Türk Kızılayı Van Şubesi, faaliyetlerini açıkladı

Türk Kızılayı Van Şubesi Yönetimi, düzenledikleri bir organizasyonla yerel ve yaygın basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda Kızılay Van Şubesinin 2020 yılı ve devam eden faaliyetleri hakkında sunum yapıldı.

VAN 17.03.2021 09:57:32 0
Türk Kızılayı Van Şubesi, faaliyetlerini açıkladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türk Kızılayı Van Şubesi Aş Evinde gerçekleşen toplantıya, Van Şube Başkanı M. Uğur Demiroğlu, Başkan Yardımcısı Ahmet Ferhat Yeltekin, Güney Doğu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Çelik, Kızılay Van Şube çalışanları ve basın mensupları katıldı.
İlk olarak kısa bir konuşma yapan Kızılay Van Şube Başkanı M. Uğur Demiroğlu, basının gösterdiği ilgiye teşekkür ederek; “Pandemi nedeniyle ticaret azaldığı için Kızılay’a olan bağışlar da azaldı. Bunun yanında genel merkezden bize ayrılan payımız da azaldı. Vatandaşlarımızdan istirhamımız, bağışlarını Kızılay’a yapmalarıdır. Lütfen ayni ve nakdi yardımlarınızı yapın. Önümüz Ramazan. Her insana ulaşabilmek için lütfen Kızılay’a bağış yapın. Kızılay’dan yardımlarınızı esirgemeyin.” dedi.
Ardından Kızalay Güney Doğu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Çelik, kan bağışı hakkında, Başkan Yardımcısı Ahmet Ferhat Yeltekin de Kızılay faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

"HASTANELERİN KAN İHTİYACININ YÜZDE 99'UNU KARŞILADIK"

Ardından Kızalay Güney Doğu Bölge Kan Merkez Müdürü Dr. İbrahim Çelik, kan bağışına ilişkin kısa bir sunum yaptı. Dr. Çelik; 2020 yılında 47 bin ünitenin üzerinde kan bağışı elde ettiklerini, 2021 yılında ise hedeflerinin 52 bin ünite kan olduğunu söyleyerek; “2020 yılı Mart ayında başlayan COVİD-19 pandemisine rağmen yoğun faaliyetlerimizi sürdürerek, geçen yıl 47 bin ünitenin üzerinde bir kan bağışı elde ettik. Bunların ayrıştırılmasıyla 75-80 bin ünite civarında kan ürününü hastanelerimizin hizmetine sunduk. Bu anlamda hastanelerimizin yüzde 99 oranında kan ihtiyaçlarını karşıladık. Bu yıl da 52 bin ünite bir kan bağışı hedefimiz var ve ilk iki aylık döneme baktığımız zaman kan bağışı hedeflerimizde herhangi bir sıkıntı yaşamadan faaliyetlerimize devam ediyoruz” dedi.
Güney Doğu Bölge Kan Merkez Müdürü Dr. İbrahim Çelik, kan bağışı konusunda oluşturulmaya çalışılan bilinçlendirme noktasında basının da önemli bir rolü olduğunu kaydetti. 
Çelik, şöyle konuştu: “Türk Kızılayı Genel Müdürlüğüne bağlı Türkiye’de 18 Bölge Kan Merkezi ve 68 Kan Bağış Merkezi bulunuyor. Sağlık Bakanlığımız kan hizmetleri alanında ülke kan ihtiyacını karşılama görevini Türk Kızılayı’na verdi. Ve Türk Kızılayı ülke genelinde kurmuş olduğu 18 Bölge Kan Merkezi ve bağlı kan bağış merkezleri ile gönüllü bağışçılardan kan bağışı alıp, ürünlerini ayrıştırıp, hastanelerin hizmetine sunuyor. Biz de Van Bölge Kan Merkezi olarak 6 ilin sorumluluğunu taşıyoruz. Van, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır ve Hakkari il ve ilçelerindeki kamu ve özel tüm hastanelerin kan ihtiyacını biz karşılıyoruz. Gönüllü kan bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımızdan öncelikle uygun olan kişilerden değerlendirmeleri yapıldıktan sonra kan bağışlarını kabul ediyoruz. Bölge kan merkezimizdeki laboratuvarlarımızdan almış olduğumuz kanların ürünlerini ayrıştırıp 3 ürün elde ediyoruz ve hastanelerimizin istemi doğrultusunda hangi ürüne ihtiyaçları varsa hizmetlerine sunuyoruz. 2020 yılında bir pandemi dönemi başladı ve halen devam ediyor. Biz 2020 yılı Mart ayında başlayan COVİD-19 pandemisine rağmen yoğun faaliyetlerimizi sürdürerek, geçen yıl 47 bin ünitenin üzerinde bir kan bağışı elde ettik ve bunların ürünlerinin ayrıştırılmasıyla 75-80 bin ünite civarında kan ürününü hastanelerimizin hizmetine sunduk. Bu anlamda hastanelerimizin yüzde 99 oranında kan ihtiyaçlarını karşıladık. Bu yıl da 52 bin ünite bir kan bağışı hedefimiz var ve ilk iki aylık döneme baktığımız zaman kan bağışı hedeflerimizde herhangi bir sıkıntı yaşamadan faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bugünün kan ihtiyacını karşılamakla yetinmeyip geleceğe dair, geleceğin kan bağışçılarını kazanmak için eğitim faaliyetleri ile, bilinçlendirme faaliyetleri ile toplumda bir farkındalık oluşturmak, düzenli ve en güvenilir kan bağışçısına ulaşıp hastanelerin bu ihtiyacını en güvenilir kan ürünü ile karşılamayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda basının hem bize düzenli kan bağışçılarımızı karşılanması konusunda hem kan bağışı konusunda bilinçlendirme noktasında çok büyük katkıları var. O yüzden bizlere verdiğiniz desteklerden dolayı sizlere her zaman minnettarız, çok teşekkür ederiz.” 

