ortamlarda Geri Kazanımı" olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aktaş, "Biliyorsunuz siyanürle altının elde edilmesi bütün çevrecilerin karşı olduğu bir yöntemdir. Biz buna alternatif bir çözüm üretmek için böyle bir proje hazırladık. Bugünkü teknolojide altın madeni önce asitli sularla çözülüyor. Elde edilen bu çözelti, siyanürle çöktürülüyor. Daha sonra geri kazanımı sağlanıyor. Bu işlemler sırasında oda sıcaklığı ve çevresel koşullarda hemen buharlaşıp gazlaşan siyanür, çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar veriyor. Prof.Dr. Aktaş, elde ettikleri hidrojelin, değerli metalleri ayrıştırmada siyanür gibi etkili olduğunu, ancak çevreye herhangi bir zararının bulunmadığını söyledi.

'SİLİKON VADİSİ'NDEN TALEP'

Çalışmanın tamamlanmasının ardından 'Nano Sarraf' adı verilen hidrojele, Silikon Vadisi'nden talep geldi. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nahit Aktaş, Türkiye'den bu ürüne çok talep geldiğini belirterek, "Fakat bizi en çok gururlandıran, onur veren bu ürüne Silikon Vadisi'nden talep gelmesiydi. Oradaki bir firma ürünümüze talip oldu. Biz şu an patent aşamasının tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu. Ordaki firmaların dünyada gelecek vadeden fikirlere projelere yatırım yaptıklarını belirten Prof. Dr. Aktaş, "Bu firma ile iletişime geçtik. Bu ürüne yatırım yapıp destek olabileceklerini söylediler. Onlar kendilerinin de bu ürün ile ilgili çok heyecanlı olduklarını belirttiler" diye konuştu.

'Van'DA ÜRETİLSİN İSTİYORUM'

Bu teklif karşısında patent aşamasının tamamlanması gerektiğini Silikon Vadisi'ndeki firmaya söylediklerini belirten Prof. Dr. Aktaş, "Onlar bize patent aşamasınada destek verebileceklerini söylediler. Ancak projemizi Sanayi Bakanlığından destek alındığı için daha çok kendi imkanlarımızla patenti alalım, sonraki işlemlerini yine bakanlıkla ortaklaşa çalışmamızı tamamlayalım yoluna gittik. Patent aşaması bittikten sonra bu ürünü artık üretip piyasaya sunmak istiyoruz. Ben özellikle Van'da çalıştığım için bu ürünün Van'da üretilmesini istiyorum. Umarım gerekli imkanlar koşullar sağlanır ve Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayi üstünlüğü olan rekabetçi bir yaklaşımla üretilebilecek. Buda hem üniversitemiz adına hem Van adına önemli katkı olacağını düşünüyorum" dedi.

"GURURLUYUZ'

Siyanür kullanımına alternatif çözüm olan ve 'Nano Sarraf' çalışmasının tamamen doğa dostu, çevre dostu olduğunu belirten Prof. Dr. Aktaş, "Bizim ülkemizde geliştirdiğimiz bizim ürettğimiz bir teknoloji. Son zamanlarda Sanayi Bakanlığı tarafından dünyada rekabet gücü yüksek ürünleri üretmek ve onları geliştirmek yönünde ciddi destekler sağlıyor. Böyle bir desteğe katkı sunduğumuz için ekip olarak gerçekten çok gururluyuz" diye konuştu. - Van