Türk Eğitim-Sen'den Boykota Tepki

Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, hiçbir siyasi partinin çocukları eğitimden yoksun bırakmaya hakkının olmadığını ifade ederek, bunun insani bir hak ihlali olduğunu söyledi.2013-2014 eğitim öğretim yılının başla

VAN 17.09.2013 16:59:38 0
Türk Eğitim-Sen
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, hiçbir siyasi partinin çocukları eğitimden yoksun bırakmaya hakkının olmadığını ifade ederek, bunun insani bir hak ihlali olduğunu söyledi.

2013-2014 eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte ana dilde eğitim gerekçesiyle başlatılan boykotla ilgili açıklamalarda bulunan Kutbettin Yıldız, eğitim hakkının kutsal olduğunu belirtti. Eğitimin insani bir hak olduğunu, etnik yapı ile ilgili olmadığını anlatan Yıldız, "Bu vicdani bir haktır, anayasal haktır, uluslararası haktır. Bu hakkı engellemek, çocukları eğitimden yoksun bırakmak bir suçtur. Siyasi partiler, çocukların okula gitmemesi konusunda velileri baskı altında tutmaktadırlar. Siyasi partilere insanlar oy verirken hizmet beklerler ama hizmet yerine siyasi partiler, 'Sen bana oy verdin, benim kölemsin, benim dediğimi yapacaksın' diyor. Böyle siyasi parti olmaz. Oy verdi diye kimse kimsenin kölesi değildir. Siyasi partiler böyle bir hakkı kendinde bulamaz. Bu insani bir hak ihlalidir. Milli Eğitim Bakanlığının yönetmeliğinde bir çocuk 10 gün okula gelmediğinde sınıfta kalıyor. Bir de bunlar boykotla beraber çocukların zaten 1 haftasını alıyor. Bundan dolayı yüzlerce çocuğun sınıfta kalma ihtimali doğuyor. Aynı yıl tekrar okumak zorunda kalacak. Siz bu çocukların eğitim hakkını resmen ellerinde alıyorsunuz" dedi.

"VAN'IN ÖĞRETMEN AÇIĞI 4 BİN 360"

Van'da atamalar öncesi 6 bin 600 öğretmene ihtiyaç duyulduğunu, atamalarla birlikte halen 4 bin 360 öğretmen açığının bulunduğunu da sözlerine ekleyen Kutbettin Yıldız, "Şimdi siyasi partilere şunu söylüyorum: Madem ki çocukların eğitim hakkını düşünüyorsunuz, girişimlerde bulunarak Van'da ne kadar öğretmene ihtiyaç olduğunu sorgulayıp Kürtçe tamam da doğru düzgün Türkçenin bile öğretilmediğini savunsanıza. Ana dilde eğitim isterken resmiyette olan dili bile çocuklarınıza çok görüyorsunuz. Kimsenin çocukları siyasi emelleri doğrultusunda kullanması doğru değil. Siyaseten de doğru değil. Kendi çocuğunuzu Türkiye'nin en iyi kolejlerine gönderiyorsunuz, sırça köşklerde oturuyorsunuz, garibanın çocuğunu ise okula göndermiyorsunuz. Bu şekilde mi barış gelecek? Hani insan hakları, hani kardeşlik? Gelin hep beraber el ele verelim, sorunlarımızı konuşalım, tartışalım ama çocuklarımızı eğitimlerinden yoksun bırakmayalım" şeklinde konuştu.