YAPILAN FAALİYETLER

Daha sonra 2020 yılı faaliyetleri hakkında sinevizyon eşliğinde sunum yapıldı. Başkan Yardımcısı Ahmet Ferhat Yeltekin tarafından yapılan sunumda, Van Şubesi olarak gerçekleştirilen çalışmalar başlıklar altında şu şekilde özetlendi;
"Elazığ ve Malatya Depremi: Elazığ ve Malatya illerimizde meydana gelmiş olan depremde Van Şubesi olarak ilimizden aldığımız bağışlar ile 2 Tır gıda, giyecek ve ısıtıcılar, deprem bölgesine götürülüp teslim edildi. Yönetim Kurulu ve gönüllülerimiz bölgedeki faaliyetlere katıldı.
 Bahçesaray'daki çığ: Bahçesaray ilçemizde meydana gelmiş olan çığ felaketinde 5 gün boyunca görevlilere ve afetzedelere 3 öğün sıcak yemek ve yaralı yakınlarına hastanelerde çay ve çorba ikramı sağlandı. 
Başkale Depremi: Başkale ilçemizde meydana gelmiş olan depremde Van Şubesi olarak ilk saatten itibaren bölgede olduk. Çadır kurulumu, ihtiyaç tespiti ve 50 gün boyunca genel tüm şube personelimiz ve 15 gönüllü ile günlük 5000 kişilik 3 öğün sıcak yemek dağıtımı yaptık.
Düzensiz Göçmenler: İlimizde farklı zamanlarda tespit edilen düzensiz göçmenler ve İl Göç İdaresinde tutulan diğer düzensiz göçmenler için 500 kişilik günlük sıcak çorba ve ekmek hazırlayıp teslim ettik. 
Covit- 19 Salgın Süreci (devam eden): Pandemi sürecinin başından itibaren 65 yaş üstü, kronik hastalığı olan ve evden çıkamayan büyüklerimizin yanında olduk. Sosyal Destek Grupları ile birlikte faaliyetler yürüttük. Yurtlarda kalan misafirlerimizin ihtiyaçlarını karşıladık.
Ramazan  ayı ve Bayram: Ramazan Ayı boyunca 48.000 porsiyon 3 çeşit iftar yemeği, 5000 gıda kolisi dağıtımı, 264 ailemize 400 TL nakti yardım, 2000 adet hijyen paketi dağıtımı, 24.000 adet maske dağıtımı, Kan Bağışı kampanyası ve ihtiyaç sahibi ailelerimize bayram çikolatası ve temizlik malzemesi dağıtıldı.
Pandemi süreci devam ediyor; Bu süreçte 6000 adet gıda kolisi, 5000 parça çeşitli kıyafet, ayakkabı, bot, kaban dağıtımı yaptık. Halen hijyen malzemesi dağıtımlarımız devam ediyor. Gece gündüz demeden ihtiyaç sahibi insanımızın yanında olmaya devam ediyoruz.”

SİZDEN NE BEKLİYORUZ ? 

Yeltekin yaptığı sunumun son aşamasında yerel ve yaygın basın mensuplarından, Kızılay Van Şubesine destekte bulunmaları talebini dile getirdi. Yeltekin, basın mensuplarına şu talepleri iletti: “Ramazan için ayni ve nakdi yardımların yaygınlaştırılması için iş birliği, yıl boyunca il bazında ayni ve nakdi bağışların arttırılması, kurumsal kimliğimizin daha çok gorünur hale gelmesi, kurumsal imajımıza katkı, Van Şube Başkanlığımızın daha fazla tanıtımı, kan bağışı ve kök hücre bağışının arttırılması ve İlk Yardım Eğitimlerimize talebin arttırılması konularında destekte bulunmanızı rica ediyoruz.”
Kızılay Van Şubesi tarafından düzenlenen toplantı, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Haber: M.Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